Güncelleme Tarihi:
Biyoloji Uzmanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, keneler yoluyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına, Türkiye’nin hemen her bölgesinde yakalanma ihtimali olduğu uyarısında bulundu. Barbaros Çetin, doğada her canlının kendine özgü yaşama alanı bulunduğunu belirtti. Özellikle son 20 yıl içerisinde gözlenen küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle, tropikal ve subtropikal bölgelerin genişlediğine dikkat çeken Çetin, bunun en çarpıcı örneği olarak, iki papağan türünün son 15 yıldır kara ikliminin hüküm sürdüğü Ankara gibi kentlerde bile yaşamlarını sürdürebilmesini gösterdi.
KUTUPLARA KADAR ULAŞTILAR
Çetin, yeryüzünde ekolojik adaptasyonu en güçlü olan canlıların başında gelen kenelerin de iklim değişikliğiyle yaşam alanlarının genişlediğini belirterek, kenelerin 20 yıl önce İsveç’in güneyinde dar bölgede yaşam alanı bulabilmesine rağmen günümüzde kutba yakın kuzey bölgelerinde dahi kene kaynaklı hastalıklara rastlanmaya başladığını kaydetti.
DÖRT MEVSİM DİKKET EDİLMELİ
Prof. Dr. Çetin, kenelerin, başta kuşlar olmak üzere, Kurban Bayramı döneminde kurbanlık hayvanlar ve insanlar vasıtasıyla sürekli taşındığını belirterek, “Bu nedenle KKKA hastalığına, Türkiye’nin hemen her bölgesinde yakalanma ihtimali bulunuyor. O yüzden (Şu ilde KKKA vardır, şu ilde yoktur) diyemeyiz” dedi. Kenelerin, yaklaşık 5 yıl öncesine kadar kışın sert şartlarını uykuya yatarak geçirdiğine işaret eden Çetin, şunları kaydetti:
“Keneler, ancak belli bir sıcaklıktan sonra ilkbaharın sonlarına doğru ortaya çıkarlardı ama küresel ısınma nedeniyle Türkiye’nin çoğu bölgesinde 4 mevsim kene yapışması vakalarına rastlanabiliyor. Biyolog olarak korkum, küresel ısınma nedeniyle kene kökenli vektörel hastalıkların, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, ülkemizde de 5 yıl içerisinde katlanarak artması.”