Araştırmalara göre, tüp bebek (IVF) yoluyla doğan bebekler çocukluk çağı lösemisi açısından daha yüksek risk taşıyor. Peki böyle bir şey nasıl olabilir? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları…
#Tüp BebekÇocuklarda ve ergenlik döneminde yakalanılan kanser hastalığı, artık büyük oranda tedavi edilebilir seviyeye geldi. Yapılan bir istatistikte bu olguların yaklaşık %80’i normal yaşamlarını sürdürebilmekte. Ancak ne yazık ki kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ve radyasyon sperm kök hücrelerinde ciddi hasar oluşturmakta. Dolayısıyla, bir yandan kanseri tedavi etmenin sevincini yaşarken diğer taraftan erişkin dönemde kısırlık sorunu ile karşı karşıya kalmaktayız. Sadece kanser için değil, başka hastalıklarda da testislere zarar verebilecek ilaçlar kullanıyoruz, bunlar da ileride kısırlık yapabilir. Yanı sıra Klinefelter sendromu gibi genetik bozukluklarda da erken yaşlarda sperm kök hücrelerinde bozulma başlamakta.
#Kanser TedavisiAntalya’da iki yıl önce lösemi teşhisi konulan ve Sağlık Bakanlığı’nın girişimleriyle Almanya’dan alınan kök hücre başarıyla nakledilen Yağmur Damla Yanık, mutluluğunu sosyal medyadan yaptığı “O son virajı dönmeyi başardım ve son düzlükteyim artık” paylaşımıyla ifade etti.
#AntalyaSağlıksız beslenme, yoğun çalışma temposu, stres ve modern hayat koşullarından doğan çok sayıda nedenle erkeklerde infertilite oranının her geçen gün arttığını belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, erkeklerde bireysel yanlışlardan dolayı oluşabilecek infertilite (kısırlık) nedenlerini açıkladı.
#KısırlıkANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Sönmezer, Türkiye’de ilk kez dondurulmuş yumurtalık dokusunun tekrar hastaya nakli sonrasında, bu dokudan elde edilen embriyoların transferi ile gebelik elde edildiğini açıkladı. Bu gebeliğin bir özelliği de lösemili hastada dünyada ikinci kez başarılıyor olması.
#HazetehaberleriKalıtsal bir kan hastalığı olan talasemi, Akdeniz Bölgesi’nde yoğun olarak görülmesi sebebiyle halk arasında Akdeniz anemisi olarak anılıyor. Günümüzde evlilik öncesi yapılan tetkikler sayesinde hasta doğabilecek bebekler önceden saptanabiliyor ve gereken önlemler alınabiliyor. Hematoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Şebnem İzmir Güner, ile ilgili doğru bilinen yanlışlar konusunda önemli bilgiler verdi.
#Akdeniz AnemisiErkekler, genelde üreme sağlığı ve cinsel problemleri hakkında konuşmayı pek sevmiyorlar. Üreme sağlığı ile ilgili problemler görmezden geliniyor, son ana kadar doktora gidilmiyor. Aynı şekilde cinsel problemler baş gösterdiğinde sanki ortada bir sorun yokmuş gibi problemi göz ardı edebiliyorlar.
#Cinsel Problemlerİzmir'in Karşıyaka ilçesinde, nadir görülen bağışıklık sistemiyle ilgili olan hemofagositik lenfohistiyositozis (HLH) hastalığı ile dünyaya gelen ve yaşaması ilik nakline bağlı olan Mavi Ece bebek için iş dünyasından spor camiasına çok sayıda gönüllü, bağış için sıraya girdi. Anne Sinem Kurs, "Bu hafta ilik için Türkiye taraması başlıyor. Uygun ilik bulunamazsa yurt dışından aranacak" dedi.
#Ece BebekBilim insanları, kanser tedavisi ve doğurganlığa zarar veren diğer tedaviler sonrası kadınların çocuk sahibi olabilmelerine yardımcı olacak "yapay yumurtalık" üretiminde ilerleme kaydetti. Yapay yumurtalığın 3-4 yıl içinde insanlarda da denenmesi bekleniyor.
#KanserABD’de birçok dergi ve kuruluş tarafından defalarca Amerika'nın en iyi doktorları arasında gösterilen, yaptığı başarılı yumurtalık nakli ile adını dünyaya duyuran Prof. Dr. Kutluk Oktay kanser hastası anne adayları için umut verdi. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Prof. Dr. Oktay, "Yumurtalıkları isterseniz 100 yıl da dondurabilirsiniz. Böylece annelik şansı korunur." dedi.
#KanserYıllar sonra çocuk sevinci yaşayan Yavuz ailesinin hikayesi yürek burktu. 15 yıl boyunca bebek hasreti çeken aile, tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen 6 yaşındaki küçük kızları Şaver’in üç ay önce lösemi olduğunu öğrenince yıkıldı. Tedavi için Çorum’dan Ankara’ya gelen Yavuz ailesi şimdi hastalığı yenmek için büyük bir mücadele ediyor.
#LösemiRum asıllı ABD'li doktor Panayiotis Michael Zavos, son yıllarda insan klonlama çalışmalarıyla tüm dünyada dikkatleri üzerine çekti. İnsan klonlamanın zamanla tıbbi bir prosedür olması gerektiğini belirten Prof. Zavos, büyük gizlilik içinde yürüttüğü çalışmalarını, insan klonlamanın amacını ve gelecekteki klon insanları Medical Tribune Yayın Yönetmeni Zuhal Demirarslan’a anlattı.
Dün yayınlanan bir araştırma kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçların, tedavi sonrası doğan çocuklarda en çok görülen tür olan limfoblastik lösemi olasılığını 2.6 kat artırdığını iddia ediyordu. Konu ile ilgili olarak hurriyet.com.tr'ye konuşan Prof. Dr. Timur Gürgan bu konuda kesin bir bilimsel veri olmadığını ve bu açıklamaların insanları tedaviden gereksiz yere uzaklaştırabileceğini belirtti.