Pozitif Hukuk nedir? Kaynakları nelerdir? Pozitif hukuk ve doğal hukuk arasındaki farklar

Güncelleme Tarihi:

Pozitif Hukuk nedir Kaynakları nelerdir Pozitif hukuk ve doğal hukuk arasındaki farklar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 21:15

Demokratik ve cumhuriyetçi ülkelerinde hukuk en önemli unsurdur. Bu durum hak ve adaleti eşit düzeyde yayan temel yapılar içerisinde gelir. Tabii aynı zamanda hukuk da kendi içerisinde farklı bölümlere ayrılır. Bunlar arasında merak edilenlerden biri Pozitif hukuktur. Peki, Pozitif Hukuk nedir? Kaynakları nelerdir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Pozitif hukuk aynı zamanda müspet ya da mer’i hukuk olarak bilinir. Özellikle cumhuriyet ile yönetilen ve demokratik ülkelerde öne çıkar. Taşıdığı anlam ile beraber hak ve eşitlik ile birlikte toplumsal yönetimi sağlayan önemli bir unsurdur. Onunla beraber pozitif hukuk ile ayrıca doğal hukuk da bulunur. Ancak bu iki hukuk arasında önemli değişimler söz konusudur. 

 Pozitif Hukuk Nedir? 

 Bir ülkede belli bir dönem içinde yürürlükte olan hukuk Pozitif hukuk olarak bilinir. Yani diğer bir ifadeyle o ülkenin ve devletin rejimini gösterir. Yetkili bir makam iradesi ile oluşan bir hukuktur. Aynı zamanda bir elimi zorunlu kılan ya da belirleyen insani yapım hukuk kuralları olarak öne çıkar. Bu kurallar toplum düzenini sağlamak ve eşitliği yakalamak amaçlı ön plana çıkar. Onunla beraber bir birey ya da bir grup adına haklarını tesis etmek amaçlı bir hukuk olduğuna da söylemek mümkündür. Yürürlükte olan bir hukuk olarak dünya çapında birçok farklı ülkede pozitif hukuk bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

 Pozitif Hukuk Kaynakları Nelerdir? 

 Farklı özellikleri ve yapıları bağlı olarak pozitif hukuk değişik kaynaklar üzerinden ön plana çıkar. Bu bağlamda öne çıkan Pozitif hukuk özellikle demokratik ve cumhuriyet ülkeleri kapsamında farklı görevler üzerinden değerlendirilir. 

 - Anayasa hukuku

 - Ceza hukuku

 - Vergi hukuku

 - İdare hukuku 

 Devletin farklı bölümleri olması ile beraber bu kurumsal çatı altında Pozitif hukuk bir araya gelir. Böylece ülke düzenli bir şekilde hukuk sistemine bağlı olarak devam eder. Her biri kendi içerisinde farklı özellikleri taşıması ile birlikte, toplumsal düzenin yüksek seviyede gitmesine olanak tanır. Bu sebepten dolayı bir ülkenin Pozitif hukuk ve hukuk içerisindeki kaynakları önemli bir yere sahiptir. Bu kaynaklar taşımış olduğu özellik doğrultusunda toplum düzenini sağlar. 

 Pozitif Hukuk ve Doğal Hukuk Arasındaki Farklar 

 Doğal olarak var olan, doğal şekilde hazırlanmış ve Herkesin üzerinde hüküm kurulmuş hukuk doğal hukuk olarak bilinir. Aynı zamanda her şeyin üzerinde bir geçerliliğe sahip oku olduğunu ifade etmek mümkün. Genel çerçevede ise insanın akıl yoluyla ulaşabileceği ancak yazılı olarak yapılmayan hukuk kurallarıdır. Bu kurallar her zaman geçerlidir ve hiçbir şekilde değiştirilemez. Yani insan eliyle dokunmasının mümkün olmadığı durumlardır. Onun dışı olarak ise pozitif hukuk insanların kendi elinden çıkan ve aynı zamanda değiştirilebilir hukuktur. 

Haberin Devamı

 Ortaya çıkan bu önemli ayrım ile beraber her hukuk türü de günümüz de geçerlidir. Biri toplum düzenini ve eşitliği savunurken, diğeri ise canlı varlıkların yaşam koşullarını belirlemiş sabitliği ele alır. Bu yönleri ile aradaki aralarındaki fark dolayısıyla ayrılır. 

 Pozitif Hukukun Temel Kuralları Nelerdir? 

 Pozitif hukukun temel kuralları aynı zamanda bu hukuku bir araya getiren ve bütünleyen yapılır. Bir ülke ve ülke üzerinden devlet doğrultusunda farklı kurumlar ve kollara ayrılır. Böylece devletin ve toplumun düzenli bir şekilde devam etmesine imkan verir. 

 - Anayasa

 - Kanun

 - Uluslararası anlaşmalar

 - Kanun hükmünde kararname

 - Tüzük

 - Yönetmelik

 - Tebliğ 

Haberin Devamı

 Bunun dışında aynı zamanda yazılı almayan örf ve adet gibi hukuk kuralları da yine Pozitif hukuk kuralları içerisinde öne çıkar. Tüm bu yazılı ve yazılı olmayan pozitif hukuk kuralları çerçevesinde toplum düzeni kurulur. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!