Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkçe dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerinin ölçülmesi amacıyla uygulanan ve uluslararası geçerlik belgesine sahip 'Türkçe Dört Beceri Sınavı', 40 ilde 11 bine yakın öğrencinin katılımıyla tamamlandı.
#Milli Eğitim BakanlığıMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği’nde pek çok değişikliğe gidildi. Alınan kararlara göre; tüm ülkede uygulama birliği sağlamak için yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde yapılabilecek. Bu ortak sınavlar hariç okullardaki tüm yazılı sınavlar, çoktan seçmeli yerine yazılı yoklamayla uygulanacak. Her ilde özel uzmanlık gerektiren ölçme değerlendirme çalışmaları için “Ölçme ve Değerlendirme Merkezi” kurulacak. Öğrencilerin becerilerini ölçmek için iki yılda bir Türkçe dil sınavı yapılacak. İlkokullarda ise artık sınav yok.
#Okullarda Sınav Kalktı MıResmî Gazete’de yayımlanan, ‘Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği’ yeni eğitim öğretim yılının başlarken okullardaki sınav uygulamalarına önemli değişiklikler getiriyor. Buna göre artık ortaokul ve liselerde yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde ‘ortak sınav’ usulüyle yapılacak. İlköğretimde ise yazılı sınav uygulaması tamamen kaldırılıyor.
#Resmî GazeteYükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün tamamlandı. Uzmanlara göre; sınavda analiz yapma, akıl yürütme, yorum yapma gibi beceriler gerektiren sorulara yer verildi. Genel olarak sınav müfredata uygun ve özenle hazırlanmış olarak yorumlandı.
#TYTHayalindeki lise için ter döken adaylar için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavda adaylara, sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru; sayısal alanda ise 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru soruldu. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda sınavda 8’inci sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konulardan soru soruldu. Uzmanlar sınav sorularını şöyle değerlendirdi:
#UzmanlarEğitim dünyası hızla değişirken, değişimi yakalayabilecek, anlayan ve sorgulayan öğrenciler yetiştirmek önem kazanıyor. IB Türkiye Elçisi Jale Onur, “Gençlere, sadece akademik başarı değil, dünyanın ve zamanın gereği olan becerileri de kazandırmak gerekiyor” diyor.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye'de görevlendirilen yabancı uyruklu öğretmenlerin Türkçe yeterliklerinin ölçülmesi için sınav düzenleme hazırlıklarına başladıklarını belirterek, çalışmayı öncelikle Fransa'dan görevlendirilecek öğretmenlerin Türkçe okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin değerlendirilmesi amacıyla yürüteceklerini bildirdi.
#Ziya SelçukKüresel bir salgının bizi aldığımız nefesle sınaması, temel beşeri gerekliliğimiz olan sosyalleşme ihtiyacımızı elimizden alması hem bireysel hem de kurumsal anlamda ağır bir sınavdı. 2020 bu yüzden dünya tarihinde pek çok alanda büyük kırılmalar yarattı.
#EğitimMEB, öğrencilerin Türkçede okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini uluslararası standartlarda ölçen ‘Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı’nın pilot çalışma sonuç raporu açıklandı. Rapora göre, öğrencilerin en başarılı olduğu dil becerisi konuşma oldu. Kız öğrencilerin tüm dil becerilerinde erkek öğrencilerden daha yüksek başarı gösterdi.
#MebMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, "Bakanlığın şu ana kadar yayımladığı dokuz değerlendirme raporu, 10 ayda yaklaşık 3 milyon kez indirildi. Raporlara bu kadar yoğun ilgi olması önemli. Rapordaki verilerle öğrencilerimizin hangi konularda bilgi ve beceri eksiklikleri varsa onları telafi edecek yaklaşımlar belirleniyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMEB okuma, yazma, konuşma ve dinleme olmak üzere dört beceride dil yeterliliklerini ölçen ilk Türkçe elektronik sınavı (e-Sınav) Ankara’da yaptı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Pilot uygulamalardan sonra elde edilen verileri kullanarak mevcut durumumuzu göreceğiz” dedi.
#Ziya SelçukMEB okuma, yazma, konuşma ve dinleme olmak üzere dört beceride dil yeterliliklerini ölçen ilk Türkçe elektronik sınavı (e-Sınav) Ankara’da yaptı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Pilot uygulamalardan sonra elde edilen verileri kullanarak mevcut durumumuzu göreceğiz” dedi.
#MEBAna dili İngilizce olmayan ülkelerde milyonlarca insan bu dili öğrenmek için büyük çaba sarf ediyor ve para harcıyor. Ancak hedefe ulaşmak için hem öğrencilerin hem de yetkililerin bazı yenilikler yapması gerekiyor. Öğrenciler öncelikle İngilizce’yi hayatının merkezine almalı ve ana dili gibi öğrenmeye çalışmalı. Öğretmenler, öğrenci merkezli bir anlayışla hareket etmeli, bakanlık ise müfredata el atmalı.
#EğitimHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiLiselerin hazırlık, 9’uncu sınıflarındaki açık kontenjanlara, eylül ayı sonuna kadar puan üstünlüğü esasına göre nakil ve geçişler bakanlıkça yapılacak. Böylece taban puan uygulaması kaldırıldı. Yazılı sınavlardan sonra başarısız öğrenciler için yapılan sınav tekrarı, dönem sonlarında yapılacak ek bir sınava dönüştürüldü. Ortaöğretim kurumlarında dersler arası dinlenme süresi 10 dakikadan az olamayacak. Seçmeli bir ders, 10 öğrenciyle açılabilecek. Ders seçimi mayıs ayının ikinci haftasından ders kesimine kadar yapılabilecek.