Konya'da, dün Konya Fay Zonu'nda meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Yaşar Eren, "Fayın güneybatı bölümü Türkiye diri fay haritasında var. Kuzeydoğu kesimi, diri fay haritasında yer almıyor. Konya, yıkıcı depremlerden etkilenme sıklığı açısından gerçekten de Türkiye'nin en güvenilir yerlerinden biri ama bu hiçbir zaman Konya'da deprem olmaz anlamına gelmiyor'' dedi.
#KonyaKonya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından Anadolu plakasının yer değiştirmesiyle, bağımsız fayların tetiklendiğini belirterek, "Tuz Gölü Fay Zonu'nun uzunluğuna göre kıyaslama yaptığınız zaman oluşturabileceği depremin 6.5'ten daha büyük olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
#DepremKahramanmaraş merkezli çifte deprem, 11 ilde büyük yıkıma yol açarken olası İstanbul depremi ile ilgili araştırmalar da hız kazandı. Peki ya başkent Ankara ne durumda? Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, başkentin ilçe ilçe deprem riskini, yapılması gerekenleri Hürriyet Ankara’ya anlattı.
#Deprem UzmanıMarmara Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. Sonrasında yaşanan sarsıntılar ile deprem haritası değişti, riskler arttı. Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 2019 yılında yürürlüğe giren ‘Deprem Tehlike Haritası’na göre Ankara’daki riskin yüzde 30-50 oranında arttığına dikkat çekti.
#DepremMarmara Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. Sonrasında yaşanan sarsıntılar ile deprem haritası değişti, riskler arttı. Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 2019 yılında yürürlüğe giren ‘Deprem Tehlike Haritası’na göre Ankara’daki riskin yüzde 30-50 oranında arttığına dikkat çekti
#Marmara DepremiGazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Merkez Müdürü Prof. Dr. Süleyman Pampal, yer hareketlerinin tespiti için DEPAR bünyesinde Ankara ve çevresinde 12 sismik istasyon kurduklarını belirterek, mikro bölgeleme çalışmaya zemin oluşturacak ilk verilerin elde edilmeye başlandığını söyledi.
Son dakika haberine göre; Kayseri'nin İncesu ilçesinde 4.7, 4.3 ve Hacılar İlçesinde 4.4 büyüklüğünde üç deprem meydana geldi. Depremler birçok ilde hissedilirken AFAD Başkanı Yunus Sezer, "An itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir." ifadelerini kullandı. Öte yandan deprem uzmanı Süleyman Pampal, CNN TÜRK canlı yayınında, "Bu büyüklükteki depremler ilk kez oluyor değil. Zaten deprem olma ihtimali olan bir yer burası. 7 ve üzerindeki depremler bu fay zonu üzerinde mümkün." dedi.
#DepremDüzce’de yaşanan deprem Ankara başta olmak üzere çok sayıda kentte hissedildi. Daha önce de uyarıda bulunan Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, ”Ankara kent merkezinin altından diri fay geçmiyor olsa da 70-80 km uzağında büyük deprem üretme potansiyeli olan faylarla çevrili” dedi.
#Deprem17 Ağustos büyük Marmara depreminin yıldönümü. Acılar 23 yıl sonra da hâlâ tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremi gibi Türkiye'de başka büyük depremler bekleniyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#DepremTürkiye’de deprem dendi mi insanlar tarafından en güvenli yer olarak akla ilk önce Konya geliyor. Çünkü sınırlarımız içinde bulunan en aktif tektonik fayların gösterildiği deprem haritalarında faylardan biraz uzak gözüküyor. Fakat bu doğru bir bilgi mi? Yaşanan 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından Konya ve çevresindeki fay hatlarını mercek altına aldık
#DepremKonya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, dün 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremin kentin tarihsel dönemindeki en büyük deprem olduğunu belirtti. Arık, ''Depremin meydana geldi fay, Sultandağı- Akşehir fay zonunun güney kesiminde, Konya fay zonunun batısında, ara bölgede normal bir fay gibi görünüyor. Oluşan deprem de Konya'nın tarihsel döneminde en büyük deprem olarak görülüyor. Konya bölgesinde ve yakın çevresinde en büyük deprem diyebiliriz'' dedi. Arık, Konya'da 6 ve 6.5 büyüklüğünde bir depremin oluşabileceğini ifade etti.
#KonyaGazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli Doç. Dr. Bülent Özmen, "Son zamanlarda yapılan çalışmalar bize Ankara’nın deprem tehlikesinin sanılanın aksine daha yüksek olduğunu gösteriyor ki Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, 2019 yılında yeni bir deprem tehlikesi haritası yayımladı. Burada Ankara kent merkezinde bulunan bütün ilçelerdeki beklenen deprem tehlike parametrelerini yüzde 50 kadar arttırdı" dedi.
#AnkaraGazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli Doç. Dr. Bülent Özmen, "Son zamanlarda yapılan çalışmalar bize Ankara’nın deprem tehlikesinin sanılanın aksine daha yüksek olduğunu gösteriyor ki Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, 2019 yılında yeni bir deprem tehlikesi haritası yayımladı. Burada Ankara kent merkezinde bulunan bütün ilçelerdeki beklenen deprem tehlike parametrelerini yüzde 50 kadar arttırdı" dedi.
#AnkaraJeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, son dönemde Konya'da meydana gelen depremlerin birbirinden farklı eğim atımlı normal faylar üzerinde olduğunu söyledi. Arık, "Konya çevresinde aktif faylar olduğu biliniyor. Akşehir fayı, Ilgın fayı, Tuz Gölü fayı tek başına kırıldıkları zaman 6.0- 6.5 büyüklüğünde deprem üretebilecek faylar" dedi.
#Konya