Dünyada istisnai bir Chopin icracısı olarak tanınan ve Türk bestelerini 5 kıtada 60’a yakın ülkeye duyuran müzisyen Gülsin Onay, konser için geldiği Antalya’yı şöyle tanımlıyor: “Her mevsim düzenlenen festivallerle ünlü orkestraları ağırlayan Antalya, dünya sanatını buluşturan örnek bir şehir.”
#Gülsin OnayDevlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan, Türk operasını marka yapmak amacıyla opera ve bale alanında yeni eserlerin üretimi konusunda Türk bestecilerle bir toplantı düzenledi. Murat Karahan, Türk opera markası yaratma yolunda topyekûn bir hareket başlatmak istediklerini ifade etti.
#GazetehaberleriOda müziği festivali Opus Amadeus, bu yıl konuklarını konser salonlarının yanı sıra şehrin iki yakasındaki kilise, havra, müzelerde ağırlayacak. Alman, Fransız, Türk, Macar, İtalyan dokuz topluluğun beş haftada 11 konser vereceği festivalin 19 Şubat’taki açılış solisti Leipzig Quartet.
#Opus Amadeus Oda Müziği FestivaliFazıl Say’ın Ada Müzik’ten çıkan yeni albümü ‘Çocuklar İçin’ raflardaki yerini aldı. Albümde; Ahmed Adnan Saygun, İlhan Baran, Muhiddin Dürrüoğlu ve Fazıl Say’ın eserleri yer alıyor, eserlerin hikâyelerini oyuncu, seslendirme sanatçısı Selen Öztürk anlatıyor. Say ve Öztürk’le çocukları müzikle buluşturmanın yollarını konuştuk.
#Fazıl SayKeman eğitimine sekiz yaşında Prof. Nuri İyicil’le başlayan, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Oda Orkestrası’nın başkemancısı Pelin Halkacı Akın’ın, Türk bestecilerinin eserlerine yer verdiği ilk solo albümü Yolculuk, Lila Müzik’ten çıktı. Bülent Tarcan, Necil Kazım Akses, İlhan Usmanbaş, Adnan Saygun ve Ulvi Cemal Erkin’in eserlerinden oluşan CD ile birlikte, geçen günlerde 90 yaşına giren Usmanbaş’ın ‘Keman - Piyano Sonatı’, ilk kez kaydedilmiş oldu. Pelin Halkacı Akın’la albümü ve Türk bestecilere verilen önemi konuştuk.
New York Times’in ‘Sihirli Flüt’ olarak tanımladığı Şefika Kutluer’in öncelikler listesinin ilk sırasında hep müziği olmuş. Yaşamının her anında flütüyle bütünleşmekle kalmamış, bütün hayallerini de hep müziği üzerine kurmuş. Kutluer’in o hayallerinden biri bu yıl gerçekleşti ve Ankara’da kendi adına bir festival düzenledi. 1. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali’nde sanatçı, ünlü orkestralarla sahne aldı ve dinleyenleri alıp başka diyarlara uçurdu
Ankara Devlet Operası’nın Rumen orkestra şefi Bujor Hoinic (59), 1984’ten bu yana Türkiye’de yaşıyor. Bilkent Üniversitesi’nde kompozisyon dersleri veriyor. Bugüne kadar senfoni, konçerto, oda müziği türünde pek çok eser yazan Hoinic, ilk kez geçen yıl, yaz aylarında sosyal temalı bir eser besteledi. “Haberlerde gördüğüm şehit cenazeleri ruhumda kanayan bir yaraya dönüşmüştü. 1.5 ayda Şehitler Anısına Üç Ağıt’ı besteledim, çekmeceme koydum ve ruhum rahat etti. Bugüne kadar seslendirilmemiş olması hiç önemli değil” diyor.
Türkiye’de etkileşimli eğitim, hobi ve oyun yazılımları geliştiren EuroSoft, Türk Müziği hakkında detaylı bilgilerin bulunduğu “Türk Müziği 1 – 2” adını taşıyan programı satışa sundu. Türk Müziği CD’lerinde 1 adet Program CD’si ve şarkı örneklerinden oluşan bir adet müzik CD’si bulunuyor.