Güncelleme Tarihi:
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, bu yıl Berlin’de çok özel bir kutlamayla gerçekleştirildi. Artık sayıları giderek azalan birinci nesil kadınlar, Berlin’deki etkinliklerin ana konusunu oluşturdu. Berlin Başkonsolosluğu tarafından gerçekleştirilen organizasyonun planlaması aylar önce başladı. Berlin Büyükelçiliği Aile ve Sosyal Hizmetler Müşavirliği’nin de katılımıyla Kadınlar Platformu oluşturuldu. Birçok STK’nın destek verdiği proje kapsamında Dosteli Bakım Hizmeti sponsorluğunda, Almanya’ya çalışmak amacıyla gelen ilk nesil kadınların kısa hikâyelerinin yer aldığı video çekildi. Aynı şekilde birinci nesil kadınların portrelerinden oluşan bir de ‘Öncü Kadınlar’ fotoğraf sergisi hazırlandı. Etkinlik Berlin Büyükelçiliği Ahmet Başar Şen’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Büyükelçiliğe girişte misafirlere kırımızı gül dağıtıldı.
‘İYİKİ VARDINIZ, İYİKİ VARSINIZ’
Etkinlik Berlin Başkonsolosu İlker Okan Şanlı’nın konuşmasıyla başladı. Konuşmasına ünlü halk ozanı Neşet Ertaş’ın “Kadınlar insandır biz ise insanoğlu” sözüyle giriş yapan Başkonsolos Şanlı, Berlin’de yaşayan Türk kadınlarının, bulunduğu toplumda, sosyoekonomik hayatın birçok noktasında, pek çok sektörde, müstesna konumlarda, özgüvenli ve güçlü biçimde yer aldığını, Türk kadınını en iyi biçimde temsil ettiklerini söyledi. Almanya’ya 1961’de başlayan işçi göçünde kadınların çok önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Şanlı, birinci nesil kadınlara seslenerek “Bilmenizi isterim ki, biz yıllar sonra bile, hâlâ sizlerin maneviyatından ve hikâyelerinden çıkardığımız derslerle sizlerin açtığı yoldan serüvenimize devam ediyoruz. İyi ki vardınız, iyi ki varsınız” dedi.
82 KADIN BÜYÜKELÇİ
Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen de konuşmasında kadın haklarına verilen desteğin ve onların mücadelesini sürdürmenin önemli olduğunu ifade etti. Atatürk’ün kadınlara verdiği önemi, onun sözleriyle anlatan Büyükelçi Şen, Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının birçok Avrupa ülkesinden önce verildiğini söyledi ve bununla her zaman gurur duyduklarını kaydetti. Türkiye’deki kadınların konumlarını istatistiklerle anlatan Başar Şen, Dışişleri Bakanlığı’nda toplam 82 kadın Büyükelçi olduğunu sözlerine ekledi. Konuşmalardan sonra ise birinci nesil kadınları hikâyelerinin anlatıldığı video gösterildi. Konuklar videoyu izlerken duygusal anlar yaşadı ve kimisi gözyaşlarına hâkim olamadı. Berlin Türk Musikisi Konservatuarı’nın girişimiyle oluşturulan 6 kişilik koro keman ve piyano eşliğinde şarkılar seslendirdi. Ardından ise Aile Bakanlığı Müşaviri Gökhan Duman’ın yönetiminde açılan fotoğraf sergisi gezildi.