TÜİK’in 2022 yılı Çocuk Araştırması, okul baskısı ve sınav stresinin kız çocuklarında daha fazla görüldüğünü ortaya koydu. Uzmanlar, kız çocuklarındaki bu endişenin toplumsal baskıdan kaynaklandığını belirterek, “Eğitimi çıkış yolu olarak görüyorlar” değerlendirmesi yaptı.
#Kız ÇocuklarıÇocukların kullandıkları bilişim teknolojileri konusunda Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından gerçekleştirilen “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ sonuçlarına göre internet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013 yılında yüzde 50,8 iken 2021 yılında yüzde 82,7’ye yükseldi.
#Konuk YazarTBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yaşlılara Saygı Haftası vesilesiyle Meclis’te yaşlıların sorunlarının araştırılmasına yönelik bir komisyonun kurulmasına öncülük etti. Şentop, hafta dolayısıyla yayınladığı yazılı açıklamada, Meclis’in bu konuda bir çalışma yapması gerektiğine dikkat çekti.
#Mustafa ŞentopTeknoloji her geçen gün hem anne-babaların, hem de çocuklarının üzerindeki etkisini sürdürmektedir. Bunun altında yatan neden ise, teknolojinin insan hayatını kolaylaştırması, insanlara zaman kazandırması, uzakları yakınlaştırması, bilgi paylaşımını sağlaması, eğlenerek zaman geçirmeye olanak vermesidir.
#Dijitalİnsan hayatında oldukça önemli yeri olan teknoloji, sadece yetişkin bireyler tarafından değil, aynı zamanda çocuklar tarafından da oldukça sık kullanılır durumdadır. Teknolojik araçlar, çocukların her an yaşamlarının içinde, onların en önemli yardımcıları konumundadır. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2021) tarafından gerçekleştirilen çocuklarda bilişim teknolojileri kullanım oranı araştırmasında, 2013 yılında yüzde 50.8 oranında gerçekleşen teknolojik araçların kullanımı 2021 yılında yüzde 82.7 olarak gerçekleşti.
#Konuk YazarSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. "Test kitlerimizin doğru sonuç verme oranının %40 olduğu ileri sürülüyor." diyen Bakan Koca, "Bu oran, gerçeğin yarısını bile ifade etmekten çok uzaktır. Doğru sonuç verme oranı %90'ın üzerindedir." diye konuştu. Okulların açılmasına ilişkin de konuşan Bakan Koca, "Bu eğitim uzaktan mı, hibrit eğitim tarzında mı, karma mı olacağı konusunda Milli Eğitim Bakanlığımız ve Bilim Kurulu irtibat halinde. Gerektiğinde illere özel farklı yaklaşımlar da devreye girebilir. Burada önemli olan eğitimin 31 Ağustos'ta başlayacak olması. Ama bunun ne şekilde olacağı 1-2 hafta içinde açıklaması daha net yapılmış olur." dedi. Bakan Koca, 65 yaş üstüne uygulanan kısıtlamalar ile ilgili de "Bayram sonrası erken dönemde bu kısıtlamaları kaldırma noktasında Bilim Kurulunun yaklaşımı var. Bayram sonrasında duyuruyu yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaÇin’in Vuhan kentinde 12 Aralık 2019’da yeni tip koronavirüsün ortaya çıkmasından sonra, 11 Mart’ta Türkiye’de ilk koronavirüs vakası tespit edildi ve sonrasında toplum olarak tüm yaşantımız değişti. Belirsizliklerle dolu olan bu yeni yaşam düzeninde durumdan en çok etkilenen sektörlerden birisi eğitim sektörü oldu. Bu sektörün büyüklüğünün daha iyi anlaşılabilmesi için bu yeni durumdan etkilenen kesimle ilgili birtakım rakamları paylaşmak yararlı olacaktır.
#KoronavirüsKadir Has Üniversitesi’nin ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’na göre, son bir yılda hem geleneksel aile değerlerinde hem de eşitlik algısında bir artış oldu. Önümüze de bir ‘muhafazakâr feminizm’ kavramı çıktı. Üniversitenin Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü Mary Lou O’Neil ile bu yeni kavramı ve cinsiyet eşitliğini konuştuk.
#Mary Lou O'neilTürkiye’de 11 milyondan fazla kadın, ev işleri ve çocuk bakımı nedeniyle iş gücünün dışında kalıyor. Oysaki devletin, şirketlerin sağlayacağı kreş imkanları, esnek ve part-time çalışma modelleri, sadece annelere değil babalara da verilecek ebeveynlik izinleriyle daha çok kadını iş hayatında tutmak mümkün.
#Çalışan AnneHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 9’uncu oturumu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (TOBB ETÜ) gerçekleşti. Rektör Adem Şahin, üniversitenin çevresine yaptığı katkıyla ilgili “Bölgeye de değer katan marka haline geldik” dedi.
#AnkademiTürkiye’de kadınlar toplam istihdamın ancak yüzde 27’sini karşılıyor. Yani her dört çalışandan sadece biri kadın. Türkiye’de kadın erkek eşitliğini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılmış olmasına rağmen kadınların özellikle iş piyasasında neden yetersiz kaldığını, Yaşar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Araştırma Görevlisi Dr. Duygu Seçkin Halaç araştırdı. Halaç, kadınların iş piyasasında daha görünür olmaları için aile içi eşit iş bölümünün sağlanması gerektiğini söyledi.
#TürkiyeTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı enflasyon sepetinden okul giysilerini çıkarırken, bebek arabası ve araba koltuğunu sepete ekledi.Buna gerekçe olarak okullarda serbest kıyafet uygulaması ile geçen yıl Haziran ayında başlayan 'araba koltuğu' zorunluluğunu gösteren TÜİK, gıda, giyim ve ayakkabı, alkollü içecekler ve tütün ile eğitim harcamalarının sepetteki ağırlıklarını düşürdü.
HÜRRİYET Gazete Okunurluk ve Algı Araştırması 2012 sonuçlarına göre Türkiye kent nüfusu içinde farklı sıklıklarla da olsa basılı gazete okuyan bireylerin oranı yüzde 53 oldu. 31 ilde 4 bin 500 kişinin katıldığı araştırmaya göre gazete denildiğinde okurların en çok bildikleri marka Hürriyet oldu.