Hava yolculuğu dünya çapında sert sorunlarla karşı karşıya. Bagajların kaybolması çok büyük bir şanssızlık olmaktan çıktı, yolcuların sık yaşadığı bir realite haline geldi. Peki bavullar neden kayboluyor? Yolcular hangi önlemleri alabilir?
#UçakTüketici Sorunlar Derneği (Tüsoder) Sigorta Komisyon Başkanı ve Çağatay Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Taner Çağatay, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin uygulaması ile kağıt tutanak formuna, kaleme ihtiyaç duyulmadan cep telefonu ile trafik kazası tutanaklarının düzenlenebildiğini açıkladı.
#Tüketici Sorunlar DerneğiBitlis İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Medeni Avcil, televizyon kanallarında çıkan bal reklamlarının nitelikli ve kaliteli bala olan talebi düşürdüğünü söyledi. Tüketici Sorunlar Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise yaptırdıkları bir tahlilde, bal diye satılan ürünlerin yoğun bir biçimde zehirli polen içerdiğinin belirlendiğini söyledi.
Beyaz eşyalar, evlerimizdeki en büyük yardımcılarımız, elimiz ayağımız… Alırken uzun süre kullanacağız diye özenle seçiyoruz ama bazı nedenlerden dolayı beyaz eşyalarımızın ömrü beklediğimizden daha kısa oluyor. Bu nedenlerden biri de elektrik kesintileri… Bazen tamamen kullanılmaz hale geliyor, bazen yüksek maliyetli masraflar çıkarıyor. Peki elektrik kesintisi nedeniyle elektrikli aletlerde yaşanan hasarlarda tüketicinin hakkı nedir? Tüketici hasarı kimden talep edebilir? Nereye başvurulmalı?
#Beyaz EşyaSahte ilanla dolandırıcılığı engellemek için alınan önlemler yarıda kaldı. İlan girişinde ‘kimlik doğrulama zorunluluğu’ kasım ayında devreye girse de, emlakçıların yetki belgesini ve ilgili mülkü pazarlamak için aldığı yetkilendirme belgesini doğrulatacağı ikinci aşamaya henüz geçilmedi. Sitelerde hâlâ kaçak emlakçı ve sahte ilanlar olduğunu belirten sektör temsilcileri, tüketicinin korunması için ikinci adımın atılması gerektiğini söyledi.
#Sahte İlanTürkiye ekonomisinin kanayan yarası olan taklit ayakkabı üretimine karşı harekete geçildi. Bu kapsamda sosyal medyada reklamlar engellenecek. Perakende noktalarında denetimler artacak. Kargo firmaları sahte ürünleri taşımayacak. Trendyol gibi pazar yerleri bu ürünlere dikkat edecek. Kaçak ve taklit ayakkabının ablukaya alındığını söyleyen Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, “Artık kaçak ürünler daha rahat toplatılabilecek. Amacımız yerli üreticinin kazanması” dedi.
#Taklit Ayakkabı Üretimiİlan sitelerinde kimlik doğrulama zorunluluğu dün başladı. Yeni dönemin ilk saatlerinde yoğunluktan dolayı aksaklıklar yaşandı. Biz de sabah saatlerinde ilan sitelerine sahte gayrimenkul ve ikinci el araç ilanı vermeye çalıştık hatta başardık. Ancak, ilerleyen saatlerde e-Devlet’ten kimlik doğrulamamız istendi. İlk izlenimimiz; e-Devlet doğrulamasındaki sistemsel aksaklıkların giderilmesi ve mevcut yanıltıcı ilanların kaldırılmasının ardından, uygulamanın her iki sektörde de fiyat istikrarına pozitif katkı sağlayacağı yönünde.
#Gayrimenkul PiyasasıGeçen hafta Ayvalık’ta, ‘Ayvalık Vizyon Çalıştayı’na davetliydim. Özellikle son dönemde kent vizyonu, turizm ve gastronomi alanında başarılı çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya, İznik ve İnegöl gibi ilçelerin ilgilerini çekecek, kendi şehrimiz için dersler çıkarabileceğimiz kararları sizlerle paylaşacağım.
#RAMAZAN BAŞANTüketicilerin ‘ihtiyacı olmadığı halde’ aynı ürünün farklı versiyonlarını satın alıp, beğenmediklerini iade etmesi, yine tüketicinin cebini ve çevreyi etkiliyor. ABD’de bu sistemi tercih edenlerin oranı yüzde 63’e çıkarken; Türkiye’de lojistik maliyetinin de dolaylı olarak vatandaşa kalabileceği belirtiliyor.
#E-Ticaret“Sürdürülebilirlik”, içinde bulunduğumuz zamanın ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını, ekosistem üzerinde olumsuz etki yaratmaksızın ve gelecek nesillerin olanaklarına zarar vermeden karşılamak olarak tanımlanmaktadır. Doğal kaynaklarımız sınırsız değil ve hızla kirlenmeye ve tüketilmeye devam ediyor.
#BursaSon zamanlarda kira artışları nedeniyle yaşanan ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları davaların artmasına neden oldu. Bir yıl önce dava yükü yüzde 20-30 civarındayken şu an bu yük yüzde 50-60 civarına çıkmış durumda... Peki açılan davalar ne kadar sürüyor? Haklı gerekçeyle kiracısını çıkarmak isteyen ev sahipleri de mağdur oldular mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#EmlakCumhuriyetimizin 99. kuruluş yıldönümünde, yurtiçinden 34, yurtdışından 14 farklı üniversite, enstitü ve akademiden olmak üzere toplam 99 biliminsanı ve sanatçıyla ‘Uluslararası Antalya Yörük ve Türklük Araştırmaları Bilim ve Sanat Kurultayı’nın, 6-8 Mayıs tarihleri arasında festival alanı bilim çadırında gerçekleştirildiğini gündeme getirmiştik. 9 açık oturumda Yörük ve Türklük adına çok önemli çalışmalar sayıldı biliminsanlarımızca. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Nahçıvan, Gagavuzya, Bulgaristan, Makedonya, Finlandiya, Rusya ve KKTC’den gelen 15 ulusal ve 9 uluslararası toplam 24 ressamın katılımıyla “Resim Çalıştayı ve Sergisi” şimdiye kadar hiç olmamıştı. Bunlar Yörük ve Türklük adına çok önemli çalışmalar sayılıyor ve ilk kez yapılıyordu. Nitekim biliminsanlarımızın açıklamasından bir özet:
#CumhuriyetDünyanın, bölgemizin normalleşmeye ihtiyacı var. Salgın, ekonomik sorunlar yetmezmiş gibi Ukrayna krizi ile Batı ile Rusya arasında savaş tamtamları başladı. Bir süredir tarafların açıklamaları ile tansiyon artıyor, askeri yığınaklar ise hız kesmeden sürüyor. Gelişmeleri tüm dünya endişe ile izlerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rusya ile Ukrayna arasında bir barışın olması için Türkiye’nin arabulucu olabileceği” mesajını verdi ve sonra da Ukrayna’ya gitti. Türkiye arabulucu olabilir mi? Krizi diplomasiyle çözebilir mi? Tabii ki temennimiz bu yönde... Ama hiç de kolay değil:
#BeştepeTürkiye’de elektrikli araçların sayısı artarken, hem bir hafta boyunca elektrikli araç denedim hem de kullanıcıları dinledim. Deneyimlerim ve duyduklarım şarj altyapısının hâlâ en büyük sorunların başında geldiğini gösterdi. Kimi noktalarda istasyonlar çalışmadı, kimisinde düşük voltaj uyarısı verdi. Görevliler 22.00’den sonra araçları içeri almadı. En çok karşılaştığım sorun ise şarj istasyonlarına park edip giden benzinli ve dizel araçlar oldu.
#Elektrikli AraçDünyayı derinden etkileyen Covid-19 pandemisi ve küresel iklim krizi, başta ilaç olmak üzere pek çok sektörde ürün ve hammadde yetersizliği yaşanmasına yol açtı. Uzmanların ‘kıtlık ekonomisi’ adını verdiği bu dönemde, ileri teknoloji ülkeleri çip kriziyle boğuşurken, Türkiye kuraklık nedeniyle, tarım ve sulama alanlarında ciddi sorunlarla karşı karşıya. Sudan kömüre, tuvalet kağıdından palyaçoya, işte karşı karşıya olduğumuz kıtlıkları uzmanlarla konuştuk...
#İklim KriziOnlarca kadın hastasını önce reçeteli ilaçlara bağımlı hale getirip sonra iğrenç şekillerde taciz etti. Çalıştığı kurumların yöneticileri de polis de kadınların şikayetlerine kulak tıkadı. Her satırıyla tüylerinizin ürpermesine neden olacak bir haber var aşağıda...
#SkandalANTMUTDER Başkanı Atılgan Sert, yanlış şehircilik uygulamalarının kentteki sorunların büyümesine neden olduğunu söyledi. Hürriyet’e konuşan Sert, “Ulaşım, otopark, alt yapı ve üst yapı da çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Eğer plansız davranmayı sürdürürsek sorunlar daha da artacak. Biz her zaman ada bazında dönüşümü savunuyoruz. Eski binayı yıkıp yenisini yapmak kentsel dönüşüm değildir” dedi.
#Antalya İnşaat Müteahhitleri DerneğiTürkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’ne (TÜRKBESD) üye firmaların iç satış ve ihracat olmak üzere 6 ana üründe toplam satışları yılın ilk yarısında 2020 senesinin aynı dönemine göre %41 oranında artarak 17.426.912 adet olarak gerçekleşti.
#Beyaz EşyaSatın alacağınız evin mimarisini artık webtapu üzerinden üç boyutlu olarak bir tıkla görmek mümkün olacak. Gayrimenkul satın alırken, apartmanların anayasası niteliğindeki yönetim planını da doğrudan tapu memurundan isteyebilirsiniz. 1. Türkiye Profesyonel Tesis Yöneticileri ve Tedarikçileri Çalıştayı’na katılan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanı Hasan Çelik, “Üç boyutlu kent modelleri ve kadastro projesi” ile vatandaşların satın alacakları evi balkonundan mutfağına kadar santim santim üç boyutlu sanal ortamda görebileceklerini söyledi.
#YAZARElektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ekmekçi, "e-ticaret sektörünün 2020 yılını yüzde 65 büyüme ve 250 milyar TL hacimle kapatmasını bekliyoruz. Bu rakamın 2021 yılında 400 milyar TL'yi geçmesini öngörüyoruz." dedi.
#Elektronik Ticaret İşletmecileri DerneğiEkonomik gücü yetersiz firmaların kentsel dönüşüme girmesi binlerce dönüşümzede yaratırken yeni bir mağduriyet daha doğdu. İnşaatlar yarım kalınca sadece evi yıkılanlar değil, yapılan yeni projelerden ev alan tüketiciler de zarar gördü. Vatandaşın ödeme yaptığı, hatta tapusunu aldığı evi kaybetme riski var.
#GazetehaberleriMilas’ın potansiyelini ‘4T’, yani ‘tabiat’, ‘turizm’, ‘tarih’ ve ‘tarım’ olarak özetleyen Başkan Muhammet Tokat, “Milas’ın gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte bölgenin parlayan yıldızı olacağız” dedi.
#İzmirCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı. Buna göre, restoran ve kafelerde paket sistemine geçilecek. Sayıları 100 bini bulan kıraathaneler bir süre kapalı kalacak. Alışveriş merkezleri, market ve kuaförlerin çalışma saatleri ise 10.00 ile 20.00 arasında olacak.
#GazetehaberleriE-ticaretteki işlem hareketliliği tüketici şikâyetlerinin de artmasına neden oldu. Tüketiciler özellikle bazı sanal pazaryerlerindeki e-tüccarlardan şikâyetçi. Tüketiciler satın aldıkları ürünlerin sahte, hatalı hatta yanlış olarak teslim edildiğini, sonrasında ise muhatap bulamadığını belirtiyor. Ancak hukukçular internetten ürünü satan kadar ürünün satılmasına aracılık eden e-pazaryerlerinin de sorumluluğu olduğunu ifade ediyor.
#Gazetehaberleri