Çocuğunuz hasta olmadığı halde sık sık burnunu mu çekiyor? Ya da bu aralar çok sık gözlerini kırptığını mı fark ettiniz? Bu hareketler çocuğunuzda tik bozukluğu olduğu anlamına geliyor olabilir. Ancak bu hareketlerin tik olup olmadığına ve bu konuda neler yapmanız gerektiğine karar vermeden önce tik ne demek, ne şekilde görülür, sebepleri nelerdir iyice araştırmak gereklidir.
#TikGöz kırpma, baş sallama, omuz silkme gibi tikler, çocuğun hayatını olumsuz etkileyebiliyor, ailesi ve çevresiyle olan ilişkilerini bozabiliyor. Göz kırpma şeklinde başlayan tik bozukluğunun 1 ay sonra baş sallama şeklinde devam edip yer değiştirebileceğine dikkat çeken uzmanlar, çocuğu sürekli uyarmanın tik bozukluğunu uzun vadede artırdığının altını çiziyor.
#Tik TedavisiGünümüzde modern yaşamın yol açtığı sorunlar son yıllarda çocukları da etkisine alıyor. Onlardan biri de tikler! Aileler çocuklarında baş gösteren ve fiziksel olarak da sıkıntıya yol açan çeşitli istemsiz davranışlar nedeniyle uzmanların kapısını artık daha sık çalıyor. Peki sürekli göz kırpmaktan diş gıcırdatmaya, tırnak yemeden kafa sallamaya dek bir çok istemsiz davranışa neler yol açıyor? Ailelerin hangi hataları bu sıkıntıları artırabiliyor?
#Tik TedavisiAntalya'da babasından nakledilen yüzde 98,5 uyumlu ilikle yaşama tutunan lösemi hastası Öykü Arin Yazıcı (9), 5 yıllık kritik süreci atlattı. Kızı Öykü Arin'in sağlık durumuna ilişkin bilgi veren Eylem Şen Yazıcı, “5 yılda hastalık tekrar etmedi ya da metastaz olmadı. Sokaktaki herhangi birinden bir tık daha fazla riski var. Büyük oranda en riskli süreci atlatmış durumda. Testlerin sonucu olumlu değerlendirilirse aşı süreci başlayacak" dedi.
#Öykü ArinEsenyurt’ta iddiaya göre 46 yaşındaki Ebru Hayvalı, Ramazan Bayramı için yemek yaptığı sırada düdüklü tencere bomba gibi patladı. Vücudunun yüzde 40’ı yanan Hayvalı, “Bayram için yapıyordum ama bayram yapamadık, buğday tanesi hava deliğini kapatmış. Hayatta başıma gelmez, senelerdir kullanıyorum derken bir anlık dalgınlığımla bu hale geldim. Düdüklünün kapağı yüzüme gelmedi o gelseydi, kurtuluşum olmazdı. Yüzüm komple yanıktı, şu an hiçbir iz yok. Öyle bir patlamayı hayatımda duymadım sanki evde bir bomba patladı. Yoğun bakımda buradan çıkamayacağım diyordum, dikkatli olsunlar” dedi.
#İstanbulEstetik ve güzellik kavramları, günümüzde daha fazla insanın fiziksel görünümüne önem vermesiyle popülerlik kazandı. Teknoloji ve tıbbın ilerlemesi, insanların yaşlanma belirtilerini hafifletmek ve gençliklerini korumak için yeni yöntemlere başvurmalarına olanak sağladı. Bu yöntemlerden biri de botoks enjeksiyonlarıdır.
#BotoksTürkiye’nin gündeminde uyuşturucu madde bağımlısı 26 yaşındaki gencin annesinin başını kestiği ve kesik başını da pencereden attığı Bağcılar cinayeti var. Bu vahşet, gençlerimizin geleceksiz kalmaması için uyuşturucu ama özellikle de sentetik, ağır madde kullanımı üzerine konuşmamız gerektiğini gösteriyor. Bir şey daha var, o da vahşetin video görüntüsü olduğu gerçeği. Ve o görüntü sadece sosyal medya değil, mesajlaşma grupları ve bazı internet siteleri aracılığı ile ‘tık’ ya da ‘like’ uğruna dolu gibi düşüyor önünüze. Kaçamıyorsunuz... ‘Haber vermek’ için deseniz değil, ‘yurttaş haberciliği’ hiç değil... Olsa olsa ağır bir şiddet pornografisi bu. Konuyu, Prof. Dr. Arif Verimli ve Prof. Dr. Süleyman İrvan ile konuştum.
#UyuşturucuTik bozuklukları olarak adlandırılan ve bir diğer adıyla Tourette Sendromu olarak bilinen bu hastalık, en yaygın olarak 3 ila 9 yaş aralığında olan çocuklarda görülen bir durumdur. Bu belirtiler ilk olarak genel olarak kafa ve boyun bölgelerinde görülmektedir. Göz kırpma, başı ileri ya da geri bir şekilde sallama da tik bozukluklarının gösterdiği belirtiler arasında yer almaktadır. Hastalığın tanısı çocuklarda hemen verilmemeli ve tanının kesin olarak koyulabilmesi için belirtileri görülen çocuk belli bir süre takip edilmesi gerekir. Herhangi bir tedavisi olduğu bilinmeyen bir durum olsa da hafifletmek adına bazı yöntemler kullanılmaktadır. Peki, tik bozuklukları nedir ve çocuklarda tik bozuklukları neden olduğu ve tedavisi nelerdir merak edilen tüm ayrıntıları sizler için derledik.
#ÇocukKekemelik, çocukluk döneminde başlayan ve akıcı konuşmayı engelleye bir konuşma bozukluğu olarak tanımlanabilir. Kekeme olan çocuklar kendilerini ifade etmede oldukça güçlük çeker. Bir kelime ya da heceyi tekrar tekrar söyleyebilir. Konuşma esnasında bu kelimeleri uzatabilir ve birden susabilir. Küçük yaşta olan çocuklar arasında konuşmayı öğrenirken yaygın bir şekilde görülebilir. Küçük olan çocuklar dil yeteneklerini ileri düzeyde geliştiremediğinden dolayı kekemelik görülebilir. Çocuklarda kekemelik nasıl geçer ve tedavi edilir ayrıntıları ile derledik.
#ÇocukBebeklerde nörolojik hastalıklar, beyin ve sinir sistemini yakından ilgilidir. Bebeklerde nörolojik hastalıkların belirtileri ise kas ve eklemlerde güçsüzlük, dengesizlik, baş ağrısı, istem dışı hareket bozuklukları şeklinde ortaya çıkar. Bebeklerde nörolojik hastalık belirtileri nelerdir? Sizler için tüm ayrıntıları ile derledik.
Pandemi ile hayatımıza giren ve zorlukların üstesinden gelmenin etkili yollarından birinin online terapi yöntemi olduğunu dile getiren Tappy Online Terapi Platformu, akredite üniversitelerden mezun, deneyimli uzman psikologlar aracılığıyla danışanlara güvenilir, hızlı, ekonomik, mekandan bağımsız şekilde kişiye uygun randevu oluşturma imkanı sağlarken danışmanlara ise hukuki, mali ve dijital pazarlama alanlarında profesyonel destek vererek seçkin bir ekibin parçası olma fırsatını sunmasıyla fark yaratıyor.
#11 yılda 10 yaş alanlar, kemikleri cam gibi kırılanlar, cilt ve saçları bembeyaz olanlar, tavuk gibi kanat çırpanlar, bedeni taş kesilenler, kurt adamlar... Daha önce belki de ismini dahi duymadığınız, dünyada ‘nadir’ görülen ve tıp profesyonellerinin teşhis koymalarının yıllar sürebileceği hastalıklardan sadece birkaçı bu saydıklarım. Öyle sıradışı rahatsızlıklar var ki “Bu gerçek olamaz” diye düşünmeden edemiyor insan. ‘Nadir Hastalıklar Günü’ dolayısıyla duyanın şehir efsanesi sandığı bu hastalıkları masaya yatırdık...
#HastalıkHalk arasında ‘delirten hastalık’ diye adlandırılan bu ilginç hastalık sandığımızdan çok daha yaygın. Çoğu zaman diş ağrısı ile karıştırıldığından dolayı ağrıdan kurtulmak için tüm dişlerini çektirenler var. Genelde yanlış teşhis edilen bu hastalığın detaylarını uzmanlarla konuştuk
#SağlıkFacebook'un eski bir çalışanının basına sızdırdığı belgeler, sosyal medyanın gençler üzerindeki olumsuz etkilerini tüyler ürpertici bir netlikle ortaya koydu. Kendini beğenmeme, yeme bozuklukları, depresyon, intihar eğilimi... Sorunların kaynağı Instagram, en hassas durumda olanlar ise ergenlik çağındaki genç kızlar. İfşa belgeleri ışığında sosyal medyanın gençler üzerindeki etkisini uzman psikologlar Berk Karaoğlu ve Ceylan Şekerci'yle masaya yatırdık.
#Sosyal MedyaTourette sendromu, bedensel ve sesli tiklerin bir arada bulunduğu bir hastalıktır. Son günlerde adını sıkça duyduğumu Tourette (Tured) sendromu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki Tourette sendromu nedir? İşte Tourette sendromu hakkında bazı bilgiler.
#Tourette Sendromu2020 birçok açıdan oldukça kaotikti. Birçok ünlü ismin ani vefatı, depremler, seller, yangınlar, çatışmalar ve en önemlisi de salgınla çoğumuzun dengesi bozuldu, yaşamı altüst oldu. Suçlu belliydi: 2020! “Bir bitse de kurtulsak” dedik. Yeni bir yıl geldi, hoş geldi. Ama gelen gideni aratır mı dersiniz? Astrolog Can Aydoğmuş ve Aygül Aydın pek de iyi haberler vermiyor... 2021 farkındalığın arttığı, ‘uyanış’ yılı olacak deseler de asıl rahatlama 2023’ten sonra...
#YazarCHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü'ne gelerek yoğun bakımda tedavi gören Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Başkan Böcek'in sağlığının iyiye gittiğini vurgulayan Torun, “Bilinci yerinde. Tepki veriyor, konuşulanı anlıyor. Şu an hala yoğun bakımda, özenle takip ediliyor" dedi.
#Muhuttin BöcekAkdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, halen özel hastanede tedavi altında olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in koronavirüs tedavisi sonrası akciğerlerinde meydana gelen tahribat nedeniyle entübe edilerek, solunum cihazına bağlandığını söyledi. Prof. Dr. Özkan, "Makineye bağlı şu anda, o anlamda takipleri devam ediyor. Çok kısa bir zamanda olmasa da yavaş yavaş iyileşecek. İnşallah iyileşip sevdiklerine kavuşur, dualarımız onunla" dedi.
#Son DakikaSalgının başladığı Mart ayından bu yana vaka ve temaslı takibi yapan filyasyon ekipleri, vatandaşın artık koruyucu önlemlere dikkat etmemesi nedeniyle pozitif vakadan çok temaslıların takibi ile mesai harcıyor. Pandeminin altıncı ayında İstanbul’daki filyasyon ekiplerinin içinde nefes almanın bile zor olduğu koruyucu ekipmanlarla Ağustos sıcağında dahi devam eden Kovid mücadelesini Demirören Haber Ajansı (DHA) görüntüledi.
#İstanbul