'Paniğe gerek yok'

Güncelleme Tarihi:

Paniğe gerek yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2012 00:00

Dün yayınlanan bir araştırma kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçların, tedavi sonrası doğan çocuklarda en çok görülen tür olan limfoblastik lösemi olasılığını 2.6 kat artırdığını iddia ediyordu. Konu ile ilgili olarak hurriyet.com.tr'ye konuşan Prof. Dr. Timur Gürgan bu konuda kesin bir bilimsel veri olmadığını ve bu açıklamaların insanları tedaviden gereksiz yere uzaklaştırabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Konu ile ilgili olarak hurriyet.com.tr'ye konuşan Avrupa Üreme ve Embrioyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Timur Gürgan konunun bir hafta önce Brüksel'de masaya yatırıldığını ve çalışmanın detaylı incelenmesi sonunda tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların doğan çocuklarda lösemi ve lenf kanseri oranını artıdığına dair kesin bir veri bulunmadığı kanaatine varıldığını belirtti.

 

'PANİĞE GEREK YOK'

 

Gürgan: "Yeterli kanıta dayalı olmadan yapılacak bir açıklamanın kamuoyunda yanlış bilgilenmeye yolaçabileceği , tedavilere karşı luzumsuz bir reaksiyon ve tepki yaratabileceğinin altı çizildi. Bilimsel verilerin medya ile paylaşılması sırasında çok dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapıldı. Kısaca özetlemek gerekirse  şu anki bilimsel veriler tüp bebekte yumurtaların arttırılması için kullanılan ilaçların tedavi olan kadınlarda ve doğan bebeklerinde önemli sayılacak yan etkiye sebep olmadığı ve kanserde artış yapmadığını göstermektedir. Bu sonuçlarla ilgili detaylı yorumlar ESHRE Başkanı Dr.Anna Veiga'nın 2-3 Mayıs tarihlerinde  ESHRE İstanbul toplantısının  tanıtımı için yapacağı basın toplantısında açıklanacaktır." dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!