Geçen yıl Türk Patent ve Marka Kurumu'na 7 bin 349 yerli patent başvurusu yapılırken, bunların 3 bin 342'si İstanbul'dan, 931'i Ankara'dan geldi. Ankara'yı, 440 yerli patent başvurusuyla Bursa, 294 ile Kocaeli, 289 ile İzmir, 236 ile Manisa takip etti.
#Türk MucitlerTürk girişimciler tarafından geliştirilen ve dünyadaki örneklerini geride bırakan akıllı kumaş, Alman ordusu tarafından kullanılmaya başlandı. Kuzey Denizi dibinde en fazla 6 dakika kalabilen Alman ordu dalgıçları, akıllı kumaş sayesinde bu süreyi 15 dakikaya çıkardı.
#Türk MucitAnkaralı mucit doğalgazsız çalışan kombi üretti. Çakı, "100 metrekare yalıtımlı bir evde 400 lira gibi bir doğalgaz tüketirsiniz. Yalıtımsız da ise 650-700 liraya kadar gider. Bu cihazı 50-55 derece gibi yüksek ısıda çalıştırdığınızda, maksimum tüketeceği elektrik 150 liradır. Deneme çalışmaları kapsamında geçen hafta Fransa Makedonya'ya cihaz gönderdik. Yurt içinde ise Kayseri, Nevşehir, Kahramanmaraş ve Ankara illerine bayilik vereceğiz" dedi.
#HtvgundemAnkaralı mucit doğalgazsız çalışan kombi üretti. Çakı, "100 metrekare yalıtımlı bir evde 400 lira gibi bir doğalgaz tüketirsiniz. Yalıtımsız da ise 650-700 liraya kadar gider. Bu cihazı 50-55 derece gibi yüksek ısıda çalıştırdığınızda, maksimum tüketeceği elektrik 150 liradır. Deneme çalışmaları kapsamında geçen hafta Fransa Makedonya'ya cihaz gönderdik. Yurt içinde ise Kayseri, Nevşehir, Kahramanmaraş ve Ankara illerine bayilik vereceğiz" dedi.
#MucitHarvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi ve "giyilebilir kalp pili"nin mucidi Dr. Canan Dağdeviren, müracaat etmemesine rağmen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (Massachusetts Institute of Technology - MIT) profesörlük teklifi aldığını belirterek, gelecek yıl ocak ayında bu unvanla göreve başlayacağını söyledi.
#Dr. Canan DağdevirenKıbrıs'ta çekildiği iddia edilen görüntülerde, Einstein'abile kafa tutan Türk mucit, kendi icadı olan uçan daire teknolojisi ile 5saniyede 5000 km. mesafe kat edilebileceğini iddia ediyor. Videoda yer alanilginç efektlerle ve değişik teorileriyle bilim dünyasına meydan okuyan Türkmucit, Ekşi Sözlük'te de tartışma konusu oldu.
#EinsteinMustafa Karabaş, anne ve babasının kavgası yüzünden ilkokul ve ortaokula gidemeyip Antalya’da bir kuyumcuda çalışmaya başladı. 15 yaşına geldiğindeyse o kritik kararı verdi, okuyacaktı. Ege Üniversitesi’nde makine mühendisliğinden mezun olan Karabaş, bugün Harvard Üniversitesi’nin ‘İleri Teknoloji’ Ekibi’nde.
#HarvardDenizli'de ilkokul mezunu 36 yaşındaki Şadi Başer, 'Çok Amaçlı Pişirici' adını verdiği konuşan mutfak makinesi üretti. Başer'in geliştirdiği mutfak cihazıyla Türk kahvesi, çorba, mama ve makarna yapılabiliyor. Ev kadınlarına büyük kolaylık getirecek olan cihaz sayesinde kahve ya da çorba, kaşıkla karıştırmadan da yapılıyor.Evinin bir odasını atölyeye çeviren evli bir çocuk babası Şadi Başer, eşi için kadınların evdeki işlerini kolaylaştıracak cihazlar geliştirdi. Başer'in icat ettiği cihazlar arasında; ipliği bitmeyen dikiş makinesi, silindir buzdolabı, tat ve kokuyu algılayan fırın yer alıyor. Bazı firmaların AR-GE çalışmalarına destek verdiğini dile getiren Başer, geliştirdiği cihazların patentini almak için kolları sıvadı. Dünyaca ünlü İtalyan ve Alman firmalarıyla görüşen Başer, projelerine talep geldiğini açıkladı.Ramazan ÇETİN /DENİZLİ/DHA
#DenizliTürk mucit Niyazi Davran, Dolmabahçe Sarayı’nda görüp yeniden hatırladığı ’çinili’ sobalardan esinlendi ve ’cam ile daha sağlıklı, daha tasarruflu’ ısıtma projesi geliştirdi. Daha önce haşerat kovuculara ’metal alaşımlı hoparlör’ üretip patent alan Davran’ın yeni icadı cam ısıtıcılar, Ardo markasıyla piyasaya çıktı.