Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı. Üniversitelerde bu yıl 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu ifade eden Özvar, kapatılan ikinci öğretim programlarının kontenjanlarının, açılan istihdam odaklı yeni programlara tanınmasıyla yaklaşık bir milyon kontenjanın tamamının korunduğunu söyledi. Özvar, vakıf üniversitelerinin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını istediklerini belirtti.
#YÖKTürkiye’de toplam 898 üniversite programı, 2024 Yılı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda ilk defa Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu kullanacak. Logolu programlardan mezun olanların diplomaları yurt dışında daha hızlı tanınacak ve istihdam imkanları artacak.
#TYÇMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokullarda seçmeli dersler kapsamına alınan 'yapay zekâ uygulamaları' dersinin müfredatını hazırladı. Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce 7 ve 8’inci sınıflar için hazırlanan müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti. Öğrenciler, bu derste hem teorik hem uygulamalı eğitim alacak.
#MEBTürk yükseköğretim tarihinde ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Kurulu tarafından 39 Türk üniversitesindeki 129 lisans programının yeterlilikleri, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi veri tabanına yerleştirildi.
#Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Kurulu"İstihdam, Eğitim Ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı kapsamında uygulanmakta olan “VOC-TEST Merkezleri III Hibe Programı kapsamında desteklenen Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) - Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (BAUSEM) “Dijitalleşme Çağında Geleceğin Meslekleri İçin Yeni Ufuklar Projesi” açılış konferansı online/çevrimiçi olarak gerçekleşti.
#TübisadBakan Selçuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mesleki yeterlilik belgesine sahip iş gücünde 2023 hedefimizi 1 milyon olarak belirlemiştik. Bu hedefi bu yıl içerisinde aştık. 2023 hedefimizi 2 milyon belgeli çalışan olarak güncelledik" dedi.
#Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SelçukCumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren ekonomik gelişme ve kalkınma için sanayileşme ilk hedef olarak belirlendi. mesleki ve teknik eğitim, ülkelerin kalkınma ve gelişmesiyle yakın ilişkisi nedeniyle hem hükümetlerin, hem de iş dünyasının odak noktası oldu. Ankara Sanayi Odası kurulduğu günden bu yana mesleki ve teknik eğitime katkı sağlamaya çalıştı ve birçok projeyi gerçekleştirdi. Yapılan doğru uygulamalar desteklendi, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içeresinde olmaya önem verildi.
#Mesleki EğitimYÖK’ün öğretmenlik programlarının ders, müfredat ve kredilerine artık fakültelerin karar vermesi kararını eğitim fakültesi dekanları olumlu karşıladı: “Karar en iyi öğretmen yetiştirme rekabeti başlatacaktır. Bir tek elbise herkese uymuyordu. Dünyayla yarışacak öğretmenler yetiştirmeliyiz.”
#GazetehaberleriAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Hedefimiz 2023'e gelmeden 1 milyon kişiye mesleki yeterlilik belgesi kazandırmak. 2019 yılının başından bugüne 1 milyon 150 bin kişinin işe yerleşmesine aracılık ettik” dedi.
#Zehra Zümrüt SelçukMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kısa ve orta vadeli planlarıyla ilgili olarak 10 kök değer ve 8 anahtar yetkinlik vurgusu yaptı. CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Bakan Selçuk’a bir önergeyle “Araştırmayı, sorgulamayı, akıl ve insani değerleri daima öne alan, bilim ve teknolojiyi önce ülkemizin milli çıkarları için kullanacak nesiller yetiştirmek için kısa ve orta vadeli planlarınız nelerdir” sorusunu yöneltti.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu'nda yer alan bilgilere göre; mesleki ve teknik eğitimde başarılı öğrencilere eğitimleri devam ederken veya mezuniyetten sonra mikro krediler sağlanacak. Teknoparklar içinde Bilişim Meslek Lisesi modeli yapılandırılacak. Buluş, patent, marka üreten okulların öğrenci, öğretmen ve yöneticilerinin döner sermaye kaynaklı gelirlerden pay alması sağlanacak. Fen ve sosyal bilimler liselerinin amaç ve işlevi doğrultusunda görev yapacak öğretmen ve okul yöneticileri için ölçütler geliştirilecek. İmam hatip okulları ile üniversiteler arasında iş birliği mekanizmaları kurulacak.
#2023 Eğitim VizyonuMesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) yayımlanan Kalite Güvence Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve MYK tarafından verilen diploma, sertifika ve mesleki yeterlilik belgelerinin, Avrupa düzeyinde kaliteye sahip olması sağlanacak.
#TürkiyeMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, bir iki haftaya kadar öğretmenlerden ilk okuma yazma eğitimine ilişkin tercihlerini alacaklarını belirtti. Durmuş, bitişik el yazısı ya da dik temel yazı tercihleriyle ilgili malzemelerin öğretmenlere gönderileceğini açıkladı.
#Bitişik El YazısıMilli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), yeni müfredat taslağına ilişkin bakanlığa ulaşan 185 bine yakın görüş ve öneri, Türkiye'nin çeşitli illerinden yaklaşık 200 öğretmen ve farklı üniversitelerden 50 akademisyenin de katılımıyla oluşturulan 51 komisyon tarafından değerlendirmeye alındı.
#MüfredatUzun süredir üzerinde çalışılan eğitimde yeni müfredatı, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz dün açıkladı. Öneri ve eleştiriler için bir ay askıya çıkacak yeni müfredatta, içerikleri hafiflese de ders saatlerinin artırılması, darbelerin de okutulması ve 5’inci sınıflara yabancı dil hazırlığının eylülde başlaması gibi pek çok yenilik var... Yeni müfredata göre, lise son sınıf biyoloji dersinin müfredatında yer alan, “Hayatın başlangıcı ve evrim” ünitesi çıkarıldı.
#MüfredatYeni müfredat, düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve bakanlık yetkilileri birlikteliğinde açıklanan yeni müfredat detayları, birçok konuda değişiklik içeriyor. Bir sonraki eğitim öğretim dönemi itibariyle faaliyete alınacağı duyurulan yeni müfredat döneminin, ilk etapta 1. 5. ve 9. sınıf öğrencileri için geçerli olacağı ifade ediliyor. İşte, Bakan İsmet Yılmaz'ın yapmış olduğu müfredat değişikliği açıklaması ve bu değişikliğin neden yapıldığına dair detaylar
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), uzun süredir hazırlıkları süren müfredat çalışmalarının çerçevesi belirlendi. Buna göre, tüm öğretim kademelerinde 50'nin üzerindeki zorunlu ders programı, ocak ayı itibarıyla Türkiye'deki tüm sivil toplum kuruluşları, öğretmen ve yöneticiler için askıya çıkarılacak.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), her eğitim kademesinde tekli eğitime geçilmesine yönelik çalışmalar başlatılacak. Fiziki altyapı olanakları artırılarak, bütün eğitim kademelerinde ikili eğitim uygulamasına son verilmesine yönelik bir yol haritası çıkarılacak ve uygulamaya geçilecek.
#MEBBir vakıf üniversitesi, öğrencilerinin kazanması gereken yeterlilikler için harekete geçmeye hazırlanıyor. Proje kapsamında liseden üniversiteye gelen öğrenciler liderlik, iletişim becerileri, grup içinde çalışabilme gibi 14 alanda değerlendirmeye alınacak. Müfredata bu yetkinlikler ile ilgili içerikler eklenecek. Öğrenciler mezun olduklarında diplomalarının yanı sıra uluslararası geçerliliği olan yeterlilik belgeleri alacak.
#ÜniversiteYÖK bünyesinde oluşturulan Yeterlilikler, Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Komisyonu (YÖKAK) ile üniversitelerin program ve kurum bazında yeterliği ve yetkinliği Avrupa Birliği standartları çerçevesinde periyodik olarak takip edilecek. Akademik kriterlerle incelenerek "kalite" değerlendirmesi yapılacak.
#YökÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Mesleki Yeterlilik Kurumunun (MYK) düzenlediği Türkiye Yeterlilik Çerçevesi Uluslararası Konferansı’nda konuştu. Bilgin "Türkiye’nin üretim gücünün artması, bağımsızlığın temellerini oluşturuyor. Türkiye 250 milyar dolarlık ihracat hedefine doğru devam ediyor. Türkiye birçok alanda başta savunma endüstrisi olmak üzere kendi ürünlerini üretiyor" dedi.
#Vedat BilginYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Avrupa Yükseköğretim Alanı 2020 Yılı Bologna Süreci Uygulama Raporu'na göre, Türkiye'nin 5 alanda tam puan aldığını belirtti. Saraç, "Rapordaki tespitler gösteriyor ki ülkemiz yükseköğretimi son yıllarda büyük bir gelişme göstererek Avrupa ülkeleri arasında birçok alanda öne çıkmayı başardı" dedi.
#YökMEB, yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin eğitim aldığı meslek lisesi ve mesleki eğitim merkezlerindeki tüm programlar Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikler ile uyumlu hale getirdi. Türkiye'de 3 bin 315 adet mesleki ve teknik Anadolu liselerinde uygulanan 54 alan ve 200 dal programı ile mesleki eğitim merkezlerinde eğitimi verilen 27 alan ve 142 dal programının tamamına da Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikler yansıtıldı.
#Meslek Lisesi