Frankfurt Enternational Tiyatro’da (ITF) gerçekleştirilen ‘Atatürk’ü Anma Gecesi’nde tarihte çeşitli zorluklara meydan okuyarak ‘kahraman’ sıfatını hak eden kadınların hikâyelerini konu alan dans tiyatrosu ‘Kibele’nin Kızları’, film-tiyatro karışımı bir programla sahnelendi.
#ALMANYAÖzellikle 90’ların tadını doyasıya çıkaranların kalbinde onun yeri çok ayrı. O yılları yaşayıp da bugün ‘Sevdik Sevdalandık’ şarkısını duyunca radyonun sesini açmayan çok azdır. Şimdi ‘Sen Yaktın’ isimli kıpır kıpır bir tekliyle tekrar sevenlerinin karşısında. Reyhan Karaca’yla yeni çalışmasını, 90’ların büyüsünü ve aşkı konuştuk: “Mustafa Sandal ve ekip arkadaşları gibiydik. Sürekli birlikte zaman geçirirdik.”
#Reyhan KaracaMurat Soydan kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Gerçek adı Rüçhan Tercan olan Murat Soydan, 2 Ekim 1940 tarihinde İstanbul’da doğdu. Kariyerine 1966 yılında "Kolsuz Kahraman" filmi ile adım atan Soydan, yaklaşık 200 filmde rol aldı. 1970’li yılların jön oyuncularından biri olan Soydan, sinema oyunculuğunun yanı sıra çeşitli dizi projelerinde de yer aldı. Peki, Murat Soydan kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Murat SoydanTürk sinema ve dizi oyuncusu Murat Soydan 83 yaşında hayatını kaybetti. Soydan'ın kızı Mevheş Soydan babasının ölüm haberini sosyal medya hesabından duyurdu. Oyuncunun eşi Uğurgül Soydan ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Çok değerli 43 yıllık eşim Türk sinemasının kıymetli sanatçısı Murat Soydan'ı kaybettik. Ailemizin ve sevenlerinin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.
#Murat Soydanİstanbul Bahçeşehir Süleyman Demirel İkokulu sınıf öğretmeni Ayşe Gül Şenel, özel günler için bestelediği marşlara bir yenisini ekledi. Daha önce 10 marş besteleyen Şenel’in 23 Nisan 2020’de hazırladığı TBMM’nin 100’üncü yıl marşı İstanbul’da okul zillerinde çalındı. Öğretmenliğin yanı sıra konservatuvarda Türk musikisi öğrencisi olan Ayşegül Şenel bu kez 23 Nisan için özel bir marş besteledi ve o marşın klibi Dolmabahçe Sarayı’nda çekildi.
#Ayşe Gül ŞenelDur durak bilmiyor, sürekli üretiyor. Yıllardır müzik de yapıyor ama biz onu oyuncu kimliğiyle tanıdık. Kısa süre önce yeni şarkısı ‘Bitik Yine’yi çıkardı, şimdi sırada albüm var. Sinema filmleri de yolda. Onur Tuna ile buluşuyoruz; hayatını, müziği, oyunculuğu ve bilinmeyenlerini konuşuyoruz: “Çapkınlık yapmıyorum. Zaten 2,5 yıllık ilişkim var.”
#Onur TunaSeçmen profili değişiyor. Siyasete küskün olan gençlik bile iş belediye seçimine gelince daha çok ilgi duydu. Kadın belediye başkanları sayıca arttı; ama hâlâ oran Millet Meclisi’nin altında. Medya ve küçük istisnaisiyle kamuoyu ölçüm şirketleri Türk halkının gözünde yara aldı. Ümidimiz bu seçimde olumlu belirtileri görülen genel merkezlerin “Biz kimi istersek o aday olur, gösterdiğimiz aday da kim olursa olsun kazanır” sloganını unutmaları gerektiğidir çünkü abes zihniyet her tarafta ilk darbeyi yedi.
#BELEDİYE Seçimleriİstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), geçen ay Türk klasik müzik camiası için çok kıymetli bir sanatçının son eserinin dünya prömiyerine yer verdi: 43 yıl boyunca İDSO’da çalan, 1986’da orkestranın müdürlüğünü de üstlenen, müzisyen, viyolonselist, besteci ve akademisyen Necati Giray… 90. yaş gününü kutlayan Necati Giray ile Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem de müzik tarihimizde yolculuk yaptık… Giray, Türk müziğinin evrenselleşmesi için yaptığı ‘nota devrimi’ni de anlattı.
#Necati GirayCoşkun Sabah, Ahmet Özhan elinin değdiği binlerce öğrencisinden en meşhur olanları… İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda 49 yıl aralıksız ders veren, 42 yılını da Üniversite Korosu Şefi olarak geçiren Klasik Türk musikisi alanında ‘hocaların hocası’ Süheyla Altmışdört ile buluştuk. Hem eski albümleri karıştırdık hem müzikteki yeni usul ‘fasıl’ları konuştuk. 97 yaşındaki Altmışdört, “Krallık bir İngiltere’de bir de musikide vardır; tek idareci şef, tek anayasa notalardır! Şimdiki fasıllar fasıl değil. Güzel okumak; hissetmek demektir, yorumdur. Musiki çok bağırmak değildir” diyor...
#Süheyla AltmışdörtŞairlerin ilham kaynağı İstanbul, 32 yıl aradan sonra, şiir dünyasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 7-10 Aralık tarihleri arasında Beyoğlu Tünel'deki Metrohan'da yapılacak 'Poesium İstanbul - 2. Uluslararası Şiir Forumu'na dünyadan ve Türkiye'den onlarca şair katılacak, şiirin bugünü ve yarınına dair önemli diyaloglar kurulacak. Usta şair Haydar Ergülen ve Gökçenur Ç.'nin direktörlüğünde düzenlenen etkinlikte Murathan Mungan, Lale Müldür, Tuğrul Tanyol, Ahmet Telli, Ömer Erdem, Gonca Özmen, Enis Batur, Pelin Özer gibi isimlerin yanı sıra ilk Poesium’a katılan Hilmi Yavuz, Cevat Çapan ve Ataol Behramoğlu da hazır bulunacak. Poesium İstanbul'un detaylarını İBB Kültür Daire Başkanı Volkan Aslan ile konuştuk.
#Poesium İstanbul