Güncelleme Tarihi:
Yeşiller partisi sosyal politika sözcüsü Dr. Zahra Mohammedzadeh, “Yaşlı göçmenlerin sorunlarını büyük ölçüde biliyoruz. Her ne kadar bütçe de sıkışıklık yaşanmasa da, Almanya'ya büyük emeği geçen bu göçmenlerin sorunlarının çözümü için maddi kaynak sağlanmalı” dedi.
FDP milletvekili Magnus Buhlert, Bremen’de yaşayan birinci nesil göçmenlerin büyük çoğunluğunu Türk kökenlilerin oluşturduğunu söyleyerek, “Birinci nesil uyum sağlamıştır, hedef beraber yaşamı teşvik edici önlemler olmalı” dedi. Sol Parti milletvekili Şirvan Çakıcı, yaşlı göçmenlerin en büyük sorununun sağlık sorunları olduğunu ifade ederek, halen göçmenlere kendi dillerini konuşan, kültürlerini bilen bakım evlerinin ve sağlık kurumlarının bulunmamasını eleştirerek, “Bu insanlar, ağır işlerde çalışıp 30-40 yıl ülkeyi kalkındırdılar, ama anadillerinde hizmet vermek için devlet parmağını kıpırdatmadı” dedi. CDUlu Michael Bartels de, göçmen toplumu içinde ülkeye en çok katıksı olan ve en az sorun yaşanan kesimin birinci nesil olduğunu ifade ederek, “Ne yazık ki biz siyasetçiler itiraf etmeliyiz ki, birinci nesile sahip çıkılmadı. Bu nesil altın bir nesildi. Almanya için yaptıklarının değeri biçilemez. Ama bugün çoğunluğu çok düşük bir emekli maaşı ile geçinmek zorunda ve kendilerini yalnız bırakılmış hissediyorlar” dedi.
“Altı ay sınırı kaldırılsın”
Çok sayıda Türk yaşlı ve emekli de dinleyici bölümünde oturumu izledi. Oturuma verilen arada Eyalet Sosyal Senatörü Ingelore Rosenkötter, Türk emeklileri parlamento kantininde kahve ve çaya davet edip, kendileriyle sohbet etti. Sohbete Şirvan Çakıcı ve diğer milletvekilleri de katıldı. Türk emekliler, milletvekillerine sorunları gündeme getirdikleri için teşekkür ederken, emekliler için Türkiye'de altı aydan fazla kalmama şartının kaldırılmasını talep ettiler. Türk emeklilerin sözcüsü Kadriye Çakır, “Altı aydan fazla Türkiye'de kaldıkları için Almanya'ya dönüşte sorun yaşayanlar var. Bu uygulama en azından emekliler için esnek kılınmalı” dedi.