Kısırlık, evli çiftlerin yaklaşık beşte birini ilgilendiren sorundur. Ancak aynı sorun ikinci çocuk için niyetlenen çiftlerde de görülebilir. Yani bir çocukları olmuş, ancak üzerinden birkaç yıl geçtikten sonra yanına kardeş isteyen ailelerin durumu. Biz buna “sekonder infertilite” diyoruz.
#KısırlıkErkeklerde 40 yaş sendromu olarak bilinen andropoz kadınların menapoz dönemi ile aynıdır. Kadınların regl döneminin bitmesi ile menapoz dönemi başlarken Erkeklerin testestaron hormonunun azalması ile belirtiler baş göstermeye başlamaktadır. Ortalama başlama yaşı 40 yaş gibi görülse de asıl 50 yaş ve üzerinde belirgin olarak andropoz yaşanmaktadır. Erkeklerin andropoz ile baş etmesi için bir takım yöntemler mevcuttur. İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde 40 Yaş Sendromuİncir meyvesi (Ficus carica) tarihin ilk ekilen meyvelerindendir. Özellikle ege denizi kıyılarında yoğunlaşan incir üretimi önemli bir ticaret aracı olmuştur. Türkiye incir üretimi bakımından dünyanın başta gelen ülkelerindendir. Mineraller, vitamin ve proteinlerden zengin içeriği ile incir vücut sağlığının korunmasında eskiden beri önerilen bir besin kaynağıdır. Yapısında bol lif bulunması ve düşük kalori indeksi nedeniyle de ideal kilonun idame ettirilmesi bakımından çoğu diyette yer almıştır.
#İncirBirçok konuda olduğu gibi kısırlık için de toplumumuzda değişik inanışlar süre gelmiştir. Bazıları faydalı gibi görülse de bilimsel temeli olmayan duyuma dayalı çoğu uygulamalar aksine zarar da verebilir. İşte doğru olduğu sanılan yanlışlardan bazıları...
#KısırlıkTrans birey sporcuların kadın kategorisnde yarışmaları uluslararası spor kamuoyunda bir süredir ciddi tartışmalara yol açıyordu. ABD yüzme federasyonu yarışların yönetmeliğini değiştirerek konuyla ilgili yeni bir adım attı.
#Lia Thomasİnfertilitenin (kısırlık) gün geçtikçe yaygınlaşan bir sağlık problemi olduğunu söyleyen üroloji ve androloji uzmanı Op. Dr. Evren Işık, “Kısırlık, kadın ve erkek, genç veya üreme çağının sonundaki herkesi etkileyebiliyor. Erkeklerde kısırlık nedenlerine baktığımızda, listenin başında varikosel dediğimiz rahatsızlık yer alıyor. Varikoselin mikrocerrahi yöntemiyle başarılı bir şekilde tedavi edilmesi mümkün” dedi.
#1Teknolojideki hızlı gelişmelerin beraberinde günlük yaşantımıza nasıl kolaylık getirdiği hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Artık cep telefonu ve bilgisayar bulunmayan bir yaşam tarzını hayal edemez duruma geldik. Ancak ne yazık ki hayatımızın bir parçası haline gelen bütün bu cihazların sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini gözden kaçırıyoruz. Hangi çeşit olursa olsun, elektronik devrelere sahip her araç enerji kaynağı olarak elektriği kullanır. Elektriğin bulunduğu yerde de elektromanyetik dalga var demektir. İşte, ister cep telefonu olsun ister bilgisayar, hepsinin çalışma mekanizması yaydıkları elektromanyetik dalgalara dayanır.
#KısırlıkLaurel Hubbard oyunlar tarihinde yarışacak ilk trans sporcu olacak. Cinsiyet değiştirdikten sonra kadınlar kategorilerinde mücadele etmeye başlayan 43 yaşındaki Yeni Zelandalı sporcu, testosteron oranının belirlenen seviyenin altında olması sayesinde Tokyo vizesi aldı. Ülkesinin büyük destek verdiği Hubbard, bazı rakiplerinin ise eleştirisine maruz kaldı.
#Laurel HubbardVücudumuzda önemli olan bir takım hormonlar bulunuyor Bu hormonların başında da testosteron yer almaktadır. Testosteron hormonu vücutta birçok görevi olan hormonlardan bir tanesidir. Bu hormonun ne işe yaradığı ve testosteron hormonunu arttıran besinlerin neler olduğu merak konusudur. Peki testosteron nedir? Testosteron hormonu ne işe yaramaktadır? Testosteron hormonunun arttırıcı besinler nelerdir? İşte testosteron hormonu ile ilgili bilinmesi gerekenler.
#Testosteron Nedir?İnsan vücudunu birçok hücre ve onların oluşturduğu organlar, organların oluşturduğu sistemlerden oluşur. Vücudun çalışmasını yöneten sistemlerin çalışmaları hep birbirine bağlıdır. Hormonlar vücutta çok büyük öneme sahiptir. Hormonlardan biri de testosteron hormonudur. Testosteron nedir ve ne işe yarar? Testosteron hormonu nasıl arttırılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Testosteron Nedir?Testosteron insan ve hayvanlarda bulunan bir hormondur. Erkeklerde testisler tarafından üretilir. Kadın yumurtalıkları az miktarda testosteron üretebilir. Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
#TestosteronNe yazık ki hayatımıza Covid-19 virüsü girdi ve şimdiye kadar da yaklaşık 50 milyon kişide ciddi enfeksiyona yol açtı. Bu sayının çok daha fazla olduğu ifade edilmekte. Erkekler virüsten etkilenme bakımından daha yatkın. Üstelik bu erkeklerin önemli bir kısmı da üreme çağında bulunuyor. Dolayısıyla genç erkeklerin virüse karşı alınacak tedbirlere özellikle dikkat etmesi gerekmekte.
#KoronavirüsCOVID-19 hastalığına ilk olarak Aralık 2019’da Çin’de keşfedilen SARS-CoV-2 virüsü neden olmaktadır. Dünya çapında bir salgın haline gelen COVID-19'a yakalanan bazı kişilerde herhangi bir semptom görünmezken, bazılarında hafif ya da şiddetli üst solunum yolu enfeksiyonları ve hatta çoklu organ yetmezliği görülebiliyor.
#TestesteronGebeliğin ilk haftalarından itibaren bir embriyonun erkek cinsiyetine farklılaşmasına yol açan testosteron hormonu, doğum sonrasında da birçok fonksiyona sahiptir. Bir erkeğin ergenliğe girmesi ile beraber kanda seviyeleri yükselmeye başlayan testosteron hormonu erkek tipi vücut kıllanması, kas ve kemik gelişimi, cinsel istek ve sertleşme için gereklidir.
#TestesteronBitkinlik, asabiyet, odaklanma zorluğu, değişken ruh hali... Bunlar uyku eksikliğinin bilinen belirtileri. Ama başka göstergeler de var. Uyusanız bile uykunuzu alamadığınızı gösteren beş gizli belirtiyi ve bunlara karşı neler yapabileceğinizi sizinle paylaşıyorum.
#YazarKlinefelter sendromu bundan yaklaşık 80 yıl önce, Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts Devlet Hastanesi’nde çalışmakta olan Dr. Harry Klinefelter tarafından tanımlandı. O tarihlerde bu erkeklerin çocuk sahibi olma şansları yoktu ama günümüzün gelişmiş teknik olanakları sayesinde Klinefelter sendromu artık çaresiz bir hastalık olmaktan çıktı.
#Klinefelter SendromuDünyada her yıl binlerce çift çocuk sahibi olmak istiyor. Sperm sayısının üreme yeteneği üzerinde çok önemli rol oynadığı ise iyi bilinen bir gerçek. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sağlıklı bir erkekte ml’de 15 milyon sperm bulunurken, bir defada atılan menide bulunan sperm sayısı 39 milyon olarak saptanmış. Bu değerlerin altında sperm sayısı sperm yetersizliği olarak değerlendiriliyor.
#BeslenmeKoronavirüsün neden olduğu COVID-19 hastalığı tüm dünyada etkisini sürdürüyor. Şu ana kadar yaklaşık olarak 5 milyon kişiye bulaşan virüsün 300.000’den fazla kişinin ölümüne yol açtığı bildiriliyor. Bu hastalığı daha ağır geçiren ve hayatını kaybeden kişilerin sağlık verileri incelendiğinde, erkek hastaların hastalığı daha ağır geçirdikleri ve yaşam riskinin belirgin biçimde daha fazla olduğu görülüyor.
#Cinsel SağlıkOsteoporoz, vücuttaki iskelet sistemindeki kemik mineral yoğunluğunun azalmasıdır. Kemik kalitesinde değişiklik olmamakla birlikte, kemiklerin gücünde ve taşıma kapasitesinde zayıflama vardır. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr.Yakup Yıldırım kemik erimesi (osteoporoz) hakkında önemli bilgiler verdi.
#Kemik