Güncelleme Tarihi:
Sahilde bebek arabası süren, evde eşi yorulunca bebeğin mamasını yediren, onunla oyun oynayan ilgili babaları artık daha sık görüyoruz. Babaların evrimiyle ilgili görüşlerini sorduğumuz Acıbadem Maslak Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kültegin Ögel, kadınların yönlendirmesiyle eşlerin bebek bakımında görev paylaşımını kabul ettiklerini belirterek, “Günümüzde baba modelini iki şekilde anlatabiliriz: İş babaları, ev ve iş babaları” diyor.
İŞ BABALARI - EV VE İŞ BABALARI
İş babaları daha çok iş odaklı, bebeğin bakımıyla ilgili konuları anneye bırakan baba modeli. İş ve ev babalarının değişim gösterebilen erkekler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kültegin Ögel, “Bu değişimin biyolojik yansımasını da görüyoruz. Örneğin araştırmalar bebeğiyle uyuyan babalarda testesteron düzeyinin düştüğünü gösteriyor. Yani baba bebekle ilgilendikçe testosteron düzeyi azalıyor. Aslında çok mantıklı. Eğer testosteronun "avcılık" için gerekli olduğunu düşünürsek, testesterona ihtiyaç kalmıyor” diyor.
BABALAR DA EVRİM GEÇİRDİ
Günümüzün çalışan babalarını bir önceki kuşakla kıyaslayan ve baba figürünün gelişimini anlatan Prof. Dr. Kültegin Ögel, şunları söylüyor: “Avcı babalardan mağaranın sorunlarıyla da ilgilenmeye başlayan babalara doğru bir evrilme var. Daha önce erkeğin görevi sadece dışarıya gitmek, orada para kazanmak, aileyi dış tehditlerden korumak gibi daha çok dışa dönüktü. Ama kadınların da dışarıya çıkması, çalışması ile erkek de eve dönmek, çocuğa bakmak, evin işlerine bakmak gibi sorumlulukları eşiyle paylaşmak durumunda kaldı.” Babaların evde çocukların bakımı konusunda eşlerine yardımcı olmalarının altında pozitif olarak yönlendirilmelerinin etkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kültegin Ögel, annelerin bu konudaki tavrını şöyle özetliyor: “Bunları yaptırtan çoğunlukla anne. Annenin babaya sorumluluk yükleyebilmesi, sorumluluk almaya hazır baba oranını da artırırdı ister istemez. Ama çocuğunu bırakma konusunda kimselere güvenemeyen anneler, eşlerini de yönlendiremiyor. Erkeğin görevi, yükümlülüğü bu değil. Ancak erkek yönlendirilebilir. Bunun için eğitim şart! Ama bu eğitim, eşler tarafından gerçekleştirilmeli. Eğitim ve ekonomik seviyeden çok yaşam tarzlarının değişimi erkekleri bu metamorfoza zorladı. Yeni yaşam tarzına uyum sağlamaları gerekiyor.”
ARTIK DIŞARI ÇIKIP AVLANMA DEĞİL MAĞARAYA BAKMA DEVRİ
Her ne kadar modern babaların sayısı günümüzde artmış da olsa, bu erkekler için hiç de kolay bir süreç değil. Prof. Dr. Kültegin Ögel, iş ve ev babalarının en büyük sorununu iç güdülerini bastırmak olarak ifade ederken, erkeklerin 'Dışarı çıkmak ve avlanmak yerine mağaraya bakmak' şeklinde özetlenebilecek olan değişiminin zorlu bir süreç olduğunu belirterek görüşlerini şöyle ifade ediyor: “Bir kaplana ateşin üstünden atlamayı öğretmek gibi. İtiraz etmek, kükremek biyolojik bir refleks. Öte yandan evde olmanın, çocuğa bakmanın keyfi de çok çekici geliyor. Bu keyfin tadını alanlar, bunu da kaybetmek istemiyorlar.”
EV VE İŞİ DENGELEYEN BABALAR DAHA MUTLU
Erkekler bu süreci geçirirken zorlanıyor, bu zorlanmanın temelinde de başka erkeklerin tavırları, ne diyecekleri yatıyor. Çünkü her erkeğin içinde mağaraya sahip çıkmak arzusu yatıyor. Prof. Dr. Kültegin Ögel, ev ve iş babalarına diğer erkeklerin tavrı hakkında şunları söylüyor: “Mağarasına iyi sahip çıkan babaya diğer erkekler de aslında gıptayla bakıyor. Burada tek sorun "avlanmaya" gidecekleri zaman diğer erkekler yalnız kalmak istemiyorlar. Bu nedenle evde kalan babayı iğnelemeye başlıyorlar. Belki de bu durum, evden uzaklaşmanın verdiği suçluluğu bastırmak için diğerlerinin kendilerini rahatlatma biçimi. Bir uzman olarak evine iyi bakan erkeğin ben işinde de daha mutlu ve üretken olduğunu, daha az agresif olduklarını görüyorum. İş ve ev erkeklerini destekleyecek yöneticiler bence kazanır. Hayatta bazen her şey istediğimiz gibi olmayabilir. Tüm gayretlere rağmen boşanmalar, ayrılıklar yaşanabilir. Bu durumda erkeklere önerimiz, eski düzenlerinin peşinde koşmamalarıdır. Çünkü önlerinde yeni bir hayat var. Kendisine yeni bir hayat kuramayan erkekler zorlanıyor. Tek başına özgürlük mutluluk getirmiyor. Özgürlüğün planlanmış bir hayat içinde yaşanan hali, insanı daha mutlu ediyor.”