Güncelleme Tarihi:
Hiç olmazsa, AB ülkelerinde iş yapan işadamları, TIR şoförleri, öğrenciler gibi gruplara vize muafiyeti isteyen 40 yıllık AB adayı Türkiye, karmaşık engellerle boğuşurken, Türkiye gibi AB adyı olan Hırvatistana vize muafiyeti uygulanıyor. Şimdi ise AB adayı bile olmayan 3 Balkan ülkesine vize muafiyeti görüşülüyor.
TC pasaportu taşıyanlar ise hala vize alabilmek için konsolosluklar önünde kuyruklarda bekletiliyor. Bir vize için ise evin tapusu, banka hesabı, her evrak isteniyor, gelmişi geçmişi, sülalesi soruluyor. Buna rağmen gittiği AB ülkesinde de hala üçüncü dünya ülkesi vatandaşı gibi muamele görebiliyor.
İŞTE ÜÇ BALKAN ÜLKESİ
AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi, Batı Balkan ülkelerine vize muafiyeti getirilmesini tartışıyor.
Bölgede AB üyesi olmayan ülkelerden Hırvatistan'a yıllardır vize uygulamayan AB'nin gelecek yıldan itibaren, aday ülke statüsündeki Makedonya ile potansiyel aday ülkeler Karadağ ve Sırbistan'a da vize muafiyetini tanıması bekleniyor.
ROMANYA VE BULGARİSTAN'A 7 YIL ÖNCE VİZE MUHAFİYETİ VARDI
AB, en yeni üyeleri Bulgaristan ve Romanya'ya da Birliğe katılmalarından 7 yıl önce (2000 yılında) önce vize muafiyeti getirmiş ve Avrupa Parlamentosu, katılım müzakereleri yapan ülke vatandaşlarından vize istenmemesine yönelik tavsiye kararı almıştı.
Türkiye hakkında AB mahkemesi Avrupa Adalet Divanının kararlarını bile uygulamadığına dikkat çekilen AB Komisyonu, Batı Balkanlar için hazırladığı raporda, Schengen vize muafiyeti için Makedonya'nın "tüm kriterleri", Sırbistan ve Karadağ'ın "kriterlerin çoğunu" karşıladığını belirtmişti.
VİZESİZ SEYAHATİN TEKNİK HAZIRLIKLARI
AB Komisyonunun raporunda Arnavutluk ve Bosna-Hersek'in kriterleri yerine getirmede başarısız olduğu kaydedilirken, bağımsızlığını sonradan kazanan Kosova'nın vizesiz seyahat programına dahil edilmemesinin "kuşatılmış bölge" görüntüsüne neden olacağı uyarısı yapılmıştı.
Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanlarının kriterleri karşılayan Balkan ülkeleriyle vizesiz seyahatin 2010'dan itibaren başlatılabilmesine yönelik olarak mevzuatını değiştirmesi ve teknik hazırlıklarını yapması için AB Komisyonuna yetki vermesi bekleniyor.