Paylaş
Karayiplere gidelim ama fazla turistik olmayan, bize özel bir ada bulalım diye dünya haritasını incelerken Belize’nin ‘Caye Caulker’ adasını bulduk. Orta Amerika’nın doğu kıyısında, Honduras ve Meksika’nın arasındaki Belize, dünyada hâlâ pek çok kişinin adını duymadığı ender ülkelerden biri. Bu adada hiç kimsenin ve hiçbir işin acelesi yok, motorlu araç yok, ulaşım için yalnız bisiklet var ya da çoğu kişi gibi yalınayak gezebilirsiniz; zaten içeride yalnız bir iki tane sokak var.
Belize’nin bir diğer güzelliği de Türk vatandaşlarından vize istememesi. İstanbul’dan yaklaşık 16-17 saatlik aktarmalı uçuşlarla ülkenin anakarasındaki Belize City’e varıyorsunuz. Limandan Karayip adalarına küçük hız tekneleri kalkıyor. Biz küçük ve özel bir yer olması için Belize’nin ikinci büyük adası Caye Caulker’ı seçtik. Yolculuk yaklaşık 45 dakika sürdü. Caye Caulker küçük, ince ve uzun bir ada. Yaklaşık sekiz kilometre uzunluğunda, en geniş yeri 1,5 km’den az.
Aralık ile Mayıs arası yağışların olmadığı yüksek sezon, düşük sezon ise yağmur ve kasırgaların olabileceği Haziran ve Kasım arası. Biz kasırga riskini göze alarak Temmuz ayında gittik; sağanak yağmurlar bazen 1-2 saat sürüp geçti, o yüzden sıkıntı yaşamadık. Ayrıca tropikal iklim olduğu için yağmur yağsa da hava hep sıcak.
Yalnız bu aylarda siz de buranın yerlileri gibi her gün hava durumunu takip edin ve uyarıları mutlaka dikkate alın. Bunun dışında tek dikkat etmeniz gereken şey güneş yanığı; hava kapalı da olsa güneş çok yakıyor; yüksek faktörlü bir güneş koruyucusu şart.
Biz iskeleye yakın sahildeki otellerden birinde konakladık. Tavsiye ederim çünkü birçoğunun geniş, ahşap terası var. Ayrıca sabah kalktığınızda okyanusa bakarak uyanmanın keyfi çok başka. Adanın içinde daha uygun bütçeli opsiyonlar var ya da biraz daha yürüyüp adanın arkasındaki sahil şeridinden de bir otel seçebilirsiniz. Her sabah sahildeki sığ sularda vatozlar toplanıyor, onları seyredebilirsiniz; iskelenin etrafında pelikanlar ve 1,5 kilometre ötede Avustralya’dan sonra dünyanın ikinci büyük mercan kayalıkları var.
Sığ sularda balıkların yanı sıra deniz atları da var. Bunlar görüntülerinin aksine çok nazik canlılar; ben bir tanesine elimi uzattım, o da kuyruğu ile parmağıma dolandı ama sonra insan eli değdiğinde hastalanabilecek kadar hassas canlılar olduklarını öğrendim. Suyun altındaki canlılara dokunmamaya özen göstermek gerekiyor. Rengarenk papağan balıkları, büyük ıskarmozlar, lapin, orfoz ve kırlangıç görebileceğiniz balıklardan sadece bir kaçı.
Adadan şnorkel ya da tüple dalış için kalkan günlük turlar var. Caye Caulker’a en yakın mesafedeki tur, tekne ile 10 dakika uzaklıktaki Shark Ray Alley... Burada saldırgan olmayan 'hemşire köpek balıkları' ile yüzüyorsunuz. Tekneler bu noktada önce köpek balıklarını besliyor. Birden onlarca kara gölgeyi suyun yüzeyinde görmek biraz korkutucu gelebilir çünkü hepsi çok hareketli. Onları görünce ayağınızı tekneden suyun içine sokmak biraz cesaret istiyor ama mutlaka girin ve onlarla birlikte yüzün. Köpek balıkları yaklaşık 1,5-2 metre uzunluğunda; ben içlerinden birinin yüzeyine elledim ama dikkatli olun çünkü keskin, zımpara kağıdı gibi derileri var.
Bu dalışlarda yanınıza tek kullanımlık bir su altı kamerası almayı da unutmayın.İkinci dalış opsiyonu Caye Caulker’a tekne ile 30 dakika mesafedeki Hol Chan Marine Reserve. Burası Karayiplerdeki en güzel dalış yerlerinden biri; mercan kayalıklarını ve çok çeşitli tropikal balıkları görüyorsunuz.
Tropikal bir adaya gelmeden önce deniz canlıları hakkında biraz bilgi sahibi olmak ta önemli. Mesela Karayiplerde yaygın olan ıskarmozlar çok meraklı bir balık türü ve parlayan şeyleri incelemek istediklerinde onları ısırıyorlar. Çok keskin dişleri olduğundan suyun altında parlak takı ya da mayonuzda parlak taşlar olmamasına dikkat edin. Adada yiyecek taze ve alternatifi çok. Halkı en çok barbekü seviyor, taze balık, istakoz, kabuklu deniz canlıları köri ya da hindistan cevizi ile pişirilip genelde pirinç ile servis ediliyor. Ucuz alternatiflere bir opsiyon yağda kızartılmış hamurlar (fry-jacks); içleri genelde fasulye, peynir, kırmızı et ya da tavuk eti ile dolduruluyor.
Notlar
Tüple Dalış: Belize ve adaları senenin her ayı tüple dalış için uygun. Ancak özellikle 'Balina Köpekbalıkları' ile dalmak istiyorsanız, bu yalnız Mart ve Haziran arası Belize’nin güneydoğusundaki Plancencia Yarımadası açıklarında yapılıyor. Tüple dalış sertifikası (başlangıç seviyesi): 400 dolar civarı (1500 TL).
İklim: Tropikal. Kuru sezon: Aralık ve Mayıs arası. Bu dönemde hafif, serin rüzgarlarla bol güneş var. Yağışlı sezon: Haziran ve Kasım arası. Eğer bir tropikal fırtına yoksa, yağmur yalnız 1 ya da 2 saat sürüp duruyor.
En yağışlı ay: Eylül
En kuru ay: Nisan
Yıllık ortalama en yüksek sıcaklık: 30.0° C
En düşük sıcaklık: 22.0° C
Festivaller: Belize halkı hayat dolu ve enerjik; sene içinde birçok kutlama ve festivalleri var.
Istakoz Festivali: Sezonun hemen açılmasından sonra her sene Haziran ortasında Caye Caulker adası, Placenica ve Ambergris Caye Adası’ndaki San Pedro’da yapılıyor.
Yiyecek: Adaya balık ve rom dışında çoğu şey ithal edildiğinden burası çok ucuz bir yer değil ama uygun fiyatlı seçimler de mevcut. Belize’ye özel kızartılmış ekmekler Fry-jacks 1-2 dolar (3-6 TL) Küçük restoranlarda yemekler ve barbekü tabakları 5-10 dolar (20-40 TL)
Konaklama: Oda fiyatları minimum 25 dolar (100 TL) Günlük harcama kişi başına minimum 40 dolar (157 TL)
Aktivite fiyatları: Bisiklet kiralama: Üç günlüğü 12 -13 dolar (45- TL) Kano kiralama: 5 - 10 dolar (20-40 TL). Hol Chan & Shark Ray Şnorkel turu: 50 dolar (200 TL)
Uçak: İstanbul’dan Belize City’e aktarmalı uçuşlar var.
Fotoğraflar: Alamy, Belize Hub, Wikimedia Commons
Tüm dünyayı gezen adamdan harika film
Paylaş