2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞEkvadorlu Pía Salazar dünyanın en iyi pasta şefi seçildi. Il Forno Ristorante, İstanbul’da açıldı. Butterfly Chocolate menüsüne çeşit çeşit mochi ekledi. Overdose, Hollywood yıldızlarının favori içeceklerini menüsüne taşıdı. Yeme-içme dünyasından haberler burada...
#GİZEM DİNÇBAŞDünyada tatlı trendleri denince aklınıza neler geliyor? Rafine şekeri ikame eden ürünlerin yükselişiyle hemen bol meyveli, yoğurtlu hatta glütensiz gibi alternatifler düşünüyoruz, değil mi? Ama size pankek, waffle hatta krem brüle desem… Bir sessizlik hâkim olduğunu hisseder gibiyim. Durun, hemen hayal kırıklığına uğramayın. Zira asıl trend olan, bu geleneksel tatlılara yaratıcı dokunuşlar yapılması...
#Kruvasan31 Aralık akşamı uzun uzun sohbetlerin edildiği masalar kurulur. Birbirinden güzel mezeler, yemekler sıra sıra dizilir. Bu sofranın yılbaşına yakışır şıklıkta olması da önemli ve bunun için nelere dikkat etmek gerekir? 7 Catering’in kurucusu Ebru Erberdi “Pandemiden sonra klasiklere dönüldü. Yine kırmızı, yeşil ve dore ön planda” diyor. Gastronometro’nun şefleri de bu renkli sofra için leziz yılbaşı tarifleri veriyor.
#YılbaşıVegan yazarımız, şef Deniz Yoldaç “Vegan olmak sadece beslenme tercihleriyle sınırlayamayacağımız bir kavram... Bir trend ya da diyet değil, tüm canlılarla bir arada yaşamayı savunan bir felsefe…” diyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken Yoldaç, birlikte mutfağa girmeyi çok sevdiği şeflerin birbirinden lezzetli bitki temelli tariflerini paylaştı. Biz de açıldığı günden bu yana bitki temelli mutfağıyla kendi müdavim kitlesini oluşturan başarılı restoran Bi Nevi Deli’den, vegan fırın Sisters&Harvest’tan ve House of Ekria’nın şefi Yaren Çarpar’dan bitkisel tarifler aldık.
#VeganGelinim Mutfakta tiramisu pasta tarifi günün aranan tatlısı oldu. Pandispanyasını hazır da alabileceğiniz tiramisu pasta tarifi evde kolayca hazırlanabilir. Bu kez pandispanyasını da evde yapabileceğiniz bir tarif hazırladık. Peki, pasta tiramisu nasıl yapılır? İşte, pasta tiramisu tarifi ve malzemeleri...
#Gelinim Mutfakta Tiramisu PastaÇok sevdiğim figliata di mozzarella’yı restoranımda soğuk başlangıç olarak büyük bir tabakta servis ediyorum. Misafirlerimizin gözü önünde bıçakla kesiyoruz ve işte o zaman sürpriz ortaya çıkıyor! İçinden manda kreması sosu akıyor, minik mozzarella topları tabağa dağılıyor. Bu heyecan verici görüntü kesinlikle izlemeye değer.
#Mozzarellaİtalya mutfağının klasiklerinden tiramisu, dünyanın farklı yerlerinde de keyifle tüketiliyor. Kedi dili bisküvinin labneli kremayla uyumuna bayılacaksınız. Ayrıca görünümü de lezzeti kadar güzel. Peki tiramisu nasıl yapılır? İşte tiramisu tarifi, malzemeleri ve yapımı... Şimdiden afiyet olsun...
#Tiramisu Nasıl YapılırBomonti’de açılan The Ordinary’de ufak değişikliklerle bazı yemekleri tekrar düşünmeleri gerekse de ben marine sardalyayı beğendim; domates, sarımsak ve kapari makul miktarda. Kuzu etli ve acı biberli pizzanın malzeme kalitesi, hamuru ve pişmesi iyiydi. Tatlılardaysa süt yerine kefir kreması kullanarak turnayı gözünden vurmuşlar.
#Odun FırınıPasta yazıcısı mı? Nasıl yani! 3D yazıcıyla tiramisu mu yapılıyor? Kulağa fantastik gibi gelse de gerçek: Tatlı-tuzlu, hemen her yiyeceği üç boyutlu bir yazıcıyla ‘yazdırıp’ göz alıcı sunumlar hazırlamak mümkün. Peki, o yemeğin lezzeti kendi yaptığımızla bir olur mu?
#TiramisuSabah kahvenizi farklı bir koyda yudumlarken öğlen yemeğinizi hangi koyda yemek istediğinizi planlıyorsanız siz de kendinizi Bodrum’un keyifli kollarına bırakmışsınız demektir. Attığınız her adımda doğanın cömertliğine hayran kalacağınız bir yer Bodrum. Yazı ayrı kışı ayrı keyifli... Kamp sandalyenizi masanızı alıp en sevdiğiniz restorandan alacağınız yemeklerle dilediğiniz yerde kendi sofranızı kurabileceğiniz gibi kumlara uzanıp evinizde hazırladığınız yiyeceklerle de hoşça vakit geçirebilirsiniz Bodrum’da…
#BodrumEt, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere başka boyutları olan bir yaşam felsefesi. Yarın 1 Kasım Dünya Vegan Günü. 1944’te İngiltere Vegan Topluluğu tarafından ilan edilmiş bu gün vesilesiyle yeme-içme alışkanlıklarından modaya, restoran ve kafelerden tariflere kadar konuyla ilgili pek çok başlığı veganlara ve uzmanlara danıştık.
#Gazetehaberleriİtalyan mutfağının en sevilen tatlılarından tiramisu artık sadece İtalya'da değil dünyanın dört bir yanında yapılan ve zevkle tüketilen bir lezzet haline geldi. Kelime anlamı "Beni neşelendir" olan tiramisu, gerçekten de yiyene keyif veren bir tatlı. Peki evde tiramisu yapmak istiyorsanız nelere dikkat etmelisiniz? İşte bu nefis İtalyan lezzetini sofrasında misafir etmek isteyenler için tiramisu yapımı ve püf noktaları...
#Tiramisu TarifiKedi dili veya nam-ı diğer lady finger ile yapılan pastalar son yıllarda oldukça popüler bir hal aldı. Zamanda büyük oranda tasarruf sağlayan kedi dili pasta ile hem sıradan bisküvili pasta tariflerine bir alternatif oluşturabilir hem de sevdiklerinizi şımartabilirsiniz. Peki, kedi dili pasta nasıl yapılır? İşte, adım adım kedi dili bisküvili pasta tarifi...
#Kedi Dili PastaDünyanın en iyi lokantalarının bizim lokantalarımızdan farkları nelerdir, neden bu denli üstün kabul edilirler ve buralardan neler öğrenebiliriz gibi soruların yanıtlarının peşinde, haziran ayında Paris’in en üst 3Michelin yıldızlı restoranlarından bazılarını ziyaret etmiş, bunların ikisini de sizlere daha önce anlatmıştım.