Tüsad haberleri sayfasında Tüsad hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 65 Tüsad haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Akciğerlerde “bronş” adı verilen hava yollarının tıkanmasına ve solunum güçlüğü, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalık olan KOAH, dünyada yaklaşık 65 milyon insanı etkileyen önemli halk sağlığı sorunlarından biri. Böylesine yaygın bir sorun olmasına karşın, her 10 KOAH hastasından sadece biri doktora başvurup tanı alıyor. Bu durumda, ülkemizdeki 5 milyona yakın KOAH'lıdan sadece 300-500 bininin hastalığından haberdar olduğunu söylemek mümkün. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) uzmanları ise, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyorlar.
#KOAHDepremin yıktığı 11 ilde artık resmi olarak arama-kurtarma çalışmaları bitti, enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Ancak moloz yığınları demek yıkılan binaların yapımında kullanılan ve kanser başta birçok hastalığa sebebiyet veren asbest, kurşun ve PCB gibi tehlikeli maddelerin de açığa çıkmış olması demek. İnsan sağlığını tehlikeye atan tüm bu maddeler moloz kaldırma çalışmaları sırasında havaya ve yağışlarla da suya karışıyor. Dolayısıyla uzmanlar bölgeye yemek, çadır ve hijyen malzemeleri kadar toz maskesi yardımı yapılması ve acil önlemler alınması gerektiği yönünde uyarıyor. Peki ne önlem alacak, nasıl korunacağız? Bizi bekleyen olası tehlikeler neler? İşte yanıtı.
#DepremYaşanan büyük afet sonrası bazı bölgelerde enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı. Enkaz kaldırma çalışmaları sırasındaki en önemli iki tehlike ise asbestli binalar ve elektrik çarpması riski. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) de ortak bir açıklama yaparak asbeste maruz kalanların akciğer kanseri başta olmak üzere birçok akciğer hastalığı riski bulunduğuna dikkat çekti.
#DEPREMDünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelen KOAH, Türkiye’de de en sık görülen akciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde 40 yaş üstü nüfusta yaklaşık her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğu kabul edilse de, tanı alamayan vakalar düşünüldüğünde gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) üyesi hekimler; KOAH’ın genel özelliklerinden hastalığın seyrine, KOAH ile diğer hastalıkların arasındaki ilişkiden pulmoner rehabilitasyonun tedavideki yerine kadar önemli konularda bilgi verdi.
#Sponsorlu İçerikTürkiye 8 milyon 245 bin olan 65 yaş üstü ile nüfusu yaşlanan ülkeler arasına girdi. Türkiye’deki yaşlıların sosyal hayatları ise dünyaya örnek oldu. Doç. Dr. Serap Akçalı Duru, “Avrupa’daki huzurevlerinin yaşlıları sosyal hayattan kopardığı fark edildi. Şu anda dünya bizim modelimize dönüyor. Aile fertleri ile vakit geçirmeleri yönünde çalışmalar yapılıyor” dedi.
#YaşAmerikan mRNA aşısının üreticisi de olan ilaç firması Moderna’nın CEO’su Stéphane Bancel tarih verdi: Dünya genelinde vakaların yaklaşık 228, ölümlerin ise 5 milyona yaklaştığı koronavirüs salgınının 1 yıl içerisinde biteceğini söyledi. DSÖ, şubat ayında benzer bir açıklama yapmış 2022 yılının ortalarını işaret etmişti. Türkiye’de ise KLİMİK, 6-9 ay içinde pandemik dönemin sona erebileceğini duyurmuştu. Peki, nasıl? 1 yıl içerisinde ne değişecek de pandemi sona erecek? Sevinmek için erken mi? Sordum.
#KoronavirüsBaş-boğaz ağrısı, burun akıntısı, ateş ve sürekli öksürük! Çocuğunda bu belirtileri gören soluğu, ‘COVID-19’a yakalandı’ endişesi ile hastanede alıyor. PCR testi negatif çıktığında ise seviniyor ama şaşırıyor da. Oysa bir ihtimal daha var; Krup! Bu hastalık Delta-Delta Plus varyantlarının semptomları ile neredeyse aynı. Maske, mesafe, hijyen gibi kişisel önlemlerin azaldığı yaz aylarında ise artışa geçti. Hele de yüz yüze eğitimin yeniden başladığı bugünlerde daha da sık karşılaşacağız gibi. Uzmanlar anlatıyor...
#Yazarİngiltere’yi kasıp kavuruyor... Almanya, Fransa, Rusya, İspanya alarm verdi... Delta varyantı korkutuyor! Aşılamada belli aşamaya gelen ülkelerde varyantın baskın hale gelmesi, 80’den fazla ülkede görülmesi salgında ‘dördüncü dalga’ endişesine yol açarken, Türkiye’de durum ne? Sinovac ve BioNTech aşılarının bu varyanta karşı koruyuculuğu var mı? TÜSAD Başkanı, İzmir Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu ile 7 soruda masaya yatırdık.
#Delta VaryantıCOVID-19 aşılaması dünya genelinde 2.5 milyar doz, Türkiye genelinde 40 milyon dozu geçti ama doktorlar arasındaki aşı tartışması bitmedi. Dr. Ümit Aktaş ‘Aşı karşıtı değilim ama aşı olmadım, olmayacağım’ diye bir tweet attı. Hem meslektaşlarından hem de binlerce insandan tepki gördü. Ben de hem Dr. Aktaş’ı hem de Prof. Dr. Bengi Başer ile Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu’nu aradım. Her iki hekim de aşı karşıtı hekimlerin ‘popülerlik’ uğruna halk sağlığı ile oynadığını söylüyor. İşte açıklamaları...
#YAZARMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, eğitim kurumları ile sektör arasındaki işbirliklerini önemsediklerini belirtti. Özer, "Bursa'da da örnek işbirlikleri görüyoruz. Sektörün ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda otomotiv, endüstri, biyoteknoloji, uzay, havacılık ve saatçilik sektörü gibi birçok alanda kullanılan ve ileri teknolojinin temelini oluşturan mikromekanik alanında istihdam garantili mesleki eğitim verilecek" dedi.
#Mahmut ÖzerTevfik Özlü, Bilim Kurulu Üyesi olarak yapmış olduğu çok önemli açıklamalarla dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle Covid ile mücadele sürecinde ekran karşısından önemli bilgiler vererek halkı bilgilendiren Tevfik Özlü, uzmanlığını ise İç Hastalıkları alanında gerçekleştirdi. Peki, Tevfik Özlü kimdir nereli kaç yaşında? İşte, o isim hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Tevfik ÖzlüAkciğerlerde “bronş” adı verilen hava yollarının tıkanmasına ve solunum güçlüğü, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalık olan KOAH, dünyada yaklaşık 65 milyon insanı etkileyen önemli halk sağlığı sorunlarından biri. Böylesine yaygın bir sorun olmasına karşın, her 10 KOAH hastasından sadece biri doktora başvurup tanı alıyor. Bu durumda, ülkemizdeki 5 milyona yakın KOAH'lıdan sadece 300-500 bininin hastalığından haberdar olduğunu söylemek mümkün. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) uzmanları ise, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyorlar.
#KOAHAkciğerlerde bronş adı verilen hava yollarının tıkanmasına ve solunum güçlüğü, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalık olan KOAH, çağımızın en önemli hastalıklarından biri olmaya devam ediyor. Sigara kadar hava kirliliğinin de bu hastalığa davetiye çıkardığını dile getiren Prof. Dr. Arzu Mirici, bu hastalığın ortaya çıkmasının solunan havanın kirlilik miktarı ve süresi ile ilişkili olduğunu belirtti.
#KOAHTÜSAD Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tana As-lan, kış aylarının yaklaşmasının yanı sıra okulların açılmasıyla da endişeleri ar-tan anne-babalara önemli tavsiyelerde bulundu. Hijyen, beslenme, temiz hava gibi uyarıların yanı sıra, olası bir belirtide çocukların okula gönderilmemesi ge-rektiğini belirten Aslan, okul yönetimi ve öğretmenlere de “Hastalık bulgusu gözlemlediğiniz çocukları sağlık kuruluşuna yönlendirmelisiniz” dedi.
#ÇOCUKProf. Tevfik Özlü yaptığı açıklamalarla gündeme geliyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Hasta Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezinin (HAHUM) kurucusu ve halen Müdürlüğünü yürütüyor. Prof. Tevfik Özlü'nün yurt içi ve yurt dışı tıbbi dergilerde Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanmış çok sayıda bilimsel makalesi mevcut. Prof. Tevfik Özlü kimdir? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Tevfik Özlü'nün biyografisi
#Bilim Kurulu Üyesi Prof. Tevfik ÖzlüMalum, COVID-19’u hafif tabloda geçiren kişilerin tedavisi evde sürdürülüyor. Eğer yakınlarınızdan biri hastaysa ya da siz evde kendinize bakmak durumundaysanız toparlanmanızı sağlayacak maddeleri inceleyin. Bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı gerektiren belirtilerden hijyen koşullarına, beslenmeden uyku saatlerine 7/24 ihtiyaç duyulabilecek tüm bilgiler burada.
#CovidAnne-babaların kış aylarında en büyük dertlerinden birinin çocuklarını solunum yolu hastalıklarından korumak olduğuna dikkat çeken TÜSAD (Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği) Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan; 4 önemli hatırlatmada bulundu.
#Solunum Yolu HastalıklarıMEB tarafından, sektörün ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda, otomotiv, endüstri, biyoteknoloji, uzay-havacılık ve saatçilik sektörü gibi birçok alanda kullanılan ve ileri teknolojinin temelini oluşturan mikromekanik alanında, istihdam garantili mesleki eğitim verilecek.
#Mesleki EğitimTEKFEN Holding kurucu ortaklarından ve TÜSİAD’ın kurucu başkanı Feyyaz Berker, son yolculuğuna uğurlandı. Önceki gün 92 yaşında vefat eden Berker için sabah saatlerinde Tekfen Holding’de tören düzenlendi. Ardından Feyyaz Berker’in cenazesi Bebek Camii’ne götürüldü. Burada eşi Alev Berker ile kızları Şebnem ve Meltem Berker taziyeleri kabul etti.
#Feyyaz Berker