Tüzük kelimesi kullanım alanları daha çok resmi işlerde yer alan bir kelime olmaktadır. Tüzük kelimesi nedir, nasıl yazılır? Türk Dil kurumuna göre tüzük kelimesi ne anlama gelmektedir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Tüzük Nedir Nasıl Yazılır?Bilindiği üzere ülke yönetiminde ve idaresinde birçok mevzuat kullanılmaktadır. Bu mevzuatlar devletin ilgili birimleri tarafından yapılarak yürürlüğe girmektedir. Bu mevzuatlardan tüzükte temel amaç, kanunların nasıl uygulanacağını gösteren yasal metinler olmasıdır. Genel olarak tüm işleri kapsayan kanunlar, tüzükler sayesinde daha özele indirgenerek kolay anlaşılması sağlanır. Peki tüzük tam olarak ne anlama gelmektedir? Hukuk dili tüzüğü nasıl tanımlamaktadır? Tüzük hangi birimlerce hazırlanıp tebliğ edilmektedir? Son anayasa değişiklikleri ile tüzüklerde de değişiklik oldu mu? İşte, tüzük kavramı hususunda tüm detaylar.
#Tüzük Nedir?Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti MKYK toplantısı sona erdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Dilruba Kayserilioğlu'nu protokolde ağırlamasına tepki gösteren Çelik, "Parti tabanına ve cumhurbaşkanına hakaret eden kişinin protokolde ağırlanıp alkışlanması hakaretin alkışlanmasıdır.... Bir siyasi partiye yakışmayan şey budur. Bu hakaretleri eden kişinin CHP Genel Başkanı tarafından himaye edilmesi son derece yanlış durum olmuştur." dedi. AK Parti'nin kongre süreciyle ilgili de konuşan Çelik, takvimin Mart ayı sonunda belli olacağını söyledi.
#AK PartiCumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti MKYK toplantısı sona erdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Dilruba Kayserilioğlu'nu protokolde ağırlamasına tepki gösteren Çelik, "Parti tabanına ve cumhurbaşkanına hakaret eden kişinin protokolde ağırlanıp alkışlanması hakaretin alkışlanmasıdır.... Bir siyasi partiye yakışmayan şey budur. Bu hakaretleri eden kişinin CHP Genel Başkanı tarafından himaye edilmesi son derece yanlış durum olmuştur." dedi. AK Parti'nin kongre süreciyle ilgili de konuşan Çelik, takvimin Mart ayı sonunda belli olacağını söyledi.
#AK PartiAK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısı sonrası gündeme dair açıklamalarda bulundu. Ömer Çelik, Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın hakem Halil Umut Meler'e yumruklu saldırısı sonrası AK Parti'den ihracı talebi ile ilgili olarak, 'Disiplin suçu oluştu, tüzüğe göre ihracı istendi.' dedi.
#AK PARTİ4-5 Kasım’daki büyük kurultayda CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu’yla yarışacak olan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, değişimcilerin önde çıktığı İstanbul İl Başkanlığı seçimindeki delege mesajının kurultaya da yansıyacağını söyledi. Adaylık yarışındaki tartışmaları, “Bir alternatif çıkacaksa bu meteor ile düşmeyecek, kargodan çıkmayacak, kendi evlatlarından birisinin iddia koymasıyla olacak” diye değerlendiren Özel, Hürriyet’in sorularını şöyle yanıtladı:
#Özgür ÖzelCHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 'İstanbul Tüzük Çalıştayı'ndan önce yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan Özgür Özel'e göndermede bulunarak, "2018'deki tüzüğün mimarı olanlar çıkıyor diyor ki 'partide değişim şart'. Kardeşim önce kendinizi değiştirin ya başka hiçbir şey söylemeyeceğim. Sen gidip Cumhuriyet Halk Partisi'nin anayasasını böyle işimize de burada da bunu böyle arada yazalım da bilmem ne yapalım diye yapıyorsanız. Neyi değiştireceksiniz? Kendinizi değiştirmenin dışında" ifadelerini kullandı.
#CHPTBMM Başkanı Mustafa Şentop, Rusya-Ukrayna arasındaki barış çabaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Nobel Barış ödülüne aday gösterdiğini belirtti. Şentop ayrıca, muhalefetin erken seçime ilişkin açıklamaları ile ilgili olarak, 'Seçimlerin normal tarihi 18 Haziran. Seçime yönelik bir karar alınsa bile bunun süresi 60 gündür. 6 Nisan'dan önce seçim kararı alınmasını beklemiyorum.' dedi. Şentop, EYT düzenlemesinin de bu hafta içinde açıklanacağını duyurdu.
#TBMMNormlar Hiyerarşisi, hukuk düzeninde, tüzük, yasalar ve yönetmelikler olarak bilinen ve işleyiş sırasına göre yapılan dizine denmektedir. Mevcut Anayasa, tüzük, yönetmelikler ve kanunlar alt alta veya üst üste düzenli olarak dizilmektedir. Normlar Hiyerarşisi denilen hukuki düzen ast, üst ilişkisine uygun olarak hazırlanmaktadır. Normlar hiyerarşisi nedir? Normlar Hiyerarşisi Piramidi ve basamakları açılımı hakkında ayrıntıları derledik.
#Normlar HiyerarşisiDernek, insanların belli bir amaç için bir araya gelerek oluşturduğu topluluklardır. Dernekler herhangi bir kazanç amacı gütmeyerek toplumun faydasını gözetirler. Toplumun çıkarlarının bireysel çıkarlardan daha önemli olduğunu belirten dernekler her alanda kurulabilmektedir. Peki, dernek nedir? Nasıl kurulur şartları nelerdir? Dernekler ne işe yarar ve neden kurulur? İşte, dernek adı verilen topluluklar hakkında tüm ayrıntılar.
#DernekDemokratik ve cumhuriyetçi ülkelerinde hukuk en önemli unsurdur. Bu durum hak ve adaleti eşit düzeyde yayan temel yapılar içerisinde gelir. Tabii aynı zamanda hukuk da kendi içerisinde farklı bölümlere ayrılır. Bunlar arasında merak edilenlerden biri Pozitif hukuktur. Peki, Pozitif Hukuk nedir? Kaynakları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Galatasaray Başkanı Burak Elmas, sarı kırmızılı kulübün gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Yaklaşan başkanlık seçiminde aday olmayacağını ifade eden Elmas, Fatih Terim hakkında çarpıcı bir iddia ortaya attı.
#GalatasaraySpor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi, önceki gün Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi. Avukat Dr. Rezan Epözdemir, kanuna dair tüm merak edilenleri anlattı.
#Rezan EpözdemirModern yaşam beraberinde büyük değişimler de getirmektedir. Ancak yüzyıllar öncesinden beri var olan bazı kavramlar bugün de güncelliğini korumaktadır. Toplumsal bir yaşamı olan insanoğlu için statü ve prestij hep önemli olmuştur. Günlük dilde sıklıkla kullanılan statü sözcüğünün tam olarak neyi anlattığı bu bağlamda merak konusu olmaktadır. İşte statü nedir, nasıl kazanılır, statü kaça ayrılır tüm detayları ile derledik.
#Statüİzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıldönümü kutlu olsun! Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi, kurtuluş mücadelemizin kahramanlarını saygı ve minnetle anıyoruz. Zafer bu yıl birbirinden renkli etkinliklerle kutlanacak. Valilik ve Belediye’nin etkinlikleri nedeniyle İzmir’e çok sayıda davet yapıldı. İstanbul basınına yapılan davet çerçevesinde bir grup gazeteciyle İzmir’deki etkinliklere katıldık.
#İzmirCHP'nin Merkez Yönetim Kurulunca (MYK), "uyarılması" talebiyle partinin Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bu kararın kendisi açısından sürpriz olduğunu belirtti. Ayrıca Özcan, "Şu ana kadar tüzük çerçevesinde işliyor süreç. Nihai karar YDK'nindir." dedi.
#Tanju Özcan6 Eylül’de başlayacak olan ‘zorunlu’ PCR testinin ücretli mi ücretsiz mi olması gerektiği tartışması, ‘Karar yasal mı değil mi? Kişiler PCR testine zorlanabilir mi?’ tartışmasına evrildi. Birçok sosyal medya kullanıcısı ‘zorunlu’ uygulama karşısında mahkemeye gideceğini duyururken hukukçular da kararın makul ve Avrupa’da örnekleri olmasına rağmen anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekiyor.
#YazarDernek, kazanç paylaşma haricinde, belli ve ortak bir hedefi gerçekleştirmek amacı ile bir araya gelmiş olan insanların oluşturduğu tüzel kişiye verilen isimdir. Derneklerin nasıl kurulduğunu, dernek kurmak için gerekli olan belgelerin neler olduğunu ve daha fazlasını detayları ile derledik.
#Dernek Nasıl Kurulur Ve Gerekli Evraklar Nelerdir?20 Ocak 1921 yılında kabul edilen ve 23 maddeden oluşan Teşkilat-ı Esasiye, Türkiye Cumhuriyetinin ilk anayasası kabul edilir. 1923 yılında cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından 20 Nisan 1924 tarihinde, kanun numarası 491 olan anayasa kabul edildi. 9 Kasım 1982 tarihinde yayımlanan anayasa ise halen yürürlüktedir. Anayasanın ilk 3 maddesi nedir? Anayasanın ilk 3 maddesi değiştirilebilir mi? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Anayasanın İlk 3 Maddesi Nedir?