Biraz sarımsakla lezzetini katlamış basit bir spagettiden, mantarla birleşip sınıf atlamış pappardelle’ye herkese hitap eden bir makarna var. Peki, hamurunu açarken, haşlarken ve soslarken neye dikkat etmek gerekiyor? Taze makarna yapıp pakette satan dükkân Yolk İstanbul ve sadece taze makarna servis eden restoran Oklava’nın şeflerine göre deneyip yanılarak kendi damak zevkimize uyan tarifi bulmak hiç de zor değil...
#MakarnaTrüf mantarı tüm dünyada lezzetli aromasıyla aranılan bir türdür. Usta şeflerin özel aroması nedeniyle trüf mantarını kullanmayı tercih ederler. Ayrıca trüf mantarı fiyatının yüksekliği ile de ilgileri üzerinde toplayan bir iş kolu haline gelmektedir. Birçok kişi tarafından merak edilen trüf mantarı tohumu nasıl ve zaman ekilir? Trüf mantarı tohumu nasıl olur ve nereden alınır konusu tüm detaylarıyla derledik.
Tarım ve Orman Bakanlığı, dünyanın en pahalı mantarları arasında bulunan "trüf"ün üretimini artırmak amacıyla yatırımcılara davette bulundu. Bakanlık tarafından trüf mantarı bahçe yatırımlarının artırılması amacıyla hazırlanan rehberde, bu alandaki yatırımın ekonomik olarak karlı olacağı vurgulandı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıVAN’da polis ekipleri tarafından 4 İranlının valizlerinde ele geçirilen ve dünyanın en değerli mantarı olarak bilinen trüf mantarı, son defa ihaleye çıktı. Ticaret Bakanlığı tarafından e-ihale yoluyla bugün tekrar satışa çıkarılan trüf mantarının Pazartesi gününe kadar satılması bekleniyor.
#Trüf MantarARTVİN'de Orman Bölge Müdürlüğü tarafından dünyada Kara Elmas olarak adlandırılan ve kilogramı türüne ve kalitesine göre 200 ile 2 bin Euro arasında değişen trüf mantar cinsi tespiti için çalışma başlatıldı, özel eğitimli köpekle arazide mantar araması yapıldı.
#Trüf MantarıDünya’nın en kozmopolit şehirlerinden biri Los Angeles. Bir çok etnik topluluğun ve kültürün bir arada yaşadığı şehirde yeme içme mekanları da oldukça popüler... Bu kadar kozmopolit bir şehirde elbette dünyanın her yerinden mutfağa rastlamak şaşırtıcı değil. İşte size Los Angeles yeme içme rehberi...
#Los AngelesZonguldak'ın Alaplı ilçesinde 'siyah elmas' olarak bilinen trüf mantar ormanı bulundu. Girişimciye büyük destek sağlayan mantar, kilosu 3 bin 500 Euro'ya kadar alıcı buluyor. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, "Trüf mantarı çok kolay bulunabilen bir mantar değildir. Çok ince araştırması vardır. Bunun için özel koku alabilen köpekler eğitilir" denildi.
#Trüf MantarıUzun zamandır Toskana kırsalını, tepelerini, servilerini ve tarihi kasabalarını görme hayalleri kuruyordum. İtalya'nın kuzeyinde yer alan Toskana vadisi; yeşil panjurlu binaları, doğa harikası manzaraları ve şirin kuleli köyleriyle Ortaçağ yaşamına kapı aralıyor.
#ToskanaOrman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ’Siyah Elmas’ olarak değerlendirilen ve kilosu 1000 Euro’ya satılan trüf mantar yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için başlattığı çalışma kapsamında Demirci İlçesi’nde 1, Soma İlçesi’nde ise 10 hektarlık trüf ormanı tespit edildi.
#Manisa'Kralların yiyeceği' olarak anılan trüf mantarında ilk hasat başladı. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan dikimler sonrası ilk mantarlar da elde edilmeye başlandı. Denizli'de başlayan ekimler diğer illere de yayılacak. Trüf mantarı Avrupa'da 1.500 dolara alıcı buluyor.
ORMAN Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen proje kapsamında Denizli’de 17’si doğal, 3’ü yapay toplam 20 trüf mantarı ormanı oluşturulmak için ilk adımlar atıldı. Köküne trüf mantarı aşılanmış meşe fidanları toprakla buluşturuldu. Fransa’da gurmelerin tercih ettiği, ’kralların yiyeceği’ ve ’siyah elmas’ olarak bilinen, Avrupa’da kilosu 1000 eurodan başlayan fiyatla satılan trüf mantarı projesiyle, 5 yıl içinde yaklaşık 20 milyon lira gelir elde edilmesi hedefleniyor.
Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen proje, Denizli için büyük bir umut kaynağı oldu. Kent genelinde 20 trüf mantarı ormanı oluşturulmaya başlandı. 'Kralların yiyeceği' olarak anılan trüf mantarını şimdilik yalnızca Tom isimli köpek bulabilecek.
Pek çok kişi artık eskisi kadar dışarıda yemek yemiyor. Sebep elbette restoranlardaki fiyatlar. Değil mükellef sofralar kurdurmanın, basit bir tabak çorbanın, makarnanın, salatanın fiyatı bile aldı başını gitti. Müşteriler şikâyetçi, restoranlar savunmada… Mekân sahipleri malzeme, işletme, personel ve sabit giderleri sebep gösteriyor. Peki, tüm bunlar her gün biraz daha artan fiyatları açıklamaya yetiyor mu? Gastronomi alanından isimlere sorduk.
#Yemek2023 yılının en çok konuşulan gastronomi hadiselerinden biri Michelin Rehberi’nin değerlendirdiği restoranlarımız ve yıldız kazanan şefleriydi. Biz de bu yılbaşında Michelin yıldızı alan restoranlarımızın şeflerinin elinden çok özel lezzetleri mutfaklarımıza taşımak istedik. Yılbaşı akşamı klasiklerin dışına çıkıp misafirlerini şaşırtmak ve ihtişamlı bir sofra kurmak isteyenler için yeni yıla yakışan yıldızlı tarifler aldık.
#YılbaşıŞef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#MantarTaze pişmiş sıcacık bir tabak makarnaya hayır demek zor. Son dönemde bu sevilen lezzeti alıştığımızdan çok farklı şekillerde de görmeye başladık. Hızlı ve pratik taşınabilir karton kapları, özel hamur ve soslarıyla çoğu İstanbul’un Beşiktaş ve Kadıköy semtlerinde açılan yeni nesil makarnacıları derledik.
#Gizem DinçbaşBalıkçı Kahraman denince herkesin aklına kalkan geliyor. Oysa mangalda pişmiş mısır ekmeği, takoz lakerda, şişte kalamar bacağı, sonra kırlangıç mangal gibi leziz çeşitleri var. “Sen paradan haber ver, burası çok pahalı” diyen arkadaşlara tek cevabım var: İstanbul’da bu fiyat düzeyindeki lokantaların pek çoğunda vasat altı kalitede yemeği aynı fiyata yiyorsunuz.
#Balık