Kadınlar yer ve zaman fark etmeksizin sürekli fiziksel ya da sözlü tacizle karşı karşıya kalıyor. Sokakta, gece kulübünde, işyerinde, akademik ortamda, takside, toplu taşımada… Yaşanan tedirginlik, rahatsızlık, korku, öfke... Çaresizlik, ne yapacağını bilememek... Nasıl karşı konulacağı, yardım alınacağı, nasıl şikâyet edileceği konusunda bilgi sahibi olmamak... Ekipten bir arkadaşımız yakın zamanda yaşadığı bir tacizi bizimle paylaşınca biz de taciz anında ve sonrasında ne yapılması gerektiğini uzmanlara sorduk.
#Ceren Naz BÜYÜKBundan iki hafta önce, 14 Mayıs’ta ‘Tacize Yer Yok’ kampanyasını başlatırken yerel yönetimleri ve diğer kamu kurumlarını da işbirliğine davet etmiş, “Toplu taşıma araçlarınızda tacize yer vermeme kararlılığını gösterin, anında müdahale ve şikâyet mekanizmalarını geliştirin, kadınların kamusal alanda eşit ve güvenli bir şekilde var olma hakkını teslim edin, koruyun” demiştik. Yerel yönetimler çağrımızı duydular ve toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olaylarını engellemek, bu konuda farkındalık yaratmak için Hürriyet Pazar ile işbirliği yapacaklarını duyurmaya başladılar. Bize ilk ulaşan MHP’li Osmaniye Belediyesi oldu. Ardından AK Parti ve CHP’li belediyeler de ortak çalışma isteklerini açıkladılar. Kadına yönelik tacizin önlenmesinin, partiler üstü bir duyarlılık ve öncelik olması sevindirici. Bursa, Edirne ve Osmaniye belediye başkanlarını dinledik.
#‘Tacize Yer Yok’Hürriyet Pazar’ın, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olaylarına yönelik farkındalık yaratmak üzere başlattığı ‘Tacize Yer Yok’ kampanyası büyük yankı uyandırdı. Ülkenin farklı bölgelerinden pek çok kadın, e-posta adresimize yazarak başlarından geçen olayları paylaştı. Hukukçular, belediyeler destek verdi. Kampanyayla ilgili gelişmeleri, sonraki adımlarını sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Bugün, sahaya çıkarak İstanbul’un toplu taşıma araçlarında gözlem yapan arkadaşlarımızın izlenimlerine ve bize ulaşan kadınlardan bazılarının hikâyelerine yer veriyoruz. Tüm sorularınız için e-posta adresimizi hatırlatıyoruz: tacizeyeryok@hurriyet.com.tr
#Tacize Yer YokTürkiye’de kadınların hayatı, evinin içinde de sosyal hayatta da hiçbir zaman kolay olmadı. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre, kadın-erkek eşitliği bakımından Türkiye, 144 ülke arasında 130’uncu sırada. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu raporuna göre, 2016’da 328 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 2017 Nisan’ında ise öldürülen kadın sayısı 30, cinsel şiddete uğrayan kadın sayısı 28. Bunlar, kadına yönelik şiddetin sadece kamuoyuna yansıyan, görünen yüzü. Bir de bu şiddetin, kanıksanmış, normalleşmiş, bu yüzden de pek konuşulmayan yönleri var. Her gün sokakta, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olayları gibi. Ancak üç gün önce Adana’da bir otobüste yaşanan örnekte olduğu gibi olay büyüdüğünde, polis dahil olduğunda görünürlük kazanan, öte yandan kadınlara hayatı dar eden tacizler... Hürriyet Pazar, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olaylarına dur demek, farkındalık yaratmak için bugün bir kampanya başlatıyor: ‘Tacize Yer Yok!’ Tüm okurlarımızı, kamu yetkililerini, belediyeleri desteğe, işbirliğine çağırıyoruz. Unutmayın, biz yer vermezsek, toplu taşımadaki tacizlere son verilebilir.
#TacizNe bir dolmuşta öldürülen Özgecan Aslan’ı unutuyorlar ne de bir varilde yakılan Pınar Gültekin’i… “Hayatlarımızı korumaya çalışıyoruz, hedefimiz eşitsizliğin olmadığı bir dünya” diyorlar. Genç Feministler Federasyonu’nu kurmaya çalışan üniversite öğrencisi genç kadınlar, mücadelelerini ve yaşadıkları güçlükleri anlattı.
#Kadınİstanbul’daki üniversite öğrencileri, 44 metrobüs durağında 227 kadınla yüz yüze görüşerek bir anket çalışması yaptı. Çalışmada metrobüsü kullanan kadınların kendilerini ne kadar güvende hissettikleri, alınan güvenlik önlemlerinin yeterli olup olmadığı ve herhangi bir suç unsuruna maruz kalıp kalmadıkları araştırıldı. Buna göre, her 10 kadından 9’u metrobüsteki güvenlik önlemlerini yetersiz bulduğunu söyledi. Ayrıca her 5 kadından 2’sinin ise daha önce suça maruz kaldığı ortaya çıktı.
#İstanbulANKARA'da özel bir hastanede hemşire olan Fidan Çoban (46,) seminer için gittiği İstanbul'da tanımadığı bir kişi tarafından kaldığı binaya kadar takip edilince, oğlu ile karate sporuna başladı. Ulusal ve uluslararası seviyede 28 madalya kazanan 12 yaşındaki oğlu ile antrenmanlara ve turnuvalara giden Fidan Çoban, eğitim alıp karate hakemi de oldu.
#AnkaraAVCILAR yönüne giden metrobüste 23 Nisan 2019 tarihinde, N. C. adlı kadının F. Ö.'nün kendisine temasta bulunduğu ve pantolonunun ıslandığı iddiasıyla açtığı taciz davası bugün görüldü. Mahkeme, metrobüs şoförü M.K.'nın tanık olarak dinlenmesi için zorla getirilme kararı çıkarırken, sanığın tutuklanma talebini reddetti.
#AvcılarÖzsavunma hocaları Mazhar Enis Tayman, Gülsim Postacı ve Elif Özcan kadınların tacizkâr bakışlardan rahatsız olduklarında kullanabilecekleri kitap kapakları tasarladı. “Önüne bak rezil ederim”, “Sapık gözünü oyarım senin” gibi caydırıcı sözlerin yer aldığı kapakları kimileri beğenirken kimileri saldırgan buldu.
#Kıda Krav MagaŞarkıcı Berkay Şahin'in eşi Özlem Ada Şahin, 'ruhsatsız silah taşıma', 'korku kaygı veya panik yaratacak şekilde silahla ateş etme' ve 'kasten yaralama' suçlarından toplam 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezası alan futbolcu Arda Turan'ın kendisini taciz ettiğini öne sürerek, "Bu adam bir suçludur" dedi.
#Arda TuranÇocuklu ve bekâr kadın... Ara ara evine erkek arkadaşı geliyor. Komşuları bundan rahatsız. Aralarında imza topluyor, kadını apartmandan attırmaya çalışıyorlar. Başka bir yerde başka bir kadın, boşandığı halde her akşam kapısının önüne bir erkek ayakkabısı koyuyor. Çünkü ‘Neden boşandın’ sorusunu duymak istemiyor. Bir diğeriyse, annesinin “Ben dul kadınım. Parkta bulunmamız mümkün değil. Beni orada seks işçiliği yapmakla suçlarlar” diyerek onu hiç parka götürmediğini kızgınlıkla anlatıyor. Mimar Sinan Üniversitesi Şehircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Ceren Lordoğlu, Kadıköy, Bağcılar ve Sarıyer’de 28 kadınla konuştu, ‘İstanbul’da Bekâr Kadın Olmak’ kitabını yazdı. Görüştüğü kadınlar, cinsel taciz ve cinsel saldırıya maruz kalmaya dair duydukları korkuyu bir kez daha haykırdı.
#İstanbul’Da Bekâr Kadın Olmakİngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, Brexit kararının verildiği referandumla birlikte Birleşik Krallık’ta artış gösteren nefret suçlarıyla ilgili olarak, “Nefretin masada yeri yok. Bunun kökünü kazımak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.
#Amber RuddÖğretmeninin cinsel istismarına maruz kalan lise öğrencisi Cansel K.’nın (17) intiharı bu haftaki gündemin en önemli maddelerinden biriydi. Olayın ayrıntıları hepimizi sarstı ama en çok anne-babaları telaşlandırdı. Uzmanlara sorduk, 12 maddelik bir rehber hazırladık.
#Cinsel İstismar