Tsunami tehlikesi 20 Şubat Pazartesi günü Hatay'da meydana gelen deprem sonrası gündeme geldi. Tsunami neden olur ve denizde olur mu gibi sorular bölge halkı tarafından araştırılmaya başlandı. Yaşanan deprem hadisesi sonucunda AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından bölgede tsunami uyarısı yapıldı. Bunun ardından "Hatay’da ve Mersin’de tsunami bekleniyor mu?" sorusu ile ilgili yoğun araştırmalar başladı. AFAD, daha sonra herhangi bir tehlike bulunmadığını paylaştı. Peki, Denizde tsunami olur mu? İşte konuyla ilgili tüm detaylar...
#TsunamiJaponcada liman dalgası anlamına gelen tsunami, çok sayıda can ve mal kaybına sebebiyet verebilen bir doğa olayıdır. Tsunami hem doğaya hem de canlılara büyük zararlar verir ve bu zararlar çoğunlukla tamir edilemez büyüklüktedir. Peki, tsunami tam olarak nedir? Tsunami neden olur?
#Tsunami17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümü öncesinde Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, Bursa ve Gemlik gibi Güney Marmara'da meydana gelebilecek bir depremin İstanbul'u da etkileyebileceğine dair kritik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Hasgür, “Bursa'da herhangi bir deprem olursa İstanbul tetikte olmalı" uyarısında bulundu.
#DEPREMİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, seçim gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, Gazze’ye yardım mesajı verdiği için kendisini eleştiren İBB Başkanı’nın Gazze’ye yardım tırıyla poz vermesini değerlendirdi. “Tebrik ederim iyi poz veriyor” diyen Kurum, “Dün bizi Gazze, Filistin üzerinden eleştiren Belediye Başkanı bugün tır dorsesinin arkasına geçip sevimlilik pozu veriyor. Ucunda iyilik dokunacak her işin yanındayız. Ekrem Bey bizi takip ederse, böyle iyi örnekleri, hizmetleri yapacaktır. Bizim söylemimiz üzerinden Gazze’ye yapılacak yardım bizi sevindirir” ifadelerini kullandı.
#Murat KurumAK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Murat Kurum, "Gittiğimiz her yerde coşkuyu görüyoruz. Bir heyecan var. İstanbul yorulmuş, beklentileri karşılanamamış. Bir değişim sinyali var. Değişim arzusu ve isteği var. 31 Mart'a da tüm İstanbul'un kazanacağı gün diyoruz biz" dedi.
#Murat Kurum6 Şubat depremleri bizde 11 ili yıktı, 50 binden fazla can aldı. 7.6’yla sallanan Japonya’da ise evlerin çoğu ayakta, 55 can kaybı var. Peki onların yaptığını biz başaramaz mıyız? Japon deprem uzmanı Moriwaki ülkesinin nasıl başardığını, depremde yıkılmamamız için bizim neler yapmamız gerektiğini Hürriyet’e anlattı...
#Japonyaİstanbul'da olası bir depremin 7'nin üzerine gerçekleşebilmesi halinde 'çökme' ile gerçekleşecek tsunami senaryosu hazırlandı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan senaryoya göre, denizde 120 kilometre uzunluğunda, 20 kilometre eninde yaklaşık 3 metrelik çökme olacak.
#İstanbulİstanbul'da olası bir depremin 7'nin üzerine gerçekleşebilmesi halinde 'çökme' ile gerçekleşecek tsunami senaryosu hazırlandı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan senaryoya göre, denizde 120 kilometre uzunluğunda, 20 kilometre eninde yaklaşık 3 metrelik çökme olacak.
#İstanbulSüleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şakir Şahin, Akkuyu NGS sahasının depremsellik açısından riski az bir bölgede olduğunu belirtti.
#Akkuyu Nükller SantraliYaşanan depremler sonrası Japonya, Meksika gibi ülkelerde kullanılan erken uyarı sistemlerinin Türkiye'de de hayata geçirilmesi gündemdeki konulardan biri. Peki Japonya’da can kayıplarını önleyen bu sistem, beklenen büyük Marmara depremi için de uygulanabilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#DepremOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi, 'İskenderun Körfezi Kıyı Yapıları Ve Doğu Akdeniz'deki Tsunami Değerlendirmeleri' projesi kapsamında araştırmalarını tamamlayarak rapor yayınladı. ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner "Takip edildiğinde Arsuz, Erdemli, Gazimagusa ve Girne'de 4 ayrı istasyonda denizde 20 santimetre mertebesinde su düzeyi değişiklikleri ölçülmüştür" dedi.
#Depremİstanbul'dan gelen bir grup inşaat mühendisi Hatay ve Antakya'da yaptıkları incelemelerde, Asi Nehri ve Amik Ovası üzerindeki yapılaşmanın en önemli sorun olduğu değerlendirmesini yaptı. Bölgede çalışma yapan inşaat mühendisleri adına konuşan Dr. Öğr. Üyesi İhsan Karagöz, "Temel tasarımları zemin özelliklerine göre yapılmamış. Çöp bacaklı kolon, yetersiz donatı, düz demir, BS 14 -16 sınıfı düşük kalitede beton kullanılmış. Alüvyon toprak üzerine yapılan yapılar her zaman risklidir. Kiriş ve kolon birleşim düğüm noktaları deprem standartlarına göre tasarlanmamış, yeni binalar özellikle yumuşak katlardan dolayı hasar almış. Şehirleşme yıkılan binalarının yerine değil dağ eteklerine kurulmalıdır. 13-14 katlı binalar yapılacaksa mutlaka sismik izolatör kullanılmalıdır" dedi.
#HatayOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi, 'İskenderun Körfezi Kıyı Yapıları Ve Doğu Akdeniz'deki Tsunami Değerlendirmeleri' projesi kapsamında araştırmalarını tamamlayarak rapor yayınladı. ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner "Takip edildiğinde Arsuz, Erdemli, Gazimagusa ve Girne'de 4 ayrı istasyonda denizde 20 santimetre mertebesinde su düzeyi değişiklikleri ölçülmüştür" dedi.
#DepremHatay'ın Defne ve Samandağ ilçelerinde meydana gelen iki deprem, birçok ilde etkili şekilde hissedildi. Bu deprem başka sarsıntıların habercisi mi? Daha fazla stres yüklenen faylar oldu mu? Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Hatay DepremiHatay'da kısa süre arayla 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Deprem ile birlikte vatandaşlar büyük panik yaşadı. Uzmanlar, paniğe neden olan şiddetli depremler sonrası değerlendirmelerde bulundu. "Beklediğimiz depremdi." diyen Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Şu anda daha büyük deprem beklemiyorum, tsunami beklemiyorum." ifadelerini kullandı. Yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, "Bu tetiklenen bir deprem, bu artçı bir deprem değil." diye konuştu.
#HatayDepremlere alışık bir coğrafyada yaşıyoruz. 24 yıl önce, 17 Ağustos 1999’da da benzer acıları Marmara depreminde çektik. O gün deprem bölgesinde olanlar, sonrasında zorlu süreçlerden geçti, yaralarını sardı. Kimi şehir değiştirdi, kimi yürümeyi yeniden öğrendi ama hepsi bir şekilde hayatlarına devam etti. Bugün hâlâ depremin izlerini taşıyorlar. 6 Şubat depremzedelerine “Yalnız değilsiniz, endişelenmeyin, biz varız, o şehirleri yeniden kurarız” diye sesleniyor ve şu mesajı veriyorlar: “Hayattasınız, demek ki devam edebilirsiniz...”
#99 DepremiKahramanmaraş’ta Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde deprem sonrası vatandaşlar, tsunami olup olmayacağını araştırıyordu. Beklenen açıklama AFAD’dan geldi. Özellikle depremden etkilenen kıyı bölgelerde yaşayanlar, tsunami ihtimalini dikkate alarak hareket ediyor. Tsunami deniz olan bölgelerde ortaya çıkarken deprem sonucu büyük tehlikelere yol açabiliyor. Peki Tsunami tehlikesi var mı? İşte, AFAD’dan gelen son dakika açıklamasının detayları…
#Tsunami Tehlikesi Var Mı“Ne yataktan kalkabildim ne de çocuğumu koruyacak bir şey yapabildim”, “Öylece donakaldım, sadece bağırdım”, “Çök, kapan, tutun gibi temel bilgiler aklıma bile gelmedi, hemen dışarı çıkmaya çalıştım” bu sözler Düzce depremini yaşayanlara ait. Aslında bu durum her depremde panik halinde sık görülen bir olay. Peki, deprem anında neden donakalmanın önüne geçemiyoruz? Korku nasıl önleme dönebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#DepremAFAD'ın en son paylaştığı verilere göre 2021’de 23 bin 753 deprem meydana geldi. 2022’de de sarsıntılar devam ediyor. Özellikle Marmara’da geçen ay önce Yalova sonra da Tekirdağ'da deprem oldu. Her iki depremin büyüklüğü orta şiddette olsa da konumları itibariyle akla hemen beklenen büyük Marmara depremini getirdi. Peki İstanbul'u da etkileyecek büyük deprem için süre kısaldı mı? Hangi ilçeler tehlike altında? Uzmanlarla konuştuk...
#DepremGeçmişte büyük depremlerin yaşandığı Bingöl, Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve Varto Fay Zonları’nın kesiştiği yerde bulunuyor. Üç fayın ortasında kalmasından dolayı, deprem bilimi ve jeoloji açısından dünyanın en farklı alanlarından birisi olarak adlandırılıyor. Peki Bingöl ve çevresinde kaç büyüklüğünde bir deprem bekleniyor? Şehirde deprem için alınan tedbirler var mı?
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Kanal İstanbul ile gündeme gelmeye çalışanların ne yazık ki bir tehdit dili kullandığına şahit oluyoruz. Bir bakıyorsunuz müteahhitler tehdit ediliyor, bir bakıyorsunuz devlet kurumları, bakanlık çalışanları, kurumların başındaki yöneticiler tehdit ediliyor, vatandaşlarımız tehdit ediliyor. Bu tehdit dilini kullananlar şunu çok iyi bilmelidir ki bu millet, bu tehditlere kulak asmaz, tehdit edenleri görüyor ve gereken cevabı da verecektir." dedi.
#Kanal İstanbulTopraklarının büyük bölümü fay hatları üzerinde yer alan Türkiye’de deprem dendi mi akla hemen jeofizik mühendislerinin her fırsatta dile getirdiği olası İstanbul depremi geliyor. Halbuki ülkenin batı ve güney bölümünde sıklıkla deprem üreten bir alan daha var; Helen Yayı… Uzmanlar yayın 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söylüyor. Peki Helen Yayı’nın bu kadar aktif olması Ege ve Akdeniz kıyılarımız için nasıl bir tehdit oluşturuyor?
#Deprem