Hem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikUzun yıllardır sigara kullanan 52 yaşındaki Avusturyalı bir tiryaki; ses kısıklığı, nefes almada zorluk ve kronik öksürük şikâyetleriyle hastaneye başvurdu. Doktorların incelemesi sonucunda boğazının arka kısmında saç gibi kılların varlığı tespit edildi. Bilim dünyasında şaşkınlıkla karşılanan bu vaka, sigaranın sağlık üzerindeki potansiyel zararlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Peki sigara nasıl oluyor da böyle bir soruna neden oluyor? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Prof. Dr. Çiğdem Kalaycık Ertugay ile mercek altına aldık.
#SağlıkSosyal medya platformu X’te (Twitter) “Rey” rumuzlu bir kadın, muayene için gittiği doktor tarafından taciz edildiğini iddia etti. Paylaşımların ardından 5 kadın daha yıllar içerisinde aynı doktor tarafından taciz edildiğini öne sürdü. Yaşadığı taciz olayının ardından önce hastane yönetimine sonra karakola giderek şikâyetçi olan “Rey”, Hürriyet’e, “Bu işin peşini bırakmayacağım” dedi.
#ReyPolikistik over sendromu, insülin seviyesinin artmasına bağlı olarak meydana gelen hormonal düzensizlikler sonucu kısırlığa yol açabilen ciddi bir problemdir. Her 10 kadından birinde görülebilen Polikistik Over Sendromu düzensiz adet olma veya hiç adet olamama, yüzde veya vücutta tüylenme artışı gibi belirtiler gösterir. Bu problemi yaşayan kişilerin tedavisinde ilk adım fazla kilonun verilmesidir. Hastanın sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanması ve düzenli egzersiz yapması önemlidir. Diyet ve egzersizle beraber ideal kilonun sağlanması yumurtlama fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayabilir. Yaşam tarzındaki değişiklik veya ilaç tedavilerine rağmen gebelik sağlanamayan hastalarda tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
#Polikistik OverÇok sık rastlanan kadın hastalıklarından olan polikistik over sendromu nedenleri ve risklerinin yanı sıra tedavisi ile de araştırmalar arasında üst sıralarda yer alıyor. Peki, polikistik over sendromu nedir, nasıl tedavi edilir, riskleri nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, kadınların büyük çoğunluğunu etkileyen polikistik over sendromu ile ilgili merak edilenleri hurriyet.com.tr okurları için anlatıyor...
#Polikistik Over SendromuGösteri dünyasının kimsenin gözünün yaşına bakmayan oldukça katı kuralları var. Bunların başında da özellikle kadın yıldızların bedenleriyle ilgili olanlar geliyor. Her daim çok zayıf ve çok güzel görünme baskısı altında yaşayan sayısız oyuncu ve şarkıcı bu yüzden büyük buhranlar geçirebiliyor.
#Bebe RexhaÖNCELİKLE ve yine önemli bir hatırlatma: Yaşınız, metabolik, hormonal yapılanmanız ve genetik mirasınız ne olursa olsun “kilo almayı engellemek, aldığınız kilolardan kurtulmaktan çok daha kolaydır”! Ve bu arada yine unutmayalım ki “giderek artan kilolar özellikle göbek bölgesinde biriken ve bel çevresini genişleten iç yağlar metabolizmamızın sinsice yavaşlamasına yol açan en büyük düşmanlardır”!
#Kilo VerememeLimon tuzu güçlü bir ödem söktürücü olduğu için hızla kilo vermeyi sağlar. Metabolizmayı hızlandıran limon tuzu vücudu bakterilere karşı korumaktadır. Diş taşını engelleyen limon tuzu ağız bakımına da yardımcı olur. Limon tuzu saçları da güçlendirir. Limon Tuzunun faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Limon tuzu neyden ve nasıl yapılır ayrıntıları ile derledik.
#Limon TuzuVişne çekirdeği yağı saç ve cilt için kullanılan doğal bir yağdır. Her cilt tipine uygun olan yağ saç derilerine ya da ciltte nemlendirici olarak kullanılabilir. Saçta daha parlak ve ışıltılı bir etki, ciltte ise daha genç ve pürüzsüz bir görüntü sağlanır. Vişne çekirdeği yağının cilde ve saça nasıl uygulandığı hakkında ayrıntıları derledik.
#Vişne Çekirdeği Yağı FaydalarıErkeklerde kadınlara oranla daha yoğun ve fazla tüylenme görülmektedir. Genetik yatkınlık tüylenme problemleri arasındadır. Çocukluk döneminden ergenlik dönemine geçiş sürecinde erkeklerde tüylenme başlamaktadır. Genellikle 12 ila 15 yaş arasında erkeklerde tüylenme görülmektedir. Bu yaşlarda çıkmaya başlayan tüyler yaş ilerledikçe artarak daha yoğun bir hal almaktadır. Erkeklerde tüylenme kaç yaşında başlar? Erkeklerde tüylenme sorunu neden olur ve nasıl tedavi edilir merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Erkeklerde TüylenmeErkeklerde yaşanan aşırı kıllanma hormanlar ile ilgili bir problemdir. Erkeklik hormonları, yani androjenlerin kandaki seviyesinin artması ile alakalıdır. Peki Erkeklerde aşırı kıllanma neden olur, nasıl önlenir ve hangi doktora gidilir? Aşırı kıllanma hormon tedavisi hakkında ayrıntıları derledik.
#ErkekKadınlarda hormonda yaşanan dengesizlikler farklı problemlere sebep olmaktadır. Bazı kadınlarda iştahsızlık bazı kadınlarda ise depresyon gibi psikolojik problemlere neden olmaktadır. Kadınlarda görülen adet düzensizlikleri veya akne problemleri hormon bozukluklarının en önemli belirtileri arasındadır. Peki kadınlarda hormon bozukluğu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Neden olur, nasıl tedavi edilir ve tedavisi kaç gün sürer? İşte kadınlarda hormon bozuklukları ile ilgili detaylar.
#Kadınlarda Hormon BozukluğuYüz, sırt, göğüs bölümlerinde erkeklerinkilere benzer koyu kılların büyümesi kadınlarda tüylenmedir. Tıpta adı Hirsutizm olarak geçmektedir. Genellikle kadınlarda aşırı erkek hormonundan yani testosterondan dolayı olmaktadır. Kadınlarda olan bu kıllar sert ve koyu yapıda bulunmaktadır. İstenmeyen bu kıllar genellikle sırt, karın, yüz, göğüs bölgesinde yer almaktadır. Kadınlarda tüylenme hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda Tüylenme Tedavisi Nasıl YapılırGöğüs ucu olarak da ifade edilen bu bölge hem erkek hem de kadınlarda kıllanma yaratır. Tabii kesin bir bilgi alabilmek için öncelikle uzman bir doktora görünmek en önemli husustur. Peki kadınlarda göğüs kılı neden olur ve normal mi? Kadınlarda göğüs kıllanması için ne yapılmalı? Kadınlarda ortaya çıkan göğüs kılı hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda Göğüs KılıNitril eldiven nitril maddesi ve pamuk kullanılarak üretilmektedir. Nitril maddesi ile eldivene dayanıklılık ve sağlamlık kazandırılır. Aynı zamanda soğuğa karşı da koruma elde etmek için nitril eldivenler kullanılır. Nitril eldiven hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#Nitrilİnsanlar dünyaya geldikten sonra gelişerek büyürler ve bu durum ölene kadar devam eder. Doğal olarak her yaş evresine farklı bir isim verilmektedir. Adölasan dönemi de bu evrelerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Adölesan nedir? Ne anlama gelir? Adölesan dönemi yaş aralığı kaçtır detayları ile derledik.
#AdölesanCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikErgenlik dönemi 11-12 yaşlarında başlayıp neredeyse yirmi yaşa kadar süren, bedensel, duygusal ve sosyal değişiklikleri içeren dönemin genel adıdır ve hayatın diğer dönemlerinden farklıdır. Bu dönemin başlangıcına ön ergenlik denir. İstanbul Beşiktaş’ta eğitim veren Özel Ata Koleji’nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, ön ergenlik ve ergenlikte görülen değişimler hakkında bilgi verdi.
#EğitimPolikistik over sendromu son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan kadınsal bir sağlık sorunudur. Polikistik over hamilelik üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabileceği gibi günlük hayatı etkileyen adet düzensizliğinden kaynaklı aşırı tüylenme, sivilcelenme gibi sonuçları da doğurabilir. Peki polikistik over nedir, nasıl anlaşılır? İşte polikistik over belirtileri ve hamilelikte etkileri...
#Plikistik OverŞerbetçi otu en çok tercih edilen otlardan bir tanesidir. Şerbetçi otunun insan sağlığına faydası oldukça fazladır. Bundan ötürü doğal yollar ile tedavi olmak isteyen kişiler şerbetçi otunu kullanmaktadırlar. Son günlerde arama motorlarında şerbetçi otu ile ilgili araştırmalar artmaktadır. Peki, şerbetçi otu nedir? Şerbetçi otunun faydaları nelerdir? Şerbetçi otu yetiştiriciliği var mı? Şerbetçi otu nerede yetişir? İşte şerbetçi otu ile ilgili tüm detaylar.
#Şerbetçi Otuİnsan vücudu için sağladığı faydalarla bilinen kırlangıç otu ülkemizde yetişen bitki türlerinden biridir. Göz sorunlarından böbrek hastalıklarına kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılıyor. Kırlangıç otu nedir, faydaları nelerdir, ne işe yarar, hangi mevsimde yetişir, kullanımı nasıl olmalıdır, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Kırlangıç Otu