Geçtiğimiz günlerde Seda Sayan'ın programına katılan ve 23 yıl önce hamileyken canı toprak çektiğini söyleyen kadın, o günden sonra her gün 2 kiloya yakın moloz yediğini açıklayarak şaşkınlığa neden olmuştu. Hamile olduğu dönemde camdan dışarı bakarken canının toprak çektiğini ifade eden genç kadın, zorlandığı için dışarı çıkamadığını ve bu süreçte evde parke altındaki kum ve betonları sökerek yediğini aktardı. Bu durumun hangi hastalığın belirtileri olduğu merak konusu olurken, tedavisi ve ne eksikliği sonucu meydana geldiği de araştırılmaya başlandı. Tıpta pika sendromu denilen toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı nedir, kimlerde görülür, tedavisi var mıdır? İşte, uzmanından pika sendromu ile ilgili tüm merak edilenlerin yanıtları...
#Pika SendromuBesin olarak kabul edilmeyen maddelerin devamlı ve ısrarlı bir şekilde yenilmesi alışkanlığına 'pika sendromu' dendiğini ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mevlüt Salim, ailelerin gözlemleriyle bunun kolayca teşhis edilebileceğini söyledi.
#Pika Sendromuİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Dilek Calap, "Demir eksikliği anemisi, başta sindirim sistemine ait birçok organ kanseri olmak üzere pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir" dedi, demir eksikliği anemisi hakkında açıklama yaptı.
#AnemiHamile birinin kış ayında çilek yaz ayında kivi yemek istediğine şahit olmuş olabilirsiniz. Hamileliğin en keyifli hallerinden biri olan aş erme, kimi zaman zorlasa da bazı durumlarda çaresiz bırakabiliyor. Özellikle de karşınızdaki kişi, çamur veya sigara külü yemek istiyorsa…
#Pika SendromuÇocuklarda kansızlık; kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının ve içerisindeki hemoglobinin yaşa göre normal değerlerin altında olmasıdır. Bir diğer adı da ‘anemi’dir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, ülkemizde özellikle bebeklik döneminde de sıkça görülen bu hastalık hakkında detaylı bilgi verdi.
#Bebeklerde KansızlıkRapunzel sendromu nedir sorusu binlerce kişi tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. Toprak yeme hastalığına benzerliğiyle bilinen Rapunzel sendromu daha çok saç yutmakla alakalı bir hastalık. Peki, Rapunzel sendromu nedir? İşte tedavi yöntemleri.
#Rapunzel Sendromu- Konya'nın Ereğli ilçesine bağlı Zengen Mahallesi'nde kadınların, "kansızlığa iyi geldiği" ve "tadı güzel" olduğu gerekçesiyle topladıkları toprağı adeta çerez gibi yemesi, görenleri şaşkına çeviriyor - Toprak yiyen kadınlardan Zübeyde Karakuş: "Toprağı ilk tattıktan sonra bir daha bırakamadım. Bana çerez gibi geliyor, yedikçe yiyesim geliyor. İnsan sigaraya başlar da boşlayamaz ya, ben de öyle, boşlamak istiyorum ama vücudum istiyor" - Bölgedeki topraktan numune alan İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, mahallede kadın ölüm nedenleri arasında kanserin dikkati çektiğini bildirdi
Baharatlı tadı, turp gibi olmak lafından anladığımız gibi şifasıyla sofralarımızda müstesna bir yeri var turpun. Mevsimi geldi ve pazar tezgâhlarını çeşitli renk ve boyutlarıyla doldurdular. Şef Aylin Yazıcıoğlu lezzetlerini ve nasıl ‘pişirebileceğimizi’; yazarımız diyetisyen ve beslenme uzmanı Berrin Yiğit de faydalarını örnek tariflerle yazdı...
#Şef Aylin YazıcıoğluHamilelikte aşerilen şeyler arasında ilk bakışta rastgele gibi görünen ama bir o kadar da tuhaf bir şekilde belirli olan tatlı, tuzlu, baharatlı, soğuk ve sıra dışı tatlar da yer alıyor. Hamile insanların yüzde 90 gibi büyük bir çoğunluğu hamilelik sırasında, en sık da ilk üç aylık dönemde olmak üzere en az bir yiyecek aşermesi yaşarken, bunun nedeni hakkında nispeten az şey biliniyor.
#AşermeÖğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıTuzlu ya da tatlı, besleyici ya da değil; ekmek arası cips, baharatlı meyve, buz, balık burger, turşu ile dondurma ve hatta toprak… Hamileyken beklenmedik yiyeceklere istek duyabilirsiniz. Tüm bu aşermelerin perde arkasını bilim açıklıyor.
#HamilePlajları, restoranları, mekânları, daracık sokaklarıyla Çeşme’nin eğlencesi bu yaz da tam gaz devam ediyor. “Çeşmeci mi yoksa Bodrumcu musunuz” sorusuna siz nasıl cevap verirsiniz bilemiyorum ama ben oyumu kesinlikle Çeşme’den yana kullanıyorum. Nihayet sezon açıldı; yenisi, klasiği tüm mekânlar hazırlıklarını yaptı. Bakalım 2024 yazında Çeşme ve Alaçatı’da bizi neler bekliyor?
#ÇeşmeEşsiz doğası ve tarihiyle Göcek gerçek bir dünya mirası. Özellikle de sırtını Antik Likya Kral Mezarları’na dayamış Bedri Rahmi Koyu ile. Ünlü ressam, yazar ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu 1974 yılında dostları, arkadaşlarıyla beraber çıktığı mavi yolculuklardan birinde asıl adı Taşyaka olan koya hayran olur.
#Müge Akgünİklim değişikliğinin en büyük belirtilerinden biri olan sıcaklık artışlarından bunalmış olsak da hafta sonlarıyla birleşen, yarın başlayan Kurban Bayramı ister seyahate çıkalım ister evde olalım hepimizin içini ferahlatıyor. Mutlu ve huzurlu bir bayram olsun.
#İncili Gastronomi RehberiCHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Geçen hafta Rize'nin sesini duyurduk. Adana'da büyük isyan vardı, orda da konuşmuştuk. Şimdi ilan ediyorum. Bu fiyat üreticiyi perişan ediyor, isyan büyük. Önümüzdeki cuma günü CHP olarak buğday üreticisinin sesini Türkiye'ye duyurmak için hep birlikte Tekirdağ'a gidiyoruz, buğday mitingi yapıyoruz" dedi.
#CHPGaller'in Blackwood kentinde yaşayan 25 yaşındaki Stacey A'Hearne, üç yaşındaki kızı Wynter'ı sürekli takip etmek zorunda. Çünkü Wynter, normalde yenmeyen ev eşyalarına karşı istek duymasına yol açan alışılmadık bir yeme bozukluğu olan pika hastalığından mustarip. Ufaklığı bir fotoğraf çerçevesini parçalayıp cam parçalarını yemeye çalışırken yakalayan genç anne, hatta yeni bir kanepe aldığını, kızının ondan da parçalar kopardığını söyledi.
#Yeme Bozukluğu