Ciklet Balığı (Cichlid) Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Ciklet Balığı Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber
"Ciklet balığı en fazla bilinen balık türüdür. Aynı zamanda cichlid balığı olarak da bilinmektedir. Görünüş açısından çok fazla dikkat çekmektedir. Akvaryum balıkları arasından çok fazla tercih edilen bir balık türüdür. Kendilerine has karakteristik özellikleri bulunmaktadır. Su şartlarına oldukça dayanıklıdır. Peki ya ciklet balığı nedir? Bu balığın özellikleri nelerdir? Ciklet balığının yemi, bakımı ve üremesi nasıl olmalıdır detayları ile derledik."
Ciklet balığı akvaryum içerisinde en dayanıklı ve en uyumlu olan balık türüdür.
Ciklet Balığı Nedir?
Ciklet balığı hem görüntüsü ile hem de kolay bakımından dolayı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Aynı zamanda ciklet balıklarının birçok türü bulunmaktadır. Türkiye’de ciklet balığı olarak bilinmektedir. Cichlid familyasına ait bir türdür.
Ciklet balığının ana vatanı Afrika ve Amerika’dır. Tatlı su balığıdır. Birçok vücut şekilleri ve boyutları bulunmaktadır. Farklı desen ve farklı türleri mevcuttur. Aynı zamanda aktif bir balık türüdür. Ciklet balıklarının algıları oldukça yüksektir. Kendisine bakan kişiyi tanır. Aynı zamanda acıktıkları zamanda belli ederler. Bu özellikleri ile akvaryumun favori balığı olur.
Ciklet Balığının Özellikleri Nelerdir?
Ciklet balığı tatlı su balığıdır. Kalabalık olmayan ve büyük akvaryum içerisinde yaşamayı severler. Karanlık alandan aydınlık alana geçerken onlar için oldukça korkutucu olabilmektedir. Küçük akvaryum içerisinde yaşayan ciklet balıkları strese girebilmektedir. Yem çeşitliğinin çok olması ve aynı zamanda bu yemlerin renklerinin de fazla olması ciklet balıkları tarafından tercih edilmektedir.
Erkek ciklet balıkları dişilerine göre daha renklidir. Erkek ciklet balıkları çiftleşme döneminde dişi ciklet balığını etkileyebilmek için tüm renklerini gösterir. Su şartları ciklet balıkları için oldukça önemlidir. Yüksek PH derecelerine ayak uydurabilirler fakat 7.5 değerinde PH seviyesi ciklet balığı için yeterli olacaktır.
Ciklet balıkları kayaların ve kumların hakim olduğu bir yerde yaşarlar. Dekor şeklinde kullanılan bitkiler ile uyumlu değillerdir. Akvaryum içerisinde olan bitkileri yiyebilir veya bitkileri yerlerinden sökebilir.
Türlerine göre 10 ile 20 cm uzunluğunda olabilir. 10 yıla kadar yaşayabilirler. Çok fazla saklanma yerinin olması gerekmektedir. Kendilerinden küçük olan balıkları yiyebilir. Bundan dolayı ciklet balıkları kendi türleri ile veya agresif olan tropikal balıklar ile yaşayabilir.
Ciklet Balığı Ne Yer?
Ciklet balıklarının türleri farklı şekillerde beslenmelidir. Bu türlerden olan Malawi ciklet balığı otçuldur. Tangayikan cikletleri ise etoburdur. Ciklet balıkları kurutulmuş veya dondurulmuş karides ile beslenebilmektedir. Aynı zamanda solucan ile de beslemek mümkündür. Ciklet balığını günde iki kez beslenmesi gerekmektedir. Fazla yem verilmemesi gerekmektedir. Düzenli bir şekilde yemlerin verilmesi lazımdır. Fazla yem verilmesi sonucunda balıklar hayatlarını kaybedebilir.
Ciklet Balığı Ürer ve Üremesi Nasıldır?
Ciklet balıkları yumurtlayarak çoğalmaktadır. Ciklet balıklarının yumurtlaması için stresten uzak olması gerekmektedir. Sakin bir ortam içerisinde dişi ve erkeğin yalnız kalması gerekmektedir. Yumurtlama döneminden sonra balıklar daha da korumacı bir hal alacaktır. 14 ile 15 gün arasında kuluçka süreleri vardır. Erkek daha sonra sürekli olarak çiftleşmek isteyeceğinden erkeğin dişiden ayrılması gerekmektedir. Uzaklaştırılmayan erkek yumurtalara zarar verebilmektedir.
Yumurtlama zamanında yavrular annenin ağzından teker teker çıkar. Eğer yavrular çıkmaz ise kişinin müdahale etmesi gerekmektedir. Yavrular dünyaya geldikten sonra anneyi farklı bir akvaryuma koyulması gerekmektedir.
Ciklet Balığı Ne Yer ve Yemi Nasıl Seçilmelidir?
Ciklet balığı doğal ortamında yabani bitkiler ile beslenmektedir. Akvaryumda ise ciklit balığı yemi olan bitkiler ve aynı zamanda proteini yüksek olan kaliteli yemler ise beslenilmesi gerekmektedir.
Ciklet Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?
Ciklet balığının yaşayabilmesi için suyun sıcaklığının 25 ile 30 derece arasında olması gerekmektedir. sudaki PH değeri de 8.5 ile 9.5 arasında olmalıdır.
Ciklet Balığı Türleri Nelerdir?
Ciklet balığının birçok türleri bulunmaktadır. Bu türler şu şekildedir:
Malawi ciklet balığı,
Sarı imparator,
Sarı prenses,
Trewavas çikleti,
Venüstüs çikleti,
Yakop çikleti,
Yunus ciklet,
Zebra ciklet,
Tangayika cikleti,
Frontoza,
Mücevher,
Afrika cikleti,
Blue acara,
Amerikan cikleti,
Borelli,
Green terror,
Astronot,
Papağan,
Midas,
Zebra,
Melek,
Discus