Güncelleme Tarihi:
Birinci neslin Almanya ekonomisine katkısının gözardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Taşdelen, “Hans Böckler Vakfı'nın araştırmasına göre, zamanında düşük ücretle çalışan Türkler, emekli olduktan sonra daha az maaş alıyorlar. Bu nedenle de yoksulluk sınırında olan Alman emeklilerin oranı yüzde 12,5 iken, bu rakam Türk emeklilerde yüzde 40'lara kadar çıkıyor” diye konuştu. Türk emeklilerin yoksulluk ve sınırdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken SPD'li Milletvekili Arif Taşdelen, acilen yasalarda değişiklik yapılması gerektiğini ifade etti.
“MEMLEKETLERİNDE 6 AYDAN FAZLA KALABİLMELİLER”
Göçmen kökenli vatandaşların yılın büyük kısmını ana vatanlarında geçirmesine izin verilmemesini eleştiren Taşdelen şunları söyledi: “Yıllarca Almanya'da yaşayan ve çalışan emeklilere hayatlarının son kısmında ülkelerinde insanca yaşama hakkı verilmesini ve bundan dolayı oturum haklarını kaybetme korkusu yaşamamalarını istiyoruz. Altı aydan fazla Almanya dışında kalan emekliler, oturma izinleriyle ilgili olarak büyük sorunlar yaşıyorlar. Bu insanlar bazı istisna izinlerle 6 aydan fazla Türkiye’de kalabiliyor, fakat bu da daha fazla parasal güç gerektiriyor.”
Hazırlamakta olduğu uyum yasası tasarısı ile ilgili olarak da konuşan Taşdelen, “Çifte vatandaşlık, yerel seçimlerde oy hakkı ve Türk emeklilerin 6 aydan daha fazla Türkiye’de kalabilmeleri gibi konuların yanı sıra, Bavyera’da tabutsuz defin izni konusunu da yasa tasarımızda ele aldık. Yıl sonuna kadar yasanın parlamentoda görüşülmesini ve onaylanmasını hedefliyoruz” dedi.