Avrupa Birliği’nden vize muafiyeti için gerekli 72 kriterden 66’sını yerine getiren Türkiye, Meclis’in 1 Ekim’de açılmasıyla birlikte yeni bir atağa geçecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son altı kriterle ilgili “Çalışmaları hızlandırın” talimatının ardından dosyalar müzakere edilebilecek düzeye geldi.
#Avrupa BirliğiAVRUPA Birliği ile Türkiye arasında yarın Ankara’da yapılacak Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı, Ankara ile Brüksel arasında son dönemdeki en kritik buluşmalardan biri olacak. AB ile ilişkileri normalleştirme ve özellikle müzakere sürecini rayına oturtma isteği içinde olan Ankara’nın beklentileri ile Brüksel’in beklentileri arasındaki farklılıklar ise sürüyor.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Erdoğan’ın vizesiz Avrupa için AB’nin terörün yeniden tanımlanması talebine karşı çıkarak “Hadi bakalım biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan onlarla da anlaş” çıkışı ‘Anlaşma çöküyor mu’ sorularına yol açtı.Şimdilik bu rest ilişkileri kopma noktasına getirecek bir mesaj olarak algılanmadı. Ancak AB ile pazarlıklar uzayabilir. Başbakan Davutoğlu’nun girişimiyle 1 Temmuz’a çekilen vizesiz Avrupa hedefi, eski takvimi olan ekim hedefine geri dönebilir.
#VizeTürkiye ile AB arasında varılan mülteci anlaşması çerçevesinde Türkiye vatandaşlarına vizesiz Avrupa hakkı tanınmasını öngören karar bugün açıklanacak. AB Komisyonu’nun Türkiye’nin büyük ölçüde şartları karşıladığını belirterek vize muafiyeti getirilmesini tavsiye etmesi bekleniyor. Türkiye, vize muafiyeti için gerekli 72 kriterden 67’sini karşılıyor. Komisyon, geri kalan kritik şartların gecikmeksizin yerine getirilmesini talep edecek. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi de onay verirse haziran sonu itibariyle vizesiz Schengen hedefi gerçek olabilir. Öte yandan İngiliz gazetesi Financial Times, 10 sayfalık raporun taslağına ulaştı.
#ABAvrupa’ya mülteci akınının durması için Türkiye’ye umut bağlayan AB, 7 Mart zirvesinde Başbakan Davutoğlu’nun sunduğu şartları büyük ölçüde kabul etti. Ancak Türkiye’nin AB ile beş başlığın müzakereye açılması talebi Kıbrıs Rum engeline takıldı. AB, başka bir başlığın açılmasını önerdi. Türkiye’nin haziranda vizesiz Avrupa hedefine ise onay çıktı.
#ABİsveç’te kendisini yankesicilik yaparken yakalayan genç bir anneye çocuklarının gözü önünde vurup kaçan sığınmacı yakalandı. Avukatı Türk olan Cezayirli sığınmacı yargılanacak. Sosyal medya ise AB ile varılan mutabakat uyarınca Haziran ayında uygulanmaya başlaması planlanan Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde; İsveç gibi ülkelerin, suç işleyen kaçak göçmenleri Türkiye’ye gönderip göndermeyeceğini tartışıyor. Ankara, Türk vatandaşlarına AB’de vizesiz dolaşım karşılığında, Türkiye üzerinden kaçak yollarla Avrupa’ya giden göçmenleri geri almayı kabul etmişti.
#İsveçAB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, ilk röportajını Hürriyet’e verdi. Türkiye’de basın özgürlüğünün Avrupa’daki mülteci krizine feda edildiği eleştirilerine şu yanıtı verdi: “Avrupa, mültecilere odaklandı, anlaşılabilir bir durum. Basın özgürlüğü eksiklikleri zirvede iletildi. Ancak basın özgürlüğü dışarıdan ihraç edilemez.”
#AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg HaberAVRUPA Birliği ve Türkiye dün Türk vatandaşlarına ‘Vize Muafiyeti’ sürecini resmen başlattılar. Üç yıl gibi bir zaman alması beklenen bu sürecin ilk adımı, Brüksel’de Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel’in, ‘Geri Kabul Anlaşması’nı parafe etmesiyle atıldı. Kıbrıslı Rumlar, vize konusunda da ‘sorun’ çıkardılar ve geri kabul anlaşması metnine, Türkiye’nin ‘Tüm AB ülkeleriyle’ ifadesini ekleyerek Güney Kıbrıs’la da ‘Adalet ve İçişleri alanında işbirliği’yapması ifadesinin eklenmesini sağladılar.
Avrupa Birliği ve Türkiye dün Türk vatandaşlarına ‘Vize Muafiyeti’ sürecini resmen başlattılar. Üç yıl gibi bir zaman alması beklenen bu sürecin ilk adımı, dün Brüksel’de Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel’in, ‘Geri Kabul Anlaşması’nı parafe etmesiyle atıldı. Süreç 2.5-3 yıl sürebilir.
Balkan ülkelerinin tamamına vizesiz seyahat imkanı tanıyan AB, aynı konuda ilk kez Türkiye’ye olumlu sinyaller verdi. Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi’ne katılmak için İstanbul’da bulunan AB’nin Genişlemeden Sorumlu Yüksek Temsilcisi Stefan Füle, Türkiye ile vize konusuna önem verdiklerini, bu konuda Temmuz ayında teknik toplantıların başlayacağını açıkladı.
Japonya vize zorunluluğu iddiası gündeme gelirken, İletişim Başkanlığı'ndan açıklama geldi. Sosyal medya platformu X'te yer alan bir paylaşımda Japonya'nın Türkiye'ye vize zorunluluğu şartı getirildiği öne sürüldü. Paylaşımlardan birinde de 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren kapıda vize döneminin sona ereceği iddia edildi. Yapılan paylaşımların ardından vatandaşlar Japonya vize zorunluluğu getirildi mi? sorusuna yanıt ararken, İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, iddialara son noktayı koydu. Peki, Japonya Türkiye'ye vize muafiyeti kalktı mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Japonya Vize ZorunluluğuDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar’da düzenlenen Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’nda, “Hepimizi İsrail ve müttefikleri üzerinde baskı kurmak için elimizdeki tüm imkanları kullanmaya çağırıyorum” dedi.
#Hakan FidanKüreselleşen dünya ile birlikte herkes bazı şartları karşılaması durumunda istediği ülkelere gidebilmektedir. Bu şartların en başında ise vize gelmektedir. Bazı ülkelere vizesiz girmek ne yazık ki mümkün olmamaktadır. İşte, Bali'nin vize talebi hakkında detaylı bilgiler
#Bali