Botter Apartmanı, Bulgur Palas, Hasanpaşa Gazhanesi, Çubuklu Silolar, Büyükada Taş Mektep… Bunlar İstanbul’da çok uzun süre atıl kaldıktan sonra restore edilip, ücretsiz olarak kamuya açılan tarihi mekânlardan yalnızca birkaçı. Restorasyonları gerçekleştiren İBB Kültür Varlıkları Dairesi çatısı altında çalışan İBB Miras’ın kurucusu Mahir Polat ile buluştuk; hem kendi geçmişini dinledik hem güncel kültürel miras meselelerini konuştuk.
#Bulgur PalasTürkiye’nin zengin kültürel varlıklarını tanıtmak ve bu varlıkların iç turizm bağlamında farkındalığını arttırmak amacıyla hayata geçirilen Rotahane, Erzurum’da kültür ve tarih dolu bir yolculuk yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un eşi Pervin Ersoy’un kurucusu olduğu Rotahane’nin 66’ncı durağı olan Erzurum’da Urartulardan Osmanlılara, Selçuklulardan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş dönemine kadar birçok eser, katılımcıların büyük beğenisini kazandı.
#RotahaneMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin İstanbul’da sabah saatlerinde İbn Haldun Üniversitesi akademik yıl başlangıcı için düzenlenen törene katıldıktan sonra öğleden sonra da “Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Eğitimden İzler” sergisinin açılışındaydı.
#Türk İslam Eserleri MüzesiÜniversiteler 2023-2024 akademik yılına yarın başlıyor. Yaklaşık 1 milyona yakın genç ilk kez üniversiteye adım atacak. Gençlerin bir kısmı üniversiteye ailelerinin yaşadığı yerlerde gidecek ama kimileri de başka şehirlerde yeni bir hayata başlayacak. Türkiye’nin dört bir köşesinde öğrenim görecek gençler için bir rehber hazırladık. Nerede ev tutmalı, en güzel yemek hangi restoranda, o şehirde nereleri gezmek gerek? Bütün bunları da o şehirlerde okuyan gençlere sorduk.
#OkulÇağdaş seramik sanatçılarından, Cumhuriyet'in 100'üncü yılına armağan... 50 Türk ve 9 yabancı seramik sanatçısının yapıtlarını bir araya getiren Porselene Giden Yolda: Mavi Beyaz başlıklı sergi 18 Mayıs'ta açılıyor. "Türkiye'de seramiğin kalbi" olarak bilinen İznik'te, iki farklı mekanda sanatseverlerin beğenisine sunulacak olan sergi, 31 Mayıs'a kadar sürecek.
#Porselene Giden Yolda: Mavi BeyazHayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan ‘Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya’nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22’ye yükseldi. Biz de bu güzel gelişme sonrası uzmanlarımıza ‘Sakin şehirlerimizde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaİSTANBUL Emirgân’daki Şerifler Yalısı, Boğaziçi’nde 18. yüzyılda gelişen sivil mimarlığın bugün ayakta kalan en önemli yapılarından biri. İç süslemeleri ile dikkat çeken yalının gündeme gelmesinin nedeni, arsasının bir bölümünün satışa çıkması. Arsanın satış ilanının bulunduğu görsellerde yalının o eşsiz süslemelerinin bulunduğu iç mekân görüntüleri de yer alıyor. Sözlü olarak yalının da ayrıca satılacağı bilgisi veriliyor.
#Boğaziçi Müzesi1945’ten beri gelenekten el alıp geleceğe köklü izler bırakmaya çalışan Beyoğlu’ndaki Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hayata geçirilen, tasavvuf kültürüne sanatsal, siyasal, mimari ve estetik bir zeminde ışık tutan, alanında yetkin isimlerin danışmanlığında hazırlanan ‘İstanbul’da Tasavvufi Hayat’ başlıklı sergi, 27 Aralık 2022 ile 10 Ocak 2023 tarihleri arasında Türk İslam Eserleri Müzesi’nde izleyicilerle buluşacak.
#Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsüİnsana dair tüm duyguları türkülerinde anlatan, Abdal kültürünün en güçlü temsilcilerinden Neşet Ertaş’ın hayatını beyazperdeye taşıyan ‘Garip Bülbül Neşet Ertaş’ filmi, ailesi itiraz edince bu hafta vizyona giremedi. Filmi izleyemesek de ölümünün 10’uncu yıldönümü vesilesiyle ‘Bozkırın Tezenesi’ lakaplı Ertaş’ın memleketi Kırşehir’i gezdik. Gördük ki tarihte yeniden canlanışını Selçuklu döneminde yaşayan Kırşehir, dayanışmanın ve bilgeliğin şehri, Anadolu fikriyatına yön vermiş pek çok şair, düşünür ve mutasavvıfın yetiştiği yermiş.
#SeyahatYasa dışı yollarla çıkarıldığı belirlenen Şile Bozgoca Camii’ne ait tarihi kitabe, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle Hollanda’dan Türkiye’ye geri getirildi. Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde ziyaretçilere açılan esere ilişkin konuşan Türk ve İslam Eserleri Müzesi Ekrem Aytar, "Dün akşam saatlerinde ilgili arkadaşlarımız bakanlıklardaki yazışmalarla eseri Hollanda gümrükleri tarafından Türk Hava Yolları’nın desteğiyle ülkemize getirildi. Geçici sergi alanında ziyaretçilerimize açtık" dedi. Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı ise eserin ait olduğu caminin yerinde olmadığını belirterek, "Mutluluğumuzu ifade etmekte zorlanıyoruz. Hayırlı olsun. Şu an cami yok, çalışma devam ediyor. Süreç sonrasında basınla paylaşılacak" diye konuştu.
#Şile Bozgoca Camiiİstanbul'da son yılların en büyük tarihi eser operasyonu gerçekleştirildi. Beykoz'da 3 ayrı depo ve bahçeye düzenlenen operasyonda, Roma, Bizans ve Helenistik dönemine ait binlerce "Pitos" ve "Amfora"ya el konuldu. Sütun başları ve hat levhaların da bulunduğu tarihi objeler 9 kişilik arkeolog ekibiyle incelenecek. Tarihi eser operasyonunun detaylarını CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ canlı yayında anlattı...
#IstanbulBüyükşehirde yaşamanın ve yoğun çalışma hayatının getirdiği stresi unutmanın en güzel yolu yürüyüş yapmak. Zaten tüm doktorlar sağlıklı bir yaşam için yürüyüşün çok önemli olduğunu sıklıkla söylüyor. Biz de uzmanlarımıza şehir içinde yürüyüş yapılacak ve yürüyüş dışında güzel fotoğraflar da sunacak rotaları sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#Seyahatİstanbul’un eşsiz manzarasını İstanbul’un kendinden sonra size en iyi hissettiren isimlerden biri kuşkusuz Devrim Erbil… Geçen ay 85 yaşına basan kıymetli devlet sanatçımız ile hem tanıklık ettiği Türk çağdaş sanatının 60 yılına hem de kendi kişisel geçmişine yolculuk yaptık…
#Devrim ErbilUlu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün güderi ceketi açık artırmaya çıkıyor. Ceketin geliri Türk Eğitim Vakfı'na bağışlanacak. 125 eserden oluşan ve ekspertiz değeri 15 milyon doların üzerinde olan koleksiyon teklif usulü ile satışa sunulacak. Eserler açık arttırmada 1 dolar başlangıç fiyatı ile satışa çıkacak.
#Atatürk CeketTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartTarihi Çarşyı ve Hanlar Bölgesi’ni ortaya çıkarmak için uygulanacak projeyle ilgili yarışma sonuçlandı. Proje kapsamında birinci seçilen çalışmada Heykel ‘in trafiğe kapatıldığı görülüyor. Ancak yarışma jürisinin birinci olan projenin mimarlarına, revize önerisinde bulunabilecekleri konuşuluyor. Konu çok hassas, zira Bursa’nın en yoğun caddesinin trafiğinin böyle bir durumda ne olacağı hangi alternatiflere yönlendirileceği merak konusu. Burada Cumhuriyet Caddesi’ni pratiğini de unutmamak gerekiyor.
#BursaCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Medeniyetimize sahip çıkacağız. Milletimizi dalından kopan bir hazan yaprağı gibi küresel rüzgârların önünde savurmak isteyenlere meydanı bırakmayacağız” dedi. Erdoğan, videokonferans yöntemiyle Tunceli Müzesi, Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi ve Bursa Türk-İslam Müzesi’nin restorasyon sonrası açılış töreninde şöyle konuştu:
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden, Tunceli Müzesi, Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi ve Bursa Türk-İslam Müzesi'nin restorasyonu sonrası açılış törenine canlı bağlantı ile katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimizi dalından kopan bir hazan yaprağı gibi küresel rüzgarların önünde savurmak isteyenlere meydanı bırakmayacağız." dedi.
#Erdoğan