Tuzlu ya da tatlı, besleyici ya da değil; ekmek arası cips, baharatlı meyve, buz, balık burger, turşu ile dondurma ve hatta toprak… Hamileyken beklenmedik yiyeceklere istek duyabilirsiniz. Tüm bu aşermelerin perde arkasını bilim açıklıyor.
#HamileEğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiHıdırellez'de tuz yiyip yatmak günah mı ve neden yapılır gibi sorular, ritüellerin gerçekleştirildiği bu günlerde merak konusu oluyor. Hıdırellez ritüellerinden birisi olduğu iddia edilen tuz yiyip yatmak, yaratacağı düşünülen etkiler nedeniyle merak konusu oluyor. Peki, Hıdırellez'de tuz yiyip yatmak günah mı, etkileri neler? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#HıdırellezSigarayı bırakmanın kesin ve etkili tek bir yolu bulunmuyor. Ancak kararlı bir şekilde adımlar attığınız halde yine de sigaradan kurtulamıyorsanız tükettiğiniz gıdalar farkında olmadan bağımlılığınızı tetikliyor olabilir. Peki hangi yiyecekler sigarayı bırakamamanızın nedeni olabilir? Sigarayı bırakmak için hangi besinleri tüketmek gerekir? Uzman Diyetisyen Yasemin Öztürk ile mercek altına aldık.
#Sigara BağımlığıOrtalama hava sıcaklıkları geçtiğimiz hafta içerisinde 3 kez üst üste rekor kırdı; küresel ortalama sıcaklığın 17.23 derece olduğu 6 Temmuz, “kaydedilen en sıcak gün” olarak kayıtlara geçti. Bitti mi? Hayır. Son 13 gündür tarihin en sıcak günlerini yaşıyoruz. Peki bitecek mi? Bir hayır da buna gelsin. Bugün dünü, dün evvelsi günü aratacak. Elbette ‘kış kışlığını yaz yazlığını yapacak’ ancak ne oldu da daha yaşarken cehenneme düştük derseniz de cevabını Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz veriyor: “Bu daha fragman. Sene sonuna daha 170 gün var ve en az yarısına yakını ‘en sıcak gün’ olacak. Sebebini bence sen de herkes de gayet iyi biliyor: Küresel Isınma ve İklim Değişikliği.”
#Sıcak HavaKemik erimesi için iyi gelen besinler muz, zencefil ya da süt olarak bilinir. Kemik erimesi ileri yaşlarda ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğu için bu süreçte beslenmeye dikkat etmek gerekir. Bu esnada düzenli egzersiz ve hareketli bir hayat da kemik erimesi için engelleyici durumlardandır. Kemik erimesi ile ilgili merak edilen tüm ayrıntıları derledik.
#Kemik ErimesiYaz aylarında tatilin verdiği rahatlamayla beslenme düzenimizde değişiyor, yağlı yiyecekleri daha çok tüketiyor ve sofralarda daha çok vakit geçiriyoruz. Bu durum da bizlere fazla kilo olarak geri dönüyor. Ancak bunun yanı sıra nefes almakta bile zorlandığımız sıcaklarda serin içeceklerle susuzluğumuzu gidermeye çalışıyoruz. İçtiğimiz gazlı ve şekerli içecekler de maalesef ki, sağlığımızı olumsuz etkiliyor. “Peki yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz?” ve “Özellikle vücudun su ve mineral kaybettiği sıcak havalarda sağlığımızı korumak için neler içmeliyiz?” Gelin bugün yazın beslenme listemizde nelerin olması gerektiğine bir göz gezdirelim.
#ANKARAHamilelik gebelik ismiyle de anılmaktadır. Erkekten gelen sperm kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurta ile döllenir. Bu döllenmenin sonunda fetus oluşmaya, gelişmeye ve büyümeye başlar. Hamilelik ortalama olarak 9 aylık bir zamanı kapsamaktadır. Bu zaman içerisinde de kadının organ ve dokularında değişiklikler meydana gelmektedir. Doğuma kadar geçen bu sürede kadında meydana gelen değişiklikler bazı etkilere de yol açmaktadır. Bu etkiler kadını ve bebeği olumsuz etkileyebilir. Bu amaçla hamile kadın beslenmesinden uyku düzenine kadar bazı olgulara dikkat etmelidir. Hamilelikte yenmemesi gerekenler nelerdir, gebelikte yenmemesi gereken balık, yeşillik, yemek ve besinler hakkında detayları derledik.
Gebelik sürecinde anneleri büyük bir heyecan kaplar. Özellikle de bebeğin cinsiyeti büyük bir merak uyandırır. Hamilelikte ise cinsiyet ile ilgili bazı belirtiler görülebilir. Hamilelikte erkek bebek belirtileri nelerdir ve ne zaman başlar? Gebelikte bebeğin erkek olduğu nasıl anlaşılır tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hem tatlı hem de tuzlu yiyecekler de ve daha birçok malzeme de arpa unu yaygın kullanılır. Aynı zamanda sağlamış olduğu faydalar ile öne çıktığını ifade etmek mümkün. Önemli bir besin değeri sağladığı için son dönemlerde ilgi çeken besin kaynakları içerisinde geliyor. Peki Arpa Unu faydaları nelerdir? Arpa unu ve ekmeği nasıl tüketilmeli, neye iyi gelir tüm detayları ile derledik.
Selülit, kalçalarınızda veya bacaklarınızın üst bölgesinde portakal kabuğu görünümündeki engebeli çukurlardır. Ayrıca, en zayıf kadınlarda bile olan neredeyse hayatımızın bir parçasıdır. Sorun, aslında selülitlerimizin olması değil, gözle görünür büyüklükte olmalarıdır. Selülitten kurtulmanın bir yolu olmasa da görünümü en aza indirmeniz ve mini eteklerinizi rahatlıkla giyebilmeniz için yapabileceğiniz birçok şey vardır. İşte işinize yarayacak 7 ipucu…
#SelülitDilin üzerinde öbek şeklinde, çeşitli boyutlarda lekeler ya da yamalarla kendini gösteren, genellikle ağrısız bir durum olan harita dil, toplumun yüzde 2-3’ünde görülüyor. Harita dilin kadınlarda daha sık görüldüğünü vurgulayan Diş Hekimi İrem Arslan, “Çocukluktan itibaren görülebilse de 40 yaş üstü popülasyonda daha fark edilir olur. Irk, fiziksel özellik gibi ayrımlar olmaksızın tüm gruplarda eşit şekilde görülür. Stres, vitamin eksikliği, diyabet, alerji, hormonal değişikliklerin de harita dile sebep olduğu düşünülüyor” dedi.
#Harita DilKulak çınlaması son yıllarda giderek artmaktadır, bunun nedenleri arasında; Elektronik cihazların giderek yaygın kullanılması ve vazgeçilmezimiz olması sürekli yanımızda taşımamız, cep telefonları, bilgisayarlar, Bluetooth kulaklıklar, modemler, Tv'ler, akıllı saatler, kumandalar gibi... bir çok elektronik alet sürekli yanımızda ve çevremizde yer alıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Kulak Çınlaması1970’lerde işçilerle tarlaya, inşaata giden sefertası günümüzde yeni modelleriyle plazaların yolunu tutuyor. İşyerine kendi yemeğini götürenlerin sayısı artınca uzmanlardan pratik ve sağlıklı öğün önerileri aldık: “Salatanın sosunu ayrı taşıyın, yoğurtla öğününüzü dengeleyin...”
#GazetehaberleriVAN Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Taylan Bükülmez, yemek borusu kanserinin (Özofagus) Türkiye'de en fazla görüldüğü 2 şehrin Van ve Erzurum olduğunu söyledi. Bu 2 şehrin Türkiye ortalamasını çok fazla yükselttiğini belirten Dr. Bükülmez, "Van ve Erzurum şehrini şöyle düşünebiliriz. Bu hastalık daha çok dünyada Uzakdoğu'da görülmektedir. Sanki Van Çin'in bir eyaleti, Erzurum da Japonya'nın bir eyaleti gibi. Yani bu kadar dramatik bir fark vardır" dedi.
#Onkoloji Uzmanı Dr. Taylan BükülmezRamazan ayının gelmesiyle birlikte herkesin aklında nasıl beslenmeliyiz sorusu yer edinmeye başladı. Ramazan ayında vücut direncimizin düşmemesi için yediklerimize her zamankinden daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, Ramazan’da sağlıklı beslenme açısından nelere dikkat etmeliyiz sorularına yanıt verdi.
#RamazanKansere bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan mide kanseri; kilo kaybı, karın ağrısı, kusma, midede şişkinlik gibi belirtiler veriyor. Mide kanserinden korunmak için ise özellikle tuzlu ve tütsülenmiş yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor.
#Mide KanseriHamilelik, her kadın için zor bir dönemdir, ancak hamileliğiniz yaz aylarında denk geldiyse bunu fırsata çevirmek sizin elinizde. Çünkü sıcak havalarda, yaz aylarının getirmiş olduğu o evhamı, birkaç küçük öneriyle atlatabilirsiniz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, yazın alınabilecek küçük önlemlerle nasıl daha güzel bir yaz ve hamilelik geçirebilmenin yollarını anlatıyor.
#Yaz HamileliğiHer gün bilerek veya bilmeyerek yaptığımız bazı şeyler cildimize oldukça zarar verebiliyor.Eğer yapılmaması gereken şeylerden uzak durmaya çalışırsak cilt sağlığımız için büyük bir iyilik yapmış oluruz.Dermatec Polikliniği Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek konu ile ilgili bilgiler verdi.
#Havuz Suyunun Zararları