Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsü arasında iş birliği protokolü imzalandı. Böylece üniversite, Türkçe eğitim verdiği yurt dışı birimlerinde Enstitünün dil eğitim ve öğretmen kaynağından yararlanabilecek. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Protokol, Türkçenin küresel bir dil olarak öne çıkması sürecine ve Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşma hedefine somut katkılar sunacak” dedi.
#Sağlık Bilimleri ÜniversitesiÖğretmenlik, insanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olarak kabul ediliyor. Her çağın ihtiyacına göre yeniden şekillenen ve bulunduğu çağa uyum sağlayan öğretmenlik, topluma yol gösterme görevinden hiçbir zaman sapmadı.
#Prof. Dr. Fahri Temizyürekİnsanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olan öğretmenlik, mahiyeti ve misyonu itibariyle zaman içerisinde ciddi değişime uğradı. Çağın ihtiyaçlarına cevap verebilmek için oluşan koşullara uyum sağladı. Ancak değişmeyen gerçek, toplum hayatındaki rolü ve misyonu. Tabi bu durum tarihe ve coğrafyaya göre ufak tefek farklılık gösterdi.
#Öğretmenlik Mesleğinin ÖnemiTürk Devletleri Teşkilatı’nda alınan, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin bulunduğu ‘ortak alfabe’ kararı kafaları karıştırdı. Bu harfler halihazırda kullandığımız alfabeye eklenecek mi? Nerelerde kullanılacak, ne işe yarayacak? Tüm bu soruları Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nda yer alan Prof. Dr. Mustafa Öner, Hürriyet okurları için yanıtladı: “Q, X, Ň, Ä, Ŭ harfleri Türk alfabesine girmeyecek. Yazı değişikliği olmayacak. O harfleri diğer Türk devletleri kullanacak.”
#Türk Devletleri TeşkilatıOkuma, çocuğun bilişsel gelişimini besleyen temel bir beceridir. Çocuğun sözcük dağarcığını, anlama becerilerini geliştirir ve yaratıcı düşünmesini sağlar. Okuma ayrıca çocukların eşduyum becerilerini geliştirir, diğer bireyleri ve farklı kültürleri anlamalarını sağlar.
#Konuk Yazarİlk okuma yazma öğretimi çağımız okuryazarlıklarının temelini oluşturan nörolojik ve psikolojik bir süreç olarak ele alınabilir. Çocuğun öğrenme özelliklerinin somut şekilde gözlendiği bu süreç gerek çocuk gerekse anne babalar için biraz gerilimli, biraz da heyecan verici olabilir.
#Konuk YazarTürkiye’de araştırmalar, anne ve babaların yalnızca dörtte birinin çocukların okumalarını geliştirmek için çaba sarf ettiğini gösterse de PIRLS, PISA gibi değerlendirmelere göre okuma ve diğer becerilerin geliştirilmesinde ebeveyn desteğiyle birlikte ailede çocuğa sağlanan imkânlar son derece önemli.
#Konuk YazarYeni kabinenin belli olmasının ardından, 22 Haziran tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan kararnameye göre Bakan Yardımcıları da belli oldu. Millî Eğitim Bakanlığına, Celile Ceren Ökten, Kemal Şamlıoğlu, Ömer Faruk Yelkenci ve Nazif Yılmaz Bakan Yardımcısı olarak atandı.
#MebCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç’le gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında “Güneydoğu Avrupa’da istikrarın korunmasına ve bölgenin ekonomik kalkınmasına özel önem atfediyoruz. NATO müttefikimiz Karadağ’ın Avrupa Birliği’ne tam üye olmasını da samimiyetle teşvik ediyor ve destekliyoruz” dedi.
#ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Güneydoğu Avrupa'da istikrarın korunmasına özel önem atfediyoruz. Karadağ'da barış ve istikrarı önemsiyoruz." dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Uluslararası Göçmenler Günü Programı’na katıldı. Programda göçmenlere hitap eden Bakan Soylu, “Anadolu coğrafyasının bayraktarlığını yapan Recep Tayyip Erdoğan’a minnet duyuyoruz” dedi.
#Süleyman SoyluÜlkemizde Millî Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM tarafından yapılan sınavların tamamına yakınında karşımıza çıkan soru tiplerinin başında 'paragraf soruları', doğal olarak bu sınavlara girenlerin korktuklarını ifade ettikleri soruların da tepesinde yer alıyor. Sınavlarda Türkçe paragraf sorularına yönelik korku aslında sınav kaygısıyla oldukça ilgili bir konu. Sınav kaygısı bir yönüyle bütün öğrencilerin yaşayabileceği bir duygu olarak görülebilir. Bir dersi geçmek veya bir okul türüne yerleşmek için yapılan sınavlar doğası gereği öğrencide kaygı oluşturabilir. Bu noktada önemli olan kaygının miktarı ve bu kaygıyla baş edebilme gücüne sahip olmaktır.
#Konuk YazarOkuma ve anlama becerilerinin kazandırılması için çok sayıda strateji, yöntem ve teknikten yararlanılabilir. Ancak burada bunların tamamına yer verme olanağı olmadığı için aşamalı bir biçimde çok gerekli olan temel nitelikli stratejilere değinmek gerekiyor. Bu stratejiler aynı zamanda okuma ve anlamanın gerçekleşip gerçekleşmediğini en iyi gösteren stratejiler olması bakımından da oldukça mühim.
#Konuk YazarÇağdaş yaşamın güvenilir ve güncel bilgiye ulaşmak için vazgeçilmez araçlarından biri olarak okuma son derece gerekli ve önemli bir eylem. Bu eylemi etkili bir biçimde gerçekleştiren bireyler çağdaş yaşamda kendilerine diğer bireylere göre çok daha iyi konumlar elde edebilir.
#Konuk YazarNoktalama işaretleri duygu ve düşüncelerin daha açık bir şekilde ifade edilebilmesi için çok önemlidir. Bu yüzden noktalama işaretlerini mutlaka doğru yerde kullanmalıyız. Noktalama işaretleri cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirler. Kelimenin vurgu ve ton gibi özelliklerini noktalama işaretleri belirtir. Okumaya ve anlamayı kolaylaştırmak amacıyla da noktalama işaretleri kullanılır. Virgül, noktalı virgül, üç nokta, iki nokta, soru işareti, ünlem, nokta, tırnak işareti, ayraç, kesme işareti başlıca kullanılan noktalama işaretleridir. Üç noktanın kullanıldığı yerleri örnekleriyle beraber derledik.
#EğitimKuzey Ren Vestfalya (KRV) Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV NRW), Dortmund Türk Veliler Derneği (DOTEV), KRV Türk Öğretmenler Derneği (TÖD) ve KRV Türkiyeli Öğretmenler Birliği’nin (TÖB) çağrısıyla Dortmund Eğitim Merkezi’nde yapılan ‘Ana dilimiz Türkçe İçin’ çalıştayında yayımlanan ortak bildiride, Türkçe dersine katılımın artırılması hedefleniyor.
#AlmanyaSağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından İstanbul Haydarpaşa'daki Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane Külliyesi'nde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı programında konuşma yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Tıp eğitimi tercihindeki en küçük şüphe bile beni derinden üzmektedir. Bilin ki, altın yere düşürüldüğünde onun değeri düşmez. Elmas tozlandığında ışıltısından kaybetmez. Ve yine, bilin ki, altın ve elmas kıymet ve kabiliyetinde olanlar, bu kıymet ve kabiliyette olmayanlarla değişilmez. Unutmayın ki, zaman zaman büyüklerimizle de yaşadığımız gibi, karar olan söz bir sitem olan sözün üstündedir. Devletimizin sizler için en iyisini yapmaya çalıştığını ve bunun yakın olduğunu bilin" ifadelerini kullandı.
#Sağlık Bakanı