Türk emekliler dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Türk emekliler dikkat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2011 15:31

Türk emeklilerin 6 aydan uzun bir süre Türkiye’de kalmalarınaizin veren belge için kira hariç kişi başına aylık 328Euro kazanç sınırı ve sağlık sigortası şartı aranıyor. Çiftleriçin sınır 656 Euro. Bu sınırın altında emekli maaşı alanlara,yurtdışında 6 aydan fazla kalabilir belgesi verilmiyor.

Haberin Devamı

MÜNİH Yabancılar Dairesi, Almanya’da emekli olan Türklerin yurtdışında 6 aydan uzun süre kalabilmelerine izin veren düzenlemeyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Türkiye’de 6 aydan uzun kalmak isteyen emeklilerin bağlı bulundukları yabancılar dairesi ya da kaymakamlıktan ‘geçimini temin etmiştir’ yazılı bir belge alması gerekiyor. Bu belge, sahibine Almanya’daki haklarını yitirmeden süresiz yurtdışında kalma hakkı tanıyor. Böyle bir belge olmadan Almanya dışında bir yıl içinde toplam 6 aydan uzun süre kalan bir yabancı Almanya’daki oturma hakkını kaybediyor.

KAZANÇ SINIRI VAR
Emeklilerin 6 aydan uzun Türkiye’de kalmalarına izin veren belge için kira hariç kişi başına 328 Euro aylık kazanç şartı aranıyor. Çiftler için aylık kazanç sınırı, kira hariç 656 Euro. Bu sınırın altında kazananlara, devletten herhangi bir sosyal yardım almıyor olsa bile, yurtdışında 6 aydan uzun süre kalmasını sağlayan izin belgesi verilmiyor. Çünkü bu sınırın altında kazanların sosyal yardım alma hakkı bulunuyor.

Devletten yardım alanlara ise zaten izin belgesi verilmiyor. İzin belgesi olmadan bir yıl içinde toplam 6 aydan uzun bir süre Almanya dışında kalanlar, sosyal yardım almıyor olsa bile, oturum hakkını kaybediyor. Münih Yabancılar Dairesi yetkilileri bu düzenlemenin nedenini, “kişinin uzun süre Türkiye’de kaldıktan sonra sosyal yardıma muhtaç kalıp Almanya’ya geri dönebileceği ve sosyal yardım talebinde bulunabileceği” olarak açıkladı.

İSTİSNAİ DURUM
Sosyal yardım almayan, ancak kazancı çift olarak 656 Euro’nun altında olan emeklilere ise istisna olarak çocuklarının yardım ettiklerini söylemesi durumunda izin belgesi verilebiliyor. Ancak bunun bir istisnai durum olduğu ve çocukların kendi geçiminin gelecekte de gerçekten garanti altında olduğunu kanıtlaması gerektiği belirtildi.

Münih Yabancılar Dairesi yetkilileri, “Eğer yardım etmek isteyen çocuklar, kendi geçimini ek işlerle sağlıyor ve işi garanti altında değilse, izin belgesi yine verilmez” diyor.

UYGULANAN YASA
Yabancıların hangi durumda oturma izinlerini kaybedeceğini düzenleyen Oturma İzni Yasası’nın 51. maddesinde özetle şöyle deniyor:
Bir yabancı iş veya hasta bir yakınına bakma, evlenme ya da yurtdışına yerleşme gibi geçici olmayan bir nedenle Almanya’yı terkederse, oturma izni yasal olarak iptal edilir. Bunun yanında 6 aydan uzun süre yurtdışında kalanlar veya Yabancılar Dairesi’nin verdiği uzun izin süresi içinde geri dönmeyenler, yasal olarak oturma iznini kaybederler. Ancak memleketlerinde askerlik hizmeti yapan ve bu hizmetin bitiminden 3 ay içinde Almanya’ya giriş yapan yabancılar bu yasanın dışında tutulur.

GİTMEDEN ÖNCE ALIN
Yurtdışında 6 aydan uzun kalmak isteyenler, gitmeden önce bağlı bulundukları yabancılar dairesinden izin almak zorundadır. Bunun için şu belgeler gerekiyor: - Niçin yurtdışına gitmek istediğinizi gösterir belge. (Örneğin işyerinizin sizi yurtdışındaki bir şubesinde çalıştırmak istediğini gösterir belge.) - Geçiminizi sağladığınıza dair belge ve yeterli bir sağlık sigortası belgesi. - Kalacağınız evin kira belgesi. - 10 Euro izin belgesi harcı.

15 YIL OTURAN KORUR
Yabancılar Yasası’nın 51. maddesi aynı zamanda bir yabancı 6 aydan uzun süre Almanya dışında kalsa bile, hangi durumda oturma hakkını kaybetmeyeceğini de belirliyor. Bu madde şöyle: Eğer bir yabancı 15 yıldır Almanya’da yasal olarak oturuyor ve kazancı geri döndükten sonra da geçimini garanti ediyorsa, oturma hakkı ölmez. Bu durumda olan kişilerin eşleri de, Almanya’da ne kadar süredir kaldığına bakılmaksızın, oturma haklarını kaybetmez. Bunun için istenen belgeler ise şunlar: - Geçiminizi sağladığınızı gösterir belge ve sağlık sigortası belgesi. Örneğin emekli belgesi. - Aylık kira bedelini gösterir belge.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!