Türk Patent Enstitüsü haberleri sayfasında Türk Patent Enstitüsü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1344 Türk Patent Enstitüsü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dün karne alan 19 milyon öğrenci için 15 günlük tatil sevinci başladı. Aileler ise çocukların bu sürede ekrana hapsolmasından endişeli. Ama teknoloji zehirlenmesi yaşamadan da dijital dünyayı verimli kullanmak mümkün. Prof. Dr. H. Ferhan Odabaşı, Hürriyet okurları için bu yöntemleri paylaştı...
#Ferhan OdabaşıTürkiye'nin ilk franchise kuaför markasına sahip MOS kuaför, tescilli MOS markasıyla benzerlik içeren MOSt adı altında faaliyet gösteren Öğe Kuaför şirketini mahkemeye verdi. MOS Kuaför, haksız rekabet içeren MOSt markalarının hükümsüz kılınmasını ve Türk Patent Enstitüsü'nden terkini ve iptalini istedi.
#KuaförTürk Patent Enstitüsü, Gaziantepli bir baklava firmasına 'midye baklava' için verdiği tasarım tescilini, baklavacılardan gelen itirazlar üzerine iptal etti. TPE’nin bu kararı sektörde memnuniyetle karşılandı.
#Türk Patent EnstitüsüMehmet Seracettin Tezçakın’ın dedesinin 1920 yılında hiçbir baharat kullanmadan et, tuz, soğan ve ekmek karışımıyla hazırladığı köftelerle üne kavuşturduğu “Sultanahmet Köftecisi’nin” sahibi Elit Gıda’nın, “Sultanahmet Köftecisi” markasıyla çok sayıda şubesi bulunan Sultanahmet Gıda şirketi aleyhine kazandığı tazminat davası ve markayı kullanmasının yasaklanması kararı, Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf Mahkemesi) tarafından bozuldu.
#Türk Patent EnstitüsüORDU’nun Akkuş İlçesi’nde 6 yıl önce Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen organik ’Akkuş Şeker Fasulyesi’nin kilogramı 35 liradan satılıyor. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, organik fasulyeye yoğun talep olduğunu belirterek, "Bu yıl 20 ton civarında organik fasulye üretimi oldu. Almanya’dan bir firma 100 ton organik fasulye talep etti, talebi karşılayamadığımız için ihracat yapamadık. Almanya’nın talebini inşallah önümüzdeki sene karşılayacağız" dedi.
#Türk Patent EnstitüsüTüketicilerin alışverişlerinde yanılmasını en aza indirmek için harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, etiketlerde kullanılabilecek tanımları ve yasakları açıklayan rehber hazırladı. Rehbere göre, etiketlerde ‘gerçek’ veya ‘hakiki’ ifadeleri kesinlikle yer alamaz. Geleneksel ifadesini kullanabilmek içinse 30 yıl şartı var.
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık BakanlığıTürkiye’de son 5 yılda tescil edilen marka sayısı 800 bine yaklaşırken, sadece geçen yıl Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) 192 bin 950 marka tescili yapılmış. Patent ve Marka Vekilleri Derneği Başkanı Uğur Yalçıner, bu alanda dünyada 4. sırada yer aldıklarını belirtti.
#TÜRK Patent EnstitüsüTürkiye'de yerli patent başvurusu 2015 yılında bir önceki seneye kıyasla yüzde 13,39 artarak 5 bin 512 oldu. Uzmanlar bu artışı 'patlama' olarak nitelendirse de Bloomberg İnovasyon Endeksi'nde göre 36. sırada bulunan Türkiye'de, mucitlerin daha gidecek çok yolu olduğu görülüyor.
#PatentCUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Türkiye’de her seçim öncesi inşaat sektörü aleyhinde kriz çıkarıldığını belirterek, “İnşaat sektörünün olmadığı ülke bitmiş demektir. İnşaat sektörünü hiçbir zaman bir yere koyamazsınız. Herhalde çadırda yaşayacak halimiz yok değil mi? Altyapısı olmayan bir ülkeden bir şey olur mu?” diye tepki gösterdi.
#TörenHasan Tütüncüoğlu’nun pandeminin kasvetli günlerinde zihnine düşen bir soru, bugün Çeşme’nin geleceğine umut veren bir projeye dönüştü. Tütüncüoğlu, Sakız Adası’nın ekonomisinin temel taşlarından olan sakız ağacının, Çeşme topraklarında neden aynı başarıyla yetiştirilemediğini merak etti ve araştırmaya başladı.
#1Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde üretilen aktif karbonlu yoğurdun tanıtımı yapıldı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman da uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri aktif karbonlu yoğurdu piyasaya sürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emin Zümrütdal da aktif karbonun hayatın bir çok alanında kullanıldığını belirterek "Bu bilgiyi yaklaşık 3 yıllık bir süreç içerisinde ortaya çıkarttık. Ortaya çıkarttığımız bu bilgi, dünyada ilk kez bizim üniversitemizden, Çukurova Üniversitesinden çıkıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
#Çukurova ÜniversitesiÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde üretilen aktif karbonlu yoğurdun tanıtımı yapıldı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman da uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri aktif karbonlu yoğurdu piyasaya sürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emin Zümrütdal da aktif karbonun hayatın bir çok alanında kullanıldığını belirterek "Bu bilgiyi yaklaşık 3 yıllık bir süreç içerisinde ortaya çıkarttık. Ortaya çıkarttığımız bu bilgi, dünyada ilk kez bizim üniversitemizden, Çukurova Üniversitesinden çıkıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
#Çukurova Üniversitesi‘Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı’ etkinliğinin bu yılki temasında dolmadan otlu böreğe, çeşitli Ege lezzetleri var. Türkiye’nin yurtdışı etkinliklerinde de sunulacak olan Türk mutfağının eşsiz reçeteleri, dün Beştepe’de sergilendi.
#Emine ErdoğanTopraklarında yetişen birbirinden özel malzemeleri ve yemekleriyle Hatay, Türk mutfağı için de ayrı öneme sahip. Coğrafi işaret tescili kazanan beyaz balkabağının kullanım alanlarını ‘Antakya ve Yemekleri’ kitabının yazarı Jale Balcı anlattı, kitabındaki çıtır kabak tatlısının tarifini de paylaştı.
#BalkabağıBerdan Cıvata’nın “Farklı Boyut ve Türlerde Bağlantı Elemanlarından Civata, Somun ve Rondela Birleştirme Otomasyonu Gerçekleştirebilen Akuplaj Makinası Tasarımı ve İmalatı” Projesi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 9. Verimlilik Proje Yarışması’ndan ödül aldı.
#Berdan CıvataKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaKocaeli'de İzmit Belediyesi'nce yapılan ihaleler ile ilgili şikayetleri değerlendiren İçişleri Bakanlığı'nın, incelemeler sonrasında Başkan Fatma Kaplan Hürriyet ile 12 belediye yöneticisi hakkında soruşturma izni verdiği ortaya çıktı. Toplam bedeli 3 milyon 572 bin 645 TL olan 3 işin ihalesi ile ilgili hazırlanan müfettiş raporunun İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya sunulması, ardından soruşturma izni verilmesi üzerine Başkan Hürriyet, Danıştay'a itirazda bulundu.
#KocaeliOrmanda kaldırdıkları dronu ‘GPS’ verisinin kesilmesi nedeniyle kaybeden Halil İbrahim Yenitürk ve Tuna Özer, GPS olmadan konum bulabilmeyi sağlayan ‘Ultrasonik Navigasyon’ projesi geliştirdi. Öğrenciler, bu projeyle TÜBİTAK’ta 1’inci oldu.
#GPSEdirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyünde, Balkan geleneği olan ‘Bocuk Gecesi’ düzenlendi. Gecede, ürkütücü kıyafetler giyerek yüzlerini boyayan veya maske takan kişiler, evlerin pencere ve kapılarını vurdukları hane halkını korkutarak, geleneği yaşattı.
#EdirneDün karne alan 19 milyon öğrenci için 15 günlük tatil sevinci başladı. Aileler ise çocukların bu sürede ekrana hapsolmasından endişeli. Ama teknoloji zehirlenmesi yaşamadan da dijital dünyayı verimli kullanmak mümkün. Prof. Dr. H. Ferhan Odabaşı, Hürriyet okurları için bu yöntemleri paylaştı...
#Ferhan OdabaşıTicari bir malı diğer benzer ürünlerinden ayırmaya yarayan ve bu özellikleri temsil eden terime marka tescili denmektedir. Bu terim ticaret hukuku ve markalar hukuku terimidir. Marka tesciline ait üründe şekil, biçim, renk, ölçü ve yapısal farklar gibi özellikler söz konusudur. Bir ürününün marka tescilinin nasıl öğrenildiği ve sorgulamasının nasıl yapıldığına dair detayları derledik.
#MarkaErdem Kaya Patent Genel Müdürü Erdem Kaya, ana amaçlarının fikirleri değere dönüştürme sürecine katkı koymak olduğunu belirterek, ülke olarak rekabetçi, sürdürülebilir ve kârlı bir ekosistem haline dönüşebilmek için katma değerli ürünler için geliştirilen fikirlerin korunması gerektiğini söyledi.
#Burcu BaşarÇiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın, ‘bank’ ismini kullandığı için 3 yıl hapis cezasıyla yargılandığı davada pişkin bir savunma yaptı. Aydın, “Türk Dil Kurumu’na göre bank parklardaki oturak demek. Ben oturağı da kast etmiş olabilirim, başka bir şeyi de kastetmiş olabilirim” dedi.
#ÇiftlikbankBinlerce kişinin dolandırıldığı Çiftlik Bank sistemindeki ‘Bank’ adını izinsiz kullandıkları gerekçesiyle “5411 sayılı Bankacılık Kanununa Aykırılık” suçundan 3 yıla kadar hapis talebiyle yargılanan ‘tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın savunmasında, “Türk Dil Kurumu sözlüğünde bank sözcüğünün anlamı park ve bahçelerde kullanılan oturaktır. Ben oturağı da kastetmiş olabilirim, başka bir şeyi de kastetmiş olabilirim” diyerek banka ibaresini değil bank ibaresini kullandığını söyledi.
#Çiftlik BankHer yaştan birçok insan özellikle yaz aylarında denize ya da havuza girmek istiyor ancak bazıları için yüzme bilmemek bu isteğin önüne engel olarak çıkıyor. Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Boğulma Raporu’na göre her yıl ortalama 372 bin kişi boğularak yaşamını yitiriyor. Yani yüzme bilmeden suya girmek oldukça tehlikeli.
#Yüzma BilmeyenlerTüketicilere “Gıdaların izini sür, bilgiyle beslen” diyerek ürüne, üreticisine ve ülke ekonomisine fayda sağlayan “Tabağında ne var?” hareketiyle 100 binden fazla üreticiye dokunan Metro Türkiye, bu hareket kapsamında gastronomi dünyasının önde gelen isimlerini İzmir’in Urla ve Karabağlar ilçelerindeki yerel üreticiler ve kadın kooperatifleriyle bir araya getirdi. Gıda güvenliği için üreticileri hasatta ziyaret edip ürünlerin tarladan sofraya uzanan yolculuğunu takip etmek amacıyla gerçekleştirilen ziyaretlerde, Urla Kadın Kooperatifi ve Kavacık Kadın Kooperatifi’nin yetiştirdiği yerel ve coğrafi işaret tescilli ürünlere dikkat çekildi
#İzmirTürkiye'de son 24 saatte 297 bin 167 Kovid-19 testi yapıldı, 21 bin 893 kişinin testi pozitif çıktı, 252 kişi hayatını kaybetti. Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (UNAM) geliştirilen yeni "antijen testi" ile pozitif vakalar 10 saniye gibi bir sürede yüzde 99 doğruluk oranı ile tespit edilebiliyor. Dr. Bülent Ortaç, dünyada geliştirilen pek çok Kovid-19 tanı testi olduğuna işaret ederek bu testin 10 saniye gibi rekor bir sürede sonuç veren en hızlı test olduğunu söyledi. Diagnovir test kiti ve cihazı için şimdiden Ukrayna, Almanya gibi pekçok ülkeden talep geliyor.
#Ankara