Türk Alman Üniversitesi haberleri sayfasında Türk Alman Üniversitesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3856 Türk Alman Üniversitesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Üniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanlığında tam zamanlı olarak istihdam edilmek üzere, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek altıncı maddesine dayanılarak 31.12.2008 tarih ve 27097 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Büyük Ölçekli Bilgi İşlem Birimlerinde Sözleşmeli Bilişim Personeli İstihdamına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik" uyarınca 5 (beş) adet sözleşmeli bilişim personeli alınacaktır.
#Türk-Alman ÜniversitesiTürk-Alman Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Almanya’daki Türk Varlığının 60 Yılı Sempozyumu’nda konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, iş gücü anlaşmasından bu yana geçen 60 yılın bir başarı hikâyesi olduğunu söyledi. Eren, “Henüz kendi yaşadığı şehrin merkezini göremeden Almanya’ya, Avrupa’ya giden bir neslin başarı hikâyesidir. Biz Almanya’da yaşayan Türkleri bir zenginlik olarak görüyoruz” dedi.
#AlmanyaTürk Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, Corona Virüs şüphesiyle karantinaya alınanların kaçmasıyla ilgili başlatılan soruşturmalarda tutuklama kararı da verilebileceğini söyledi. Yıldız, "Karantina tedbirlerine uyulmaması halinde önce adli kontrol, ona da uymazlarsa tutuklama tedbirinin uygulanması ihtimali bulunuyor" dedi.
#Prof. Dr. Ali Kemal YıldızCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel ile "Türk-Alman Üniversitesi Yeni Binalarının Açılış Töreni"ne katıldı. Törende konuşan Erdoğan, Libya konusuna da değindi ve "Bir an önce sükûnet sağlanmazsa Libya’daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir." dedi.
#ErdoğanTÜRK bilim kadını Dr. Orkide Coşkuner-Weber, Alzheimer hastalığının kimyasal mekanizmalarını araştırdığı makalesiyle, Amerikan Kimya Topluluğu’nun prestijli dergisi Journal of Chemical Information and Modeling’in özel sayısında yer aldı. Hürriyet’e konuşan Coşkuner, ‘yaptıkları araştırmalar sonucunda Alzheimer hastalığı için yeni bir ilacın geliştirilebileceğini’ söyledi.
#Türk-Alman ÜniversitesiTürkiye ile Almanya arasındaki bilimsel, kültürel ve teknolojik işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ), öğrencilere iki dilli bir eğitim imkanı sağlıyor. Bir devlet üniversitesi olan TAÜ’de lisans düzeyindeki bütün programlarda, birinci yabancı dili Almanca olan liseler için özel bir kontenjan da bulunuyor.
#Türk-Alman ÜniversitesiVergi Müfettişleri Derneği (VMD) tarafından Ankara’da düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk-Alman Üniversitesi’nin açılışının gecikme nedenini açıkladı. Ortaylı, "Cumhurbaşkanı’na yanlış bilgi veriliyor. O mektebin gecikme nedeni Merkel’in ilgi göstermemesi değil, FETÖ’cüler ele geçirmiş. Almanya’da FETÖ’cü çok profesör var” dedi.
#Türk-Alman ÜniversitesiYÖK Başkanı Prof. Yekta Saraç, Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Prof. Johanna Wanka ile görüşmek üzere 5 Ekim’de Almanya’yı ziyaret edecek. Prof. Dr. Saraç, Alman Bakan’a FETÖ’nün darbe girişimi sonrası Türk yükseköğretim sisteminde yaşanan gelişmeleri, akademik camianın bu örgütten arındırılmasına yönelik alınan kararları ve atılan tüm adımları anlatacak.
#YÖKAlmanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türk-Alman Üniversitesi'nin uluslararası nitelik kazanma yolunda bir adım olduğunu belirtti. Gauck, "Diğer ikili üniversiteler gibi ikili işbirliğinin bir aracı ve böylece iki ülke arasındaki başarılı partnerliğin de bir sonucu. Bu kurum, partner üniversitelerle ve bilim alanındaki üstün nitelikteki çalışmalarla bilim alanında öncü olmaya aday bir üniversite" dedi. Ayrıca öğretmen ve öğrencilere de seslenerek, “Hayal gücünüzü ve kararlılığınızı kullanarak bu gelişmeye katkıda bulunmanızı istiyorum” diye konuştu.
#EğitimResmi Gazete kararları 19 Kasım 2024 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Türk-Alman Üniversitesi Uluslararası İletişim ve Medya Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yayınlandı. Ayrıca anayasa mahkemesi kararları da Resmi Gazete'de yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete kararları neler? İşte, 19 Kasım 2024 Resmi Gazete kararları hakkında bilgiler.
#Resmi Gazete KararlarıÇankırı, Gaziantep, Hatay ve Konya'daki bazı taşınmazların enerji nakil hatlarının yapımı amacıyla acele kamulaştırılması kararlaştırılırken, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Türk Alman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin sınır ve koordinatları değiştirildi.
#Resmi GazeteBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıCumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Kamu Personeli Alım İlanları'nı yayımladı. Kamunun tüm kademelerinde ihtiyaçlara göre açılan kadrolara şartlara uyan kişiler yerleştiriliyor. En düşük memur maaşı son yapılan zamlarla birlikte 40 bin lirayı aşarken yılda iki zam, hafta sonu tatilleri, bayram tatilleri, sosyal imkanlar gibi birçok hakka sahip olunuyor.
#Kamuİspanya’nın başını çektiği bir dizi AB ülkesi Filistin’i resmen tanıma hazırlığında. Dünyanın gündemine birinci sıradan giren bu haber sonrası İsrail basını Tel Aviv'in uluslararası bir kampanya hazırlığına giriştiğini yazdı. Peki AB ülkelerinin son hamlesi sonrası Filistin'i neler bekliyor?
#FilistinYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarNe bir dolmuşta öldürülen Özgecan Aslan’ı unutuyorlar ne de bir varilde yakılan Pınar Gültekin’i… “Hayatlarımızı korumaya çalışıyoruz, hedefimiz eşitsizliğin olmadığı bir dünya” diyorlar. Genç Feministler Federasyonu’nu kurmaya çalışan üniversite öğrencisi genç kadınlar, mücadelelerini ve yaşadıkları güçlükleri anlattı.
#KadınFetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararnameler ile PKK ve FETÖ bağlantısı, ilişkisi, iltisakı nedeniyle YÖK ve üniversitelerden toplam 7 bin 753 kişi ihraç edildi.
#ÜniversiteÜniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanlığında tam zamanlı olarak istihdam edilmek üzere, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek altıncı maddesine dayanılarak 31.12.2008 tarih ve 27097 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Büyük Ölçekli Bilgi İşlem Birimlerinde Sözleşmeli Bilişim Personeli İstihdamına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik" uyarınca 5 (beş) adet sözleşmeli bilişim personeli alınacaktır.
#Türk-Alman ÜniversitesiYKS üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar meslek araştırmalarına başladı. Yaygın meslek dallarından İşletme bölümü de araştırılan alanlardan biri oldu. İşletme bölümü ülkemizde en yaygın olarak bulunan bölümler arasında yer almaktadır. İş olanaklarının geniş olması bu bölümü ayrıca tercih nedeni yapmaktadır. Özellikle iyi üniversitelerde işletme bölümü okumak isteyen kişiler bu bölüm ilgili detayları merak ediyor. İşletme mezunu ne iş yapar, nerede çalışabilir? İşletme Bölümü taban puanları 2023 ve başarı sıralaması
#İşletme BölümüYKS üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar meslek araştırmalarına başladı. İktisat bölümünden mezun olan kişiler kamu kuruluşlarında ve özel sektörlerde çalışma imkanına sahip olurlar. KPSS'ye girerek memur olmak, maliye bakanlığı ya da hazine bakanlığı gibi bölümlerde çalışmak da mümkündür. Peki, İktisat mezunu ne iş yapar, nerelerde çalışır? İktisat bölümü taban puanları ve başarı sıralaması 2023
#İktisat Bölümü Taban PuanlarıTürkiye’de genç beyinlerin dışarıya kaptırılma süreci başlamıştır. İnsanlar artık çocuklarının ilkokulda bile iyi eğitilmediği kanaatindeler. İlla kıyamet kopmasını beklemeden işlerin düzenlemesine girişmek gerekir. Bu bir siyasi parti, iktidar ve muhalefet meselesi değil ulusal bir meseledir. Çocuklarımızın, gençlerimizin geleceği ve sağlığıdır.
#EğitimAlman-Türk Akademisyenler Birliği Göttingen’in (D-TAB) ‘Almanya’daki Türklerin eğitim durumuna kronolojik bir bakış’ başlığı altında düzenlediği etkinliğe konuşmacı olarak katılan İstanbul’daki Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Cemal Yıldız, Avrupa’da üç dört dilli bir Türk neslin geldiğine dikkati çekerken, velilere de büyük ve önemli görevler düştüğünü söyledi.
#AVRUPADAN HABERYeni kabine açıklandı. Şüphesiz en dikkat çeken isimlerden biri, Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen eski MİT Başkanı Hakan Fidan oldu. 101 yıl sonra, İsmet İnönü’nün ardından, göreve gelen ilk asker kökenli Dışişleri Bakanı olan Fidan’ın eski görevinde de ‘istihbarat diplomasisi’ yürüttüğü düşünülürse yeni görevi bence gayet yerinde. Ancak sosyal medya aynı fikirde değil! İçişleri Bakanı olmamasına şaşırıldığı ve hatta ‘kabinenin en ilginç görevlendirmesi’ şeklinde yorumlar okudum. Peki, gerçekten de Hakan Fidan bu görev için doğru isim mi? Masasındaki önemli başlıklar neler olacak?
#Hakan FidanBilindiği gibi günümüzde toplumlar giderek daha fazla çok kültürlü ve çok dilli hâle geliyor. Öyle ki dünya nüfusunun yarısından fazlasının iki dilli olduğu tahmin ediliyor. Bu durumun en temel nedenleri arasında, göç hareketlerini, turizm, iletişim imkânlarının gelişimini, farklı kültürleri tanıma ve bilgi kaynaklarına erişme arzusunu, artan ticarî ve diplomatik temasları ve evlilikleri sayılabiliriz.
#Konuk Yazarİngiltere’nin başkenti Londra’nın en işlek caddelerinden Coventry Caddesi, tarihinde ilk kez ramazan ışıklarıyla süslendi, İngiltere’nin en büyük futbol takımlarından Chelsea, Premier Lig tarihinde bir ilke imza atarak, Stamford Bridge Stadı’nda iftar programına ev sahipliği yaptı. Hollanda Futbol Federasyonu da Müslüman oyuncuların oruçlarını açabilmelerine kolaylık sağlayacak. Amerika’da bazı kiliseler kapılarına pano asıp ramazanı tebrik etti. ABD’nin en iyi 100 üniversitesi arasındaki Michigan Üniversitesi bu sene ilk kez mönüsüne sahur ve iftar saatlerini de ekledi, mönülerdeki etlerin helal kesim olduğunu duyurdu. Örnekleri çoğaltmak mümkün pek tabii ama fotoğrafları nasıl okumalı? İslamfobi geriliyor mu? Aşırı sağ güç mü kaybediyor?
#AvrupaAğabeyi Prens William tarafından dövülmesinden üvey annesi Konsort Kraliçe Camilla’yı ‘Kötü Kadın’ ilan etmesine, babasının Kral Charles olmadığı imasına, karısı Meghan’ın büyükannesi Kraliçe Elizabeth’in cenazesinden uzak tutulmak istenmesine, sünnetli olduğuna, hatta Afganistan’da görev yaparken 25 Taliban askerini öldürmesi ve bundan da utanç duymadığını açıklamasına kadar... Tüm dünya Prens Harry’nin Spare (Yedek) isimli biyografisi ve ailesine yönelttiği iddiaları konuşuyor. Peki, iddialar monarşinin sonunu getirir mi? Prens Harry’nin amacı annesinin intikamını almak mı?
#Prens HarryÜniversitelere ek yerleştirme süreci başladı. Bir bölüme yerleştiği halde kaydolmayan 105 bin 772 adayla birlikte toplam 122 bin 209 ek kontenjan oluştu. En çok boş kontenjanın 2 yıllık meslek yüksekokullarında olduğunu söyleyen Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, tercih yapacaklara şu tavsiyelerde bulundu...
#ÜniversiteSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Güçlü üst yapıların inşası ancak güçlü altyapıların inşasıyla mümkün. Yeterince yükselebilmek istiyorsak, zirveye tırmanmak istiyorsak öncelikli olarak kaliteli ve sağlam altyapılara sahip olmak zorundayız" dedi.
#Mustafa VarankTÜRK Tarih Kurumu (TTK) ile Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü (IKG) tarafından Almanya’nın Münih kentindeki tarihi Altes Rathaus salonlarında ‘Alman Bilim İnsanlarının Modern Türkiye’nin Gelişmelerine Katkıları’ konulu Türk-Alman Tarih Çalıştayı düzenlendi.
#Almanya-TürkiyeYükseköğretim Kurulunda (YÖK) 6 üyenin görevlerine son verilmesi ve 5 yeni üyenin seçilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ayrıca bazı üniversitelere rektör ataması gerçekleşti.
#YÖKProf.Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş, 51 yıl önce burs almak için girdiği TEV’in yeni başkanı oldu. Vehbi Koç, Ömer Koç, Ömer Dinçkök gibi Türkiye’nin sayılı zenginlerinin başkanlık yaptığı vakfa ekonomik zorluklar nedeniyle başvurup, burs alıp, geleceği değişen Tekbaş, bursiyer başkan olarak bir ilki gerçekleştirdi. Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanlığı’na da 1972 mezunu Oğuz Güleç geldi. Oğuz Güleç de 50 yıl önce yoksul aile çocuğu olarak kapısından girdiği Darüşşafaka’nın başkanlık koltuğuna oturdu.
#Oğuz Güleç