Yurt dışında yaşayan emekli Türklere bugünlerde Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) gönderilen yoklama belgesi, tedirginliklere yol açtı. Avrupalı Türk emekliler, “Acaba aylıklarımız kesilecek mi”, “Emekliliğimiz iptal mı edilecek” veya “Hakkımızda soruşturma açılacak mı” diye endişeye kapıldılar. Bugünkü yazımızda, SGK’dan gönderilen yoklama belgesinin içeriğinin ne olduğunu ve bu konuda yetkililerden yapılan açıklamaya yer vereceğiz.
#SGKGeçen haftaki yazılarımızda, Almanya’da bu yılın başında yürürlüğe giren ve geçim sıkıntısı çeken emeklilere maddi destek sağlamayı amaçlayan temel emeklilik ödeneği hakkında genel bilgiler verdik. Bilindiği gibi söz konusu ödenekten yararlanmak için en az 33 yıl sigortalılık süresine sahip olunması gerekiyor. Bu haftaki yazımızda, asgari sigortalılık şartını yerine getirmek için hangi sürelerin dikkate alındığı sorusu başta olmak üzere, Türkiye’deki sigortalılık sürelerinin ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen aylıkların temel emeklilik ödeneği hesabında dikkate alınıp alınmadığını, ek gelirlerin, söz konusu ödeneğin miktarına nasıl etki ettiği konularına açıklık getireceğiz.
#Avrupadan HaberlerTürk ve Türkiye kökenli emeklilerin 7 yıldır gerçekleştirdiği geleneksel Öz Kayseri gezisi bu yıl da büyük ilgi gördü. Öz Kayseri’nin sahibi Hilmi Selçuk’a yaptırdıkları Atatürk fotoğraflı Türk bayrağı hediye eden emekliler, Öz Kayseri ürünlerinden oluşan armağanlarla ziyareti tamamladı.
#Öz Kayseri GezisiAlman Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bavyera Eyalet Parlamentosu Milletvekili Arif Taşdelen, Almanya'da emekli olan birinci nesil Türklerin yaşam koşullarının düzeltilmesini istedi. Bavyera Parlamentosu'nun ilk göçmen kökenli milletvekili Arif Taşdelen, “Türk emekliler Almanlara oranla yüzde 40 daha fakir” dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 11 Şubat’ta yeniden başlayan Kıbrıs müzakerelerinde Rumların bir çok yeni talepte bulunduğunu belirterek, “160 bin Rum’a yetecek toprak ve Türklere kalacak yerlerde de 60 bin Rum’a, 74 öncesinde bıraktığı mülk konusunda ilk söz hakkı istiyorlar” dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Almanya’da 1 Temmuz 2011’de yürürlüğe giren vebirçok Türk emekliye ek külfet getiren, sigorta primi hesaplamasında Türkiye’dekiemekli aylıklarının da dikkate alınması uygulamasının haksızlık olduğunuaçıkladı. SGK, “Bize danışılmadan hayata geçirilen bu uygulamanın durdurulmasıiçin AB ve diğer uluslararası kuruluşlarla temaslarımız sürüyor” dedi.
Almanya'da yaşayan çifte emekli Türklerin, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan bağlanan aylıklar üzerinden de Alman sağlık ve bakım sigortasına ek prim kesilmesine tepkiler artıyor. Alman Emeklilik Sigortası uzmanı Hakan Sadi Kantürk, "Almanya'dan bağlanan emekli aylığını Türkiye'ye havale ettirenler, prim kesintisini durdurabilir ve ek prim ödemekten de kurtulabilir" dedi.
Türk emeklilerin 6 aydan uzun bir süre Türkiye’de kalmalarınaizin veren belge için kira hariç kişi başına aylık 328Euro kazanç sınırı ve sağlık sigortası şartı aranıyor. Çiftleriçin sınır 656 Euro. Bu sınırın altında emekli maaşı alanlara,yurtdışında 6 aydan fazla kalabilir belgesi verilmiyor.
Ankara'da Türk ve Alman maliye yetkililerinin yaptığı Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması pazarlıkları sonucu Türkiye'de yaşayan Türk emeklilerin, yılda 10 bin Euro'ya kadar olan gelirleri Almanya'da vergiden muaf tutuldu. Almanya'da ikamet kaydı olmayanlar ise vergiden muaf tutulacak.