Bor madeni şimdi de inşaatta

Güncelleme Tarihi:

Bor madeni şimdi de inşaatta
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2013 01:14

Edremit’te Kale Naturel firmasının sahibi Faruk Durukan, bor madenini saflaştırıp, dünyanın en dayanıklı ve radyasyon emici betonunu üretmeyi başardı, patent başvurusu da yaptı.

Haberin Devamı

BALIKESİR’in Edremit’te 10 yıl önce kurduğu şirketle AR-GE çalışmalarına öncelik verip buluşlarıyla literatüre defalarca adını yazdıran ilkokul mezunu Faruk Durukan, bu kez de bor madeninin saflaştırılmasıyla elde edilen ‘sodyum pentaborat’ sayesinde dünyanın en dayanıklı ve radyasyon emici betonunu üretmeyi başardı.

Durukan, dünyada yalnızca ABD’nin yaptığı bilinen bor maddesini saflaştırma çalışmasını Türkiye’de de tamamlayarak, daha da fazlasını yaptı. ABD’de bor maddesinin yalnızca saflaştırılarak içinden ‘sodyum pentaborat’ maddesi alınabilinirken, Durukan, bu maddenin kullanımı konusundaki buluşuyla inşaat sektörüne yeni bir boyut kazandırdı. Elde edilen ‘sodyum pentaborat’ın üretimi için gereken patent başvurusunun yapıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Sektörde çığır açacak

Edremit’te kurulu olan Kale Naturel Bitkisel Ürün, Gıda Kozmetik ve Tarım Ürünleri Dış Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’nin sahibi Faruk Durukan, bor elementini saflaştırarak elde ettiği ‘sodyum pentaboratı’ çimento imalatında denedi ve sürpriz bir sonuçla karşılaştı. Çimentonun içine belirli miktarda sodyum pentaborat karıştırılarak imal edilen betonun normal betona kıyasla kırılması veya deforme olmasının kesinlikle mümkün olmadığını farketti. Durukan ayrıca, sodyum pentaborat katılarak üretilen betonun en büyük özelliğinin radyasyonu absorbe edebilmesi olduğunu öne sürdü.

Durukan, “Bu sayede, ülkemizde kurulacak olan bir nükleer santralin yapımında sodyum pentaborat içerikli beton kullanıldığı takdirde, bu yapı dünyanın en güvenli nükleer santrali olacak. Bu beton, askeri depo binalarında, düşük hidrotasyon nedeniyle, tüp geçit, tünel, köprü, beton yol ya da barajlarda, güvenli atık depolama alanlarında, hastanelerin röntgen odalarında, güçlendirilmiş olması nedeniyle de yüksek binaların inşasında da kullanılabilecek” dedi.

MİLENYUM ÖDÜLÜ ALMIŞTI

Durukan, ‘mucizevi su’ olarak tanımlanan ‘Firetex’ isimli ürün sayesinde, 2006’da Ticari Liderler Kulübü’nce Madrid’de 17’ncisi düzenlenen Uluslararası Yapı Ödülleri kapsamında Milenyum Ödülü’ne layık görülmüştü. Türk mucit Durukan, patentini aldığı ‘sindirmatik’ adlı, 3 bin yıllık zeytin karasuyu sorununu çözüme kavuşturan makinesiyle de dikkati çekmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!