Güncelleme Tarihi:
İnanılanın aksine bazı yağlar vücut için son derece faydalıdır. Ancak ısıtıldıklarında okside olurlar ve bütün faydaları zarara dönüşür. Hindistan cevizi yağı ise, pek çok diğer yağ ile kıyaslandığında, okside olmaya karşı son derece dayanıklıdır. Isıtıldığında, hücrelere zarar veren ve yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin oluşumuna neden olmaz. Hidrojene edilmemiştir, bu nedenle en ideal pişirme yağıdır.
Hidrojenasyon nedir?
Hidrojenasyon sıvı bitkisel yağların oda sıcaklığında katı halde olabilmesi için hidrojen eklenmesi işlemine verilen isimdir. İşlem sonunda doymamış yağlar, doymuş yağa dönüşür. Yağlarda hidrojenasyon işlemi, insan vücudunda zehir etkisi yapan transyağ asitlerinin oluşumuna neden olur. Bu yolla elde edilen ürünlere transyağ denir. Transyağlar, doymuş yağlar gibi kötü kolesterolü yükseltir ve kalp-damar hastalığı riskini arttırır.
Hindistan cevizi yağı neden sağlıklıdır!
Hindistan cevizi yağı MCT'lerden oluşmuştur (orta zincir yağ asitleri). Bunlar pek çok diğer pişirme ve yemek yağlarının oluştuğu LCT'lerden (uzun zincir yağ asitleri) çok daha küçüktürler, kolaylıkla sindirilebilirler ve metabolizmayı harekete geçirirler. Anında yakılan bu yağlar, yağ hücrelerinde depolanmazlar. Metabolizmadaki bu hızlanma, içeriğinde hindistan cevizi yağı ile yapılan bir yemeğin ardından 24 saat sonra bile devam edecektir. Böylece vücudun kalori kullanımında artış olur. Ayrıca diğer yağlardan çok daha doyurucu olduğu için vücudun toplam besin ve kalori tüketimini azaltmasına yardımcı olur.
SaÄŸlıklı beslenmek içinÂKalp krizine karşı koruyucudur!
Hindistan cevizi yağında bulunan MCT'ler kalp krizlerine karşı kişiyi korur. Yüksek miktarlarda hindistan cevizi tüketen kişilerde kardiyovasküler sağlığın dikkat çekici derecede iyi olduğunu saptanmıştır. Sızma hindistan cevizi yağı vücuttaki iyi kolesterolü (HDL) artırarak, kolesterol yapısını iyileştirir.
Anne sütünden gelen sağlık hindistan cevizinde.
Araştırmalar anne sütünde bulunan laurik asitin yalnızca hindistan cevizi gibi tropik kökenli yağlarda yüksek yoğunlukla bulunduğunu göstermiştir. Hindistan cevizi yağındaki laurik asit, vücudun bağışıklık sistemini inşa eden ve koruyan en önemli temel yağ asididir.
Virüsleri öldürür ve prematüre çocuğun sağlıklı beslenmesini sağlar...
Hindistan cevizi yağı, grip, uçuk, kızamık, hepatit C, SARS, AIDS virüsleri, ülsere neden olan bakteriler, boğaz enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, diş eti rahatsızlıkları, mantar ya da mayaların sebep olduğu enfeksiyonlara neden olan bakterileri öldürür. Hızlı besin kaynağı sağladığı ve diğer besinlerin de emilimini kolaylaştırdığı için hindistan cevizi yağı özellikle kötü beslenmiş veya prematüre bebeklerin tedavisinde tavsiye edilir.
Birkaç hafta içerisinde yumuşak, sağlıklı bir cilt sağlar!
Hindistan cevizi yağı kuru, sert, rengi kaçmış ve pul pul dökülen cilde sürüldüğünde, cildi birkaç haftada yumuşak ve sağlıklı bir görünüme kavuşturur. Antimikrobik özelliğe sahip hindistancevizi yağı her cilde uygundur. Bütün cilt enfeksiyonlarında ve madura ayağı, haleli mantar, egzama gibi rahatsızlıklarda kolaylıkla kullanılır.
Dİyet & Fitness Kanalları Editörü: Burcunur Yılmaz