Tiroid haberleri sayfasında Tiroid hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2729 Tiroid haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
-Tiroid bezi, çok damarlı iç salgı bezi.
-Tiroid hormonları, Tiroid bezi tarafından salgılanan hormonlar.
Guatrın tek bir hastalık olmadığına dikkat çeken Endokrinoloji Uzmanı Dr. Gülçin Ecemiş, “Halkımızda guatr denildiğinde sanki tek bir hastalıkmış gibi yanlış bir algı mevcuttur. Oysa ki guatr sözcüğü şemsiyesi altında çok sayıda hastalık yer almaktadır” dedi.
#Sağlıkİyot vücut için oldukça önemli. Tiroid fonksiyonunu düzenler, sağlıklı metabolizmayı destekler... İyot eksikliğinde ise birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu noktada da iyot bakımında zengin besinlerin beslenme listesinde yer alması çok önemli. Peki iyot hangi besinlerde bulunur? İşte detaylar...
#İyotTioidlerden kaynaklı bir hastalık için doktora gitmek isterseniz dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne gitmeniz gerekir. Eğer iç salgı bezleri ile ilgili bir sorun görülürse doktor sizi endokrinoloji bölümüne yönlendirebilir. Doktor tarafından tanı için boyun bölgesi muayene edilir. Tiroid için hangi bölüme ve doktora gidilmesi gerektiğini sizler için derledik.
#TiroidTiroid bezi boynumuzda yer alan ve kalkan şeklinde hormon salgılayan bir dokudur. Tiroid bezinin birçok hastalığı mevcuttur. Haşimoto hastalığı da tiroid bezinin az çalışmasına neden olan ve en sık görülen hastalıktır. Peki Haşimato hastalığı nedir? Haşimato belirtileri ve tedavisi
#Haşimato Hastalığı NedirTiroid hormonunun iki formundan biri olan serbest T4 yani diğer adıyla tiroksin, tiroid bezlerimizin düzgün çalışıp çalışmadığını ifade eder. Tiroid bezlerimiz tarafından üretilen serbest T4 (tiroksin) nedir, normal değeri kaç olmalı? Serbest T4 düşüklüğü ve yükseliği ne anlama gelir? İşte merak edilenler...
#Sertbest T4Rahat bir nefes almak, rahat konuşmak, yemek yerken yutkunma zorluğu yaşamamak… Hepsi yaşam rutini içinde sahip olduğumuz özellikler olsa da tiroidin fonksiyonlarını yerine getirmemesi ve kansere yol açmasıyla birer lükse dönüşebiliyor. Boyunda şişlik, nefes darlığı, yutkunmada zorluk, ses kısıklığı, kilo artışı veya kaybı, cilt ve saç kalitesinde bozulma, yorgunluk ve duygu durum bozukluğu gibi bulguları da beraberinde getiren tiroid sorunları ise düzenli tetkik ve doktor kontrolü ile üstesinden gelinebiliyor.
#TiroidVücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasına yardımcı olan tiroid bezlerinin salgıladığı hormonların çeşitli metabolik aktiviteyi etkiler. Tiroid hormonlarının düzenli çalışmaması da TSH seviyesinde yükselmeye yol açar ve bu da çeşitli rahatsızlıkları beraberinde getirir. Peki TSH yüksekliği nedir, neden olur? İşte TSH yüksekliği belirtileri
#TSH YüksekliğiBoynumuzun ön kısmında kelebek şeklinde olan tiroit bezi metabolizmamız için orkestra şefi gören tiroit hormonlarını üretir. Tiroit hormonları vücudumuzda ki tüm hücrelerin metabolizmasını, büyümesini ve enerji üretimini düzenlemektedir. Tiroit bezi bu etkileri için t3 ve t4 hormonlarını üretir ve depolayıp gerekli miktarda kana verir. Tiroid bezinin az çalışmasına veya vücut için gerekli hormonları yeterli miktarda üretememesine hipotiroidi denmektedir.
#İyot EksikliğiYetersiz iyot alımı yanında aşırı iyot tüketiminin de tiroid işleyişini bozabileceğini söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, dengesiz iyod tüketiminin tiroidin az (hipotiroidi) ya da aşırı çalışmasına (hipertiroidi) neden olabilmesinin yanında, uzun süreli fazla miktarda iyod alımının da Hashimoto tiroiditi gibi olaylara yol açabileceğini belirterek, "Günde 500 mikrogramdan fazla iyod alımından kaçınılması gerekmektedir" dedi.
#İyotKoronavirüsün Türkiye'de görülmeye başladığı mart ayından bu yana vakaları inceleyen 5 bilim insanı, kadın ve çocuklarda hastalığın daha hafif seyrettiğini belirledi. Araştırmaları sonucu bunun nedeninin troidin hemen altında bulunan timüs bezinden kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, "Timüs bağışık sisteminin komutanı gibidir. Bunun hacmiyle hastalık arasında ters bir orantı olduğunu tespit ettik. Timüs hacminiz ne kadar büyükse hastalığı hafif geçirme ihtimalinizin de o kadar yüksek olduğu ortaya çıktı" dedi. Özkars, gülmek, düzenli uyumak ve dengeli beslenmenin timüs bezinin küçülmesini geciktireceğinin de altını çizdi.
#Timüs BeziTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün kronik hastalıklara olan etkisi en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Diyabet, obezite, tiroid ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklarda da koronavirüsün farklı etkiler gösterdiğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, bu rahatsızlıklarda koronavirüsün etkileri ve yapılması gerekenler ile ilgili 4 önemli soruyu yanıtladı...
#KoronavirüsTiroit bezinin iyi ve kötü huylu hastalıkları olduğunu ve bunların kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, “Tiroit bezi, endokrin yani iç salgı yapan bir bez. Tiroit bezinin birçok görevi vardır. Salgıladığı tiroit hormonları kalp, akciğerler, mide, bağırsaklar ve kemikler gibi vücudun hemen tüm sistemini etkiler” dedi.
#TiroidFonksiyonları açısından vücut sağlığı için oldukça önemli olan tiroid bezleri, uyku düzeninden kalbe kadar pek çok metabolik aktiviteyi etkiliyor. Eksik veya fazla çalışması da hayat kalitesini düşürebiliyor. Peki tiroid hastalığının belirtileri neler, kimler risk altında? Tiroid hastaları nasıl beslenmeli, bu konuda nelere dikkat etmeli? Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Taşan ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, konuyla ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde anlattı.
#TiroidTiroit bezi, boynun ön bölümünde yer alır. Tüm hücrelerde enerji üretim süreçlerinde orkestra şefi görevi görür veya bir gazın pedalı gibi de değerlendirilebilir. Bu organdaki bir aksaklığın tüm sistemde ciddi sorunlara neden olabileceğini ifade eden Diyetisyen Gülçin Işık, tiroidle ilgili önemli bilgiler verdi.
#TiroidKendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük yaşamınızda sebepsiz yere sinirlenip çarpıntı yaşıyorsanız bu durum tiroit bezi hastalıklarına işaret edebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroit hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
#TiroidKekler, kurabiyeler, şekerlemeler başta olmak üzere sayısız ürünün içinde yer alan katkı maddesi No.3'ün kullanımı ABD'de yasaklandı. Bu katkı maddesi Türkiye'de ise hâlâ kullanılıyor ve sağlığa ise sayısız zararı bulunuyor.
#Katkı Maddesi No.3Kanser her geçen gün daha fazla genç kadını etkiliyor. Başta meme kanseri olmak üzere tiroid, rahim ağzı, ince bağırsak ve böbrek kanserleri genç kadınlarda daha fazla görülmeye başladı. Peki bunun sebebi ne? Uzmanlar bir hormonun merkezi bir rol oynadığı düşünüyor.
#Gençlerde KanserCoca-Cola, bazı Avrupa ülkelerinde satışa sunulan ve yüksek miktarda klorat tespit edilen içecekleri geri çağırdı. Klorat nedir? sorusu da bu gelişmeyle birlikte araştırılmaya başlandı. Klorat, ClO3− formülüyle gösterilen bir kimyasal köktür. Almanya Tüketici Koruma ve Gıda Güvenliği Dairesi’nin (BVL) açıklamasına göre, özellikle tiroid rahatsızlığı olan hassas bireylerde bu durum istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, Kolada çıkan Klorat zararları neler, ne anlama geliyor, nasıl anlaşılır?
#KloratŞekerlemeler, kekler, kurabiyeler ve süslemeler dahil sayısız üründe yer alan katkı maddesi No. 3, geçtiğimiz günlerde ABD’de yasaklandı. Türkiye’de de halihazırda kullanılan bu madde sağlık üzerinde çok ciddi etkilere sahip. En bilinen etkisi ise tiroit kanseri!
#No.3Hormonal dengenin kadın sağlığının temel taşlarından biri olduğunu dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, ancak günümüzde giderek daha fazla kadının karşı karşıya kaldığı bir sorun bulunduğu uyarısında bulundu: Östrojen dominansı…
#1Bazı ünlüler vardır ki yaptıkları işler kadar özel hayatlarıyla da konuşulurlar... Elbette bu kadar dikkat çekmeyi de yaptıkları başarılı çalışmalara borçludur bu ünlüler. Ama bir şekilde özel hayatları diğer meslektaşlarından daha fazla ilgi çeker.
#Sofia VergaraSon araştırmalar, genç kadınlarda kanser riskinin erkeklerden daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Özellikle genç kadınlarda vakaların hızla artması, uzmanları endişelendirdi. Uzmanlar, sigara kullanımına bağlı kanser riski tehlikesinin büyüdüğüne dikkat çekti.
#KanserAvcılar'da fazla kilolarından rahatsız olan Sabiha Eldenüstün (61), 2023'ün Aralık ayında özel bir hastanede mide balonu taktırdı. Operasyon sonrası midesi delinen ve uzun süre sıvı ile beslenmek zorunda kalan Eldenüstün hızla kilo kaybetti. Eldenüstün mide balonu taktırdıktan sonra yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle başka bir hastanede bir dizi operasyon geçirdi. Eldenüstün, 27 Aralık 2024'te ise yoğun bakımdaki yaşam mücadelesini kaybetti. Eldenüstün'ün ölmeden önce doktor ve hastaneden şikayetçi olup açtığı dava, operasyonda kullanılan mide balonunun sahte olması iddiası üzerine 'Kasten öldürmeye teşebbüs' suçlamasıyla sürüyor. Hekim hatasından bahseden ve operasyonda sahte malzeme kullanıldığını belirten Avukat Levent Öcal, "Müvekkilimizin aslında böyle bir tedaviye böyle bir operasyona ihtiyacı yokken, hekimlerin hatalı yönlendirmesi ayrıca uygulama sırasında sahte mide tüpü ya da balon dediğimiz sahte malzeme kullanmaları da açıkçası bu sonuca neden oldu" dedi.
#AvcılarGuatrın tek bir hastalık olmadığına dikkat çeken Endokrinoloji Uzmanı Dr. Gülçin Ecemiş, “Halkımızda guatr denildiğinde sanki tek bir hastalıkmış gibi yanlış bir algı mevcuttur. Oysa ki guatr sözcüğü şemsiyesi altında çok sayıda hastalık yer almaktadır” dedi.
#SağlıkDeterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#ParfümGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarDiyarbakır’da Narin Güran cinayetiyle ilgili 4 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaasını mahkemeye sundu. Esas hakkındaki mütalaada sanıklar, Narin’in amcası Salim Güran, annesi Yüksel Güran ve ağabeyi Enes Güran ile cesedi taşıdığını itiraf eden Nevzat Bahtiyar ile ilgili ‘İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
#Narin GüranGece yatağınıza yattığınızda uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, uykuya daldığınız halde sabahları yorgun uyanıyorsanız artık bir an önce rahat uymak için süreci kolaylaştıracak önerileri hayatınıza geçirme zamanı gelmiş demektir. Uykusuzluk için derlediğimiz bu haftaki yazımızı pijamalarınızı giyip okumaya başlayabilirsiniz. Şimdiden iyi uykular...
#SağlıkEmbriyo, döllenmiş bir yumurtanın gelişim sürecinin erken evrelerinde oluşan ve canlı organizmanın temel yapılarını oluşturan hücresel bir yapıdır. Tüp bebek uygulamalarında kaliteli embriyo oluşması gebelik şansını artıran önemli bir faktördür. Yumurta ve sperm kalitesi, laboratuvar koşulları, genetik faktörler, doğru zamanlama ve embriyo takibi kaliteli embriyo oluşumunu etkileyen temel koşullar arasındadır.
#Tüp BebekTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzNarin’in cansız bedeninin köyüne yaklaşık 2 kilometre mesafedeki Eğertutmaz Deresi içindeki bir çuvalda bulunmasının ardından cinayete ilişkin sır perdesi de aralanmaya başladı. Şu an gözaltında bulunan şüpheli Nevzat B., Narin’i amcası ile çuvala koyup, dere yatağına bıraktığını itiraf etti. Peki ama küçük kız nasıl, ne zaman ve kim tarafından öldürüldü? İstismar mağduru muydu? Günlerce su altında kalan cesedin çürümeye başladığı söyleniyor. Peki eğer böyle ise bu durum cinayetin aydınlatılmasına gölge düşürür mü? Narin’in otopsi raporundaki bilgilerle hangi ipuçlarına ulaşılabilir? Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan yanıtladı.
#Narin GüranSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzAntalya'da, özel bir hastanede tükürük bezindeki kisti ameliyatla alınan pilot Buğra Arif Uçku (45), kanaması olunca girdiği ikinci operasyonda hayatını kaybetti. Uçku'nun ailesi, ihmal olduğu iddiasıyla doktorlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Otopsi raporunda Uçku'nun, ameliyat bölgesinde damar yaralanmasına bağlı hayatını kaybettiği kaydedildi.
#PilotAntalya'da, özel bir hastanede tükürük bezindeki kisti ameliyatla alınan pilot Buğra Arif Uçku (45), kanaması olunca girdiği ikinci operasyonda hayatını kaybetti. Uçku'nun ailesi, ihmal olduğu iddiasıyla doktorlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Otopsi raporunda Uçku'nun, ameliyat bölgesinde damar yaralanmasına bağlı hayatını kaybettiği kaydedildi.
#PilotABD’de yapılan araştırmada, birçok gıda ürününde havai fişek ve roket yakıtında kullanılan perklorat kimyasalının bulunduğu belirlendi. İncelenen 200 ürünün yüzde 67’sinde perklorat tespit edilirken, bebek ve çocuk mamalarında yüksek seviyelere rastlandı. Peki, perklorat başka hangi ürünlerde bulunuyor? Ülkemizde bu konuyla ilgili araştırmalar yapıldı mı ve perklorat hangi sağlık sorunlarına yol açabilir? Tüm bu sorulara Pınar Balgöz Ergül ile cevap aradık.
#SağlıkTekrarlayan gebelik kaybı ardışık olarak iki veya daha fazla sayıda gebelik kaybının yaşanması olarak tanımlanır. Bu durum, kadınların yaklaşık %1-2'sini etkileyen ciddi bir üreme sağlığı sorunudur. Genetik faktörler, anatomik bozukluklar, hormonal dengesizlikler, bağışıklık sistemi sorunları, birtakım enfeksiyonlar ve çevresel faktörler tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açan problemler arasında gösterilebilir.
#Tekrarlayan Gebelik Kaybı