Trakya ülke topraklarının 33’te biri. Yani %3’lük bir kısmı. Ancak ülke nüfusunun yaklaşık %20’si burada yaşıyor. Yapılan planlarla nüfus sayısının daha da artması planlanıyor. O kadar çok plan yapıldı ki; plan yapıldıkça Trakya kaybediyor. Ormanını, topraklarını, sularını kaybediyor.
#TrakyaDaha İyi Yargı Derneği, Türk yargısının sorunlarını ve kök sebeplerini tespit etmek, evrensel kabul gören çözümler oluşturmak ve bu çözümler üzerinde toplumsal mutabakat sağlamak amacı ile Av. Mehmet Gün liderliğinde, bir grup hukukçu ve akademisyen tarafından 2014 yılında kurulmuş, siyaseten tarafsız bir sivil toplum kuruluşu.
#Yargı DerneğiAvrupa Solunum Hastalıkları Derneği(ERS) Kongresi’nde, akciğerin dış etkenlere en açık organ olduğu hatırlatılarak, yılda yaklaşık 4 milyon insanın kronik solunum yolu hastalıkları nedeniyle erken öldüğü vurgulandı. Uzmanlar, akciğer sağlığı için tütün ve tüm tütün ürünlerinden sakınılması, kirli havadan kaçınılması, aşı olunması ve egzersiz yapılmasını önerdi.
#ERS KongresiAşıyla önlenebilir hastalıkların, aşı reddi nedeniyle tüm dünyada giderek yaygınlaşması üzerine UNICEF #VaccinesWork (AşılarHayatKurtarır) kampanyası başlattı. Sağlık Bakanlığı da kampanyanın benzerini eşzamanlı olarak #SağlıkİçinAşı etiketiyle yürütüyor.
#SağlıkiçinaşıTürk Toraks Derneği Çevre ve Akciğer Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Elif Dağlı, Türkiye'de geçen yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek tütün tüketiminin yaşandığını ve kişi başına yılda bin 400 sigara düştüğünü belirterek, "Tütün kontrolünde bu kadar başarımız varken niye bu hale geldik? Tütün endüstrisi tekrar çok güçlendi. Türkiye'yi bırakmaya niyeti yok, tekrar saldırı vaziyetindeler." dedi.
#Türk Toraks DerneğiSağlık Bakanlığı’nın sigarada düz (siyah) paket uygulamasından vazgeçmesi tütün kontrolüne emek verenlerde hayal kırıklığı yarattı. Bakanlık, yöntemin etkinliği konusunda kanıt bulunmadığı ve ticaret kanunlarına aykırı olduğunu öne sürerek düz pakedi torba yasa taslağından çıkarmıştı.
#SigaraTÜRK Toraks Derneği 19’uncu Yıllık Kongresi’nde konuşan göğüs hastalıkları uzmanları Türkiye’de yeni termik santralların kurulmasını vicdanlarının kabul etmediğini söyledi. Türkiye’nin hava kirliliği karnesinin çok kötü olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu’ndan Doç. Dr. Haluk Çalışır, “Halen var olan termik santrallar yılda 2 bin 876 insanımızın erken ölümüne, 4 bin 311 insanın hastaneye yatmasına, pek çoğu çocuk olmak üzere 800 bin kez astım atağı gelişmesine ve her 100 insanımızdan yaklaşık 2’sinin doğrudan ölümüne yol açıyor” dedi.
#TÜRK Toraks DerneğiGöğüs hastalıkları uzmanları yapılması planlanan 80 termik santralin insan sağlığını ciddi derecede tehdit edeceği uyarısında bulundu. Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, termik santrallerin yol açtığı hava kirliliğinin, en az sigara kadar risk yarattığını söyledi.
#Termik SantralHacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, 2001 yılından bu yana sigara kullanımının yüzde 11 oranında azaldığı Türkiye'nin hala dünyanın en çok sigara içilen 10 ülkesi arasında olduğunu bildirdi. Sigarayı Rus ruletine benzeten Prof. Dr. Bilir, Rus ruletinde ölüm olasılığının 6'da bir, sigarada ise 6'da 3 olduğunu söyledi.