Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’de görülen yeşil papağanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Esra Per, “Anıtkabir, öncelikle korunaklı bir alan ve yerleşkedeki görevliler de kuşların dış tehditlerden etkilenmesini önlüyor. Yerleşke de çok farklı yerel ve egzotik ağaç türlerini barındırıyor. Papağanlar bu ağaçların meyveleri ile besleniyor. Bu nedenle Anıtkabir şehir merkezinde papağanlar için bir sığınak oldu. Ankara'daki en büyük yeşil papağan popülasyonu iki yıldır Anıtkabir'de” dedi.
#ANKARACiklet balığı en fazla bilinen balık türüdür. Aynı zamanda cichlid balığı olarak da bilinmektedir. Görünüş açısından çok fazla dikkat çekmektedir. Akvaryum balıkları arasından çok fazla tercih edilen bir balık türüdür. Kendilerine has karakteristik özellikleri bulunmaktadır. Su şartlarına oldukça dayanıklıdır. Peki ya ciklet balığı nedir? Bu balığın özellikleri nelerdir? Ciklet balığının yemi, bakımı ve üremesi nasıl olmalıdır detayları ile derledik.
'Kendi yuvasını yapamayan' nadir kuş türlerinden olan papağanlar, bulundukları bölgelerin yerli türleri ile yuva rekabetine giriyor. İstanbul'da da ağaçlı bölgeleri mesken tutan ve haklarında çok sayıda efsane bulunan papağanları işin uzmanına sorduk. Papağanlar İstanbul'a nasıl ve ne zaman geldi? İddia edildiği gibi istilacı bir tür mü? Onların varlığı iklim krizinin bir göstergesi mi? İşte papağan dosyası...
#PapağanlarGeçen günlerde yasadışı yollarla Türkiye’ye sokulan lama, maymun, devekuşu, flamingo ve karakulak gibi çok sayıda hayvan ele geçirildi. Biz de hem şaşkınlıktan hem meraktan operasyona imza atan Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü’ne ulaştık. Ne de olsa onların görevi tüm bu canlıları bulup kurtarmak.
#GazetehaberleriYemyeşil tüyleri, kırmızı gagalarıyla büyüleyici bir görüntüye sahip yeşil papağanları İstanbul’un çeşitli noktalarında görmek mümkün. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Yabani Hayvan Hastalıkları ve Ekolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Özsoy, bu papağanların rahatlıkla adaptasyon sağlayıp çoğaldığını, kuş, sincap gibi ağaçlarda beslenen hayvanların yem ve yuvalarına ortak olması nedeniyle risk oluşturduğunu söyledi.
#Yeşil Papağanİstanbul'da ticareti özel izinle yapılan tropik kuşları yasadışı yollarla satmaya çalıştığı tespit edilen bir şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda el koyulan 4 papağan ve 2 papağan yumurtası İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından koruma altına alındı.
#ÜsküdarCumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’de sıkça görülen yeşil papağanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Dünyadaki papağan türlerinin yüzde 16'sından fazlası insan etkisiyle doğal dağılım alanının dışında farklı bölgelerde yaşarken, Türkiye’ye uzun yıllar kafes kuşu olarak getirilen papağanlardan “Yeşil” ve “İskender” papağanını artık doğada görmek mümkün. Anıtkabir’de sıkça görülen yeşil papağanların sayısı ise gün geçtikçe artıyor. Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Esra Per, “Kökeni tropikal Asya ve Afrika olan yeşil papağan Türkiye’de ilk kez 1975’de Ankara'da görüldü. 1980'li yıllarda gözden kaybolan papağanlar 1990'lı yıllarda ODTÜ kampüsü, Gölbaşı ve Eymir Gölü'nde yeniden görülmeye başlarken, 2000'li yılların başında Altınpark ve Botanik Park’ta görüldü. 2010 yılından itibaren Anıtkabir papağanlar açısından ön plana çıktı. 2016 yılından itibaren 20-30 bireylik sürüler Anıtkabir'de görüldü” dedi.
#Mustafa Kemal AtatürkKarayip Denizi’nde yalınayak her yerini dolaşabileceğiniz küçük bir ada Caye Caulker. Hayat burada basit ve pratik. Karayip Denizi’ndeki adanın en büyük eğlencesi içeceğinizi alıp kumsalda esen ılık rüzgarın keyfini çıkartmak. İçinde yalnız üç tane büyük sokağı var. Karayip halkı onları da son derece pratik adlandırmış; ön, orta ve arka cadde, işte bu kadar! İşte size Caye Caulker adası gezi rehberi…
#Caye Caulker Adası NeredeDünyanın en büyük tatlısu kaynağı, tek başına canlı çeşitliliğinin yüzde 10’unun ev sahibi, ciğerlerimiz, rengimiz, sesimiz, hayatın kaynağı ve yeryüzü cenneti ‘Amazon Ormanları’... Nehirde seyir, ormanda yürüyüşle bir hayalin içine girdim. 40-45 metrelik dimdik dev ağaçlar (ceiba), zehirli bitkiler, hiç ölmeyecekmiş gibi müthiş bir örgütlülük içinde yaprak taşıyan karıncalar, termit yuvaları, dev zehirli karıncalar, sincap maymunları, papağanlar, piranalar ve daha niceleri... Gördüğüm her şey ve onların bende yarattığı duygular hayatımda bir ilk oldu.
#AmazonBirçok İstanbul'lu hâlâ bilmez, papağanların bu şehirde hızla nasıl çoğaldığını, üstelik sürüler hâlinde gezdiğini . Dün öğleden sonra Salacak sahillerindeki tesbih ağaçlarına konmuş 50 kadar papağanla karşılaşan vatandaşlar çok şaşırdı.Tesbih ağaçları üzerindeki yemişleri çıtır çıtır yiyen yeşil papağanları görenler, Kızkulesi manzarasını bırakıp bu ‘tropikal cümbüşü’ seyretmeyi tercih etti.
#İstanbulKüresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle, tropikal ve subtropikal bölgelerin genişlediğini belirten Prof. Dr. Barbaros Çetin, “İki papağan türü, son 15 yıldır kara ikliminin hüküm sürdüğü Ankara’da yaşayabiliyor. Bu iklim koşulları nedeniyle 4 mevsim kene yapışması vakalarına rastlanabiliyor” dedi.
Tayland’ın gözde turizm merkezi Pattaya’nın açıklarında uzanan adaların en çekicisi Coral Island, yani Koh Larn. Beyaz kumlu plajları, masmavi denizi, zengin sualtı yaşamı, su sporları ve günbatımıyla ünlü gözde bir seyahat rotası. Ada, tropik düşlere dalmak için mükemmel bir seçenek.
Endonezya’nın en güzel adalarından Lombok henüz dünya turizmi tarafından yeterince keşfedilmedi. Oysa mercan denizi, bakir plajları, volkanı, ormanlarıyla yanıbaşındaki Bali’den aşağı kalır yönü yok. Türkiye’nin kışı yaşadığı şu günlerde adadaki gündüz sıcaklıkları 25 dereceden aşağıya düşmüyor. Okurumuz Müjdat Sönmez gitti, izlenimlerini yazdı.