Güncelleme Tarihi:
MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkçe dört dil becerisini ölçmeye yönelik sınav yapabilmek için çalışmaları 2018’de başlattıklarını hatırlatarak, ilk pilot uygulamanın Ankara’da yapıldığını söyledi. Pilot uygulama için 15 ilin seçildiğini belirten Bakan Selçuk, “İlk Ankara’da gerçekleştirildi. Sınava Ankara’da 9 okuldan 7’nci sınıflardan seçilen 374 öğrenci katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara elektronik sınav merkezinde uluslararası standartlarda sınav salonu oluşturdu. Nisanda ise pilot seçilen Ankara, İstanbul, Bursa, Kütahya, Denizli, Aydın, Antalya, Gaziantep, Şanlıurfa, Muğla, Adıyaman, Erzurum, Trabzon, Samsun ve Konya olmak üzere 15 ilde bu sınavı uygulayacağız” diye konuştu.
EĞİTİMİMİZDE BİR İLK
Türkçe’de dört dil yeterliliğinin ölçülmesine ilişkin e-Sınav uygulamasını çok önemsediklerini vurgulayan Bakan Selçuk, şunları söyledi:
“Bu uygulama, Milli Eğitim sistemimizde bir ilk. İlk kez Türkçe dört becerisini ölçen bir e-Sınav yapıyoruz. Arkadaşlarımız çok yoğun çalıştı. Soruların hazırlanması, soru havuzu oluşturulması ve yazılım geliştirilmesi aşamaları titizlikle yürütüldü ve başarıyla tamamlandı. Pilot uygulamalardan sonra elde edilen verileri kullanarak mevcut durumumuzu göreceğiz ve anadildeki her bir beceriyle akademik başarı arasındaki ilişkileri inceleyeceğiz. Anadil eğitiminde, öğretmenlerimizin dört beceride ölçme yapabilmeleri için eğitimler düzenleyeceğiz. 2019’da farklı sınıflardaki öğrencilerimize yönelik anadilde dört beceri izleme ve değerlendirme araştırmaları, daha sonra 81 ilimizi kapsayacak şekilde devam edecek. İzleme araştırmalarından elde edeceğimiz geri beslemelerle anadileğitimimizi sürekli güçlendireceğiz.”
Bakan Selçuk, Suriyelilere yönelik Türkçe öğretiminde de bu elektronik sınavları kullanmayı planladıklarını belirtti. Türkiye’de yaşayan Suriyelilere Türkçe öğretimiyle ilgili çok sayıda projeyi başarılı şekilde uyguladıklarını vurgulayan Selçuk, “2019’da dört beceride Türkçe sınavını bu projelerin çıktılarını değerlendirmek için de kullanacağız” diye konuştu.
DİĞER ALANLARDA DA
81 ilde kurdukları ölçme ve değerlendirme merkezlerinin, izleme ve değerlendirme araştırmalarında çok önemli bir işlev gördüğünün altını çizen Selçuk, “Bu merkezlerimizi sadece Türkçe dört beceri sınavları için değil nisanda 81 ilde yapacağımız Türkçe, matematik ve fen bilimlerinde 4, 7 ve 10’uncu sınıflara yönelik izleme araştırmalarında da kullanacağız. Bu merkezlerimizi her ilde Ar-Ge araştırmalarını kapsayacak şekilde genişleteceğiz” dedi.