Testosteron, erkeklerde birçok sistemi etkileyen bir seks hormonudur ve seviyesi yaşlandıkça azalmaktadır. Yapılan çalışmalarda 45 yaş üzeri erkeklerin yaklaşık %40’da testosteron düşüklüğü izlendiği bildirilmektedir. Ama testosteron düşüklüğünün genç erkeklerde de görülebileceği unutulmamalıdır. Bu hormonun düşüklüğü kendisini sertleşme sorunu, azalmış cinsel istek, kas ve kemik kütle kaybı, vücut kıllarının dökülmesi, testislerin küçülmesi, depresyon, tükenmişlik hissi ve aşırı terleme gibi birçok semptomlarla göstermektedir.
#TestosteronTestosteron insan ve hayvanlarda bulunan bir hormondur. Erkeklerde testisler tarafından üretilir. Kadın yumurtalıkları az miktarda testosteron üretebilir. Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
#TestosteronHormonal hastalıklar arasında yer alan hipogonadizm herkes tarafından merak ediliyor. Bu konuda bilgi sahibi olmak için hastalığın ayrıntılarını bilmek gerekir. Hipogonadizm nedir ve nasıl oluşur? Tüm detayları ile sizler için derledik.
#Hipogonadizm NedirSevgiliyken ya da evliliğinizin ilk yıllarında, muhtemelen yatak odanız oldukça ateşli, temasınız da oldukça fazlaydı. Fakat yıllar içinde bu fiziksel çekim ve yakınlık birçok nedene bağlı olarak değişim gösterebiliyor. Zamana bağlı kalmadan eşinizin ya da sevgilinizin seks yapmak istememe sebeplerini derledik. Göz atmanızda fayda var...
#Cinsel Hayatım Nasıl Canlanır?Araştırmalar orta yaş erkeklerinin kaygı duymaları gereken tek konunun “düşük T” olmadığını, kadınlık hormonu östrojenin de tıpkı düşük “T” gibi testosteronla birlikte azaldığını, bu durumun da tıpkı düşük T gibi yağlanma, cinsel istekte azalma, güç ve enerji kaybından sorumlu olduğunu gösteriyor!
Hayat sürekli değişiyor, çok az şey aynı kalıyor. Bu değişimden insanlar da nasibini alıyor. Büyüklerimizden duyduğumuz 'babamız bir kere bile saçımızı okşamazdı' sözü günümüzde çoğunlukla geçerliliğini kaybetti. Özellikle de büyük şehirlerde 'modern' babalar karşımıza çıkmaya başladı.
Değişen yaşam koşulları, eğitim düzeyinin artması, kadının iş hayatında daha aktif rol alması baba profilini de değişime uğrattı. Önceden babalar daha otoriter bir portre çiziyordu. Şimdi ise çocuklarının bakımlarında sorumluluk alan, hatta neredeyse anneler kadar emek harcayan babalar var. Günümüz babaları da iş - özel yaşam dengesinden sıkıntılı, onlar da çocuklarıyla daha çok vakit geçirmek ve takdir edilmek istiyor.
Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 800 metre yarışında birinci olarak altın madalya kazanan, ancak erkeklik hormonu testosteron düzeyi yüksek çıkınca cinsiyeti tartışma konusu olan kadın atlet Caster Semenya’nın hermafrodit olduğu iddia edildi. Semenya’nın madalyası halen tehlikede.
Berlin’de düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 800 metre yarışında birinci olarak altın madalya kazanan 18 yaşındaki atlet Semenya’nın aslında erkek olduğu iddia edildi. Testlerde de, erkeklik hormonu testosteron düzeyi yüksek çıktı. Bunun üzerine gözler, Semenya’nın sabıkalı antrenörü Dr. Arbeit’a çevrildi.
Andropoz gerçekten var mı, yok mu, tartışması sürüyor. Kadınlardaki menopozun erkeklerdeki karşılığı olduğu öne sürülen andropozun kelime anlamı ‘erkekliğin sonu’. Uluslararası dernekler ve bilim adamları, andropoz yerine başka bir deyimi yerleştirmeye çalışıyor: İlerleyen Yaşlarda (Geç) Oluşan Hipogonadizm. İngilizcesi Late Onset Hypogonadism (LOH).
TNS PİAR şirketinin Hürriyet için yaptığı Cinsellik Araştırması, menopozun Türkiye’de andropozdan daha çok bilindiğini gösteriyor. Ancak menopozu da kadınlar daha çok biliyor.Erkeklerin neredeyse yarısı menopoz sözcüğünü daha önce hiç duymadığını söylüyor. Bu oran kadınlarda yaklaşık yüzde 14 seviyesinde ama bu oranı oluşturan kadınlar, genelde eğitim seviyesi düşük, 18 yaşın altındaki kadınlar.
Cinsellik Araştırması, menopozun andropozdan daha çok bilindiğini gösteriyor. Ancak menopozu da kadınlar daha çok biliyor. Erkeklerin neredeyse yarısı menopoz sözcüğünü daha önce hiç duymadığını söylüyor.