"Bu köşeyi ilk günden beri takip edenler bilecektir" diye başlamak isterdim bu yazıya ama annem ve birkaç yakın arkadaşım dışında yazdıklarımı ilk günden beri hiç kaçırmadan okuyan birileri olduğunu zannetmiyorum. Yine de hasbelkader yazılara denk gelmiş olanlar genellikle beden sağlığını destekleyen yiyeceklerden bahsettiğimi fark etmiştir.
#DepresyonTürkiye'de kişi başına yılda 180 yumurta tüketiliyor. Bu rakam, bazı ülkelerdeki yıllık ortalama 250-300 adet tüketime göre oldukça düşük kalıyor. Yıllarca kolestrol yaptığı söylenen ve kolestrolü yüksek insanlara kaçınılması gerektiği söylenen yumurta son yıllarda bilim dünyası tarafından aklandı. Birçok tıp doktoru yumurtanın en doğal ve sağlıklı protein kaynağı olduğu yönünde hem fikir.
Türkiye'de kişi başına yılda 180 yumurta tüketiliyor. Bu rakam, bazı ülkelerdeki yıllık ortalama 250-300 adet tüketime göre oldukça düşük kalıyor. Yıllarca kolestrol yaptığı söylenen ve kolestrolü yüksek insanlara kaçınılması gerektiği söylenen yumurta son yıllarda bilim dünyası tarafından aklandı. Birçok tıp doktoru yumurtanın en doğal ve sağlıklı protein kaynağı olduğu yönünde hem fikir.
Son 15 yıldır her gün bir yenisini duyduğumuz yo-yo diyetler, azar azar sık sık yiyin tavsiyeleri, her sağlık programında başka bir beslenme önerisi karşımıza çıkıyor. Yine de tüm dünyayı etkisi altına alan obeziteyi ve yayılma hızını durdurmak şöyle dursun aksine git gide daha vahim bir boyuta ulaştığını görüyoruz. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay yurtdışından kopyalanıp Türk hastalara önerilen diyetlerin kalıcı olarak kilo vermede etkili olmadığını ve sık sık yemenin uzun vadede insülin direnci oluşturduğunu söylüyor. Hayy Kitap'tan çıkan Karatay Diyeti kitabında da sağlıklı beslenme konusunda tavsiyeler veren Prof. Dr. Karatay beslenme hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı...
Son 15 yıldır her gün bir yerde karşımıza çıkan yo-yo diyetler, azar azar sık sık yiyin tavsiyeleri, her sağlık programında başka bir beslenme önerisi karşımıza çıkıyor. Yine de tüm dünyayı etkisi altına alan obeziteyi ve yayılma hızını durdurmak şöyle dursun aksine git gide daha vahim bir boyuta ulaştığını görüyoruz.
Tüketicileri margarin kullanımı konusunda bilinçlendirme hedefiyle kampanya başlatan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği’nin (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, “Türkiye’de margarinin yüzde 92’sini üreten derneğimiz üyeleri tümüyle margarin ürünlerinde transyağ kullanımını yüzde 1’in altına indirdi. Böylece AB standartlarına kıyasla çok daha düşük bir orana ulaştık. Tüketiciler margarine güvensinler ve kullanmakta tereddüt etmesinler” dedi.
Tüketicileri margarin kullanımı konusunda bilin?lendirme hedefiyle kampanya başlatan Mutfak ?rünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği'nin (M?MSAD) Başkanı Metin Yurdagül, "Türkiye'de margarinin yüzde 92'sini üreten derneğimiz üyeleri tümüyle margarin ürünlerinde transyağ kullanımını yüzde 1'in altına indirdi. Böylece AB standartlarına kıyasla ?ok daha düşük bir orana ulaştık. Tüketiciler margarine güvensinler ve kullanmakta tereddüt etmesinler" dedi.
Okul arkadaşlarınızla son toplantınızı şöyle bir hatırlayın! Hayata aynı yaşlarda atıldığınız bu insanlardan bazılarının daha yaşlı, bazılarının ise oldukça genç göründüğünü; merdivenleri zıplayarak çıkıp gece boyunca dans pistinden inmeyenler yanında, basamakları korkuluklara tutunarak çıkanların da bulunduğunu hemen anımsayacaksınız.