Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Okulların açılmasına az bir süre kala Sağlık Bakanlığı’ndan sağlıklı beslenme önerileri geldi: “Çocuklar kahvaltıda peyniri, yumurtayı, ekmeği atlamasın. Okulda öğle yemeği veriliyorsa yemeklerinizi yemekhanede yiyin. Verilemiyorsa ekmek arası köfte, tavuk, peynir tüketin.”
#Sağlık BakanlığıTürk mutfağına özgür bir tepsi böreği olan su böreği, yapımı özen gerektiren hamur işi tariflerimizdendir. MasterChef su böreği yapımının ardından, geleneksel yemeğimiz yeniden gündeme geldi. Peki, el açmnası su böreği nasıl yapılır? İşte, orjinal su böreği tarifi ve tüyoları...
#Masterchef Su BöreğiNeli olduğu çok da mühim değil... Bazen kıymalısı süsler soframızı, bazen peynirlisi, bazen patateslisi, bazen ıspanaklısı... İçine ne koyarsak koyalım, nasıl pişirirsek pişirelim hepimiz onu günün her saati yemeyi çok seviyoruz! Ramazan yaklaşırken hem sahur hem iftar için hazırlayabileceğiniz, ailemin kadınlarından öğrendiğim birbirinden nefis börek tariflerini paylaşmak istedim. Özellikle tel kadayıflı böreği mutlaka yapın.
#BörekMuğla’nın Bodrum’u besleyen ilçesi Milas’a her kasım ayında hasata gittiğimizde farklı şeyler görüyoruz. Dersini çalışmış, sınıfını geçmekte olan bir öğrenci gibi. Daha doğrusu Türkiye’de ilk ve tek AB coğrafi işareti almış bir kent olmanın haklı olarak gururunu yaşıyor. “8. Milas Zeytin Hasat Şenliği” ile Türkiye’de Ayvalık ve Edremit bölgelerinin önüne geçmiş olması dikkat çekiyor. Zeytin ağacı dikimi, zeytinyağı ve zeytin üretimi yanında, yeni markalara ve yatırımcılara kapısını açmış durumda Milas. Herkes şevk içinde çalışıyor. Belediye Başkanı Muhammet Tokat ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer’in büyük emekleri var.
#Muğlaİçinden kıyması, peyniri taşan kolböreği, bol yağda kızaran puflar, içindeki ıspanakla, pırasayla gönül çalan el açmaları... Börek denince bizim için akan sular duruyor. Evde annelerimizin yaptığının yeri hepimizde ayrı ama hamurundan harcına, fırınından yağına hakkını vererek pişiren, işinin ehli işletmelerimiz de çok. Jürimiz böreğin en iyilerini tadabileceğimiz favori adreslerini paylaştı.
#KolböreğiAlpagut Bağları’nda dolaşırken iyice ballanmış öküzgözü salkımlarından üzüm koparıp atıyorum ağzıma. Öküzgözü ve boğazkere bölgenin en iyileri. Bağları gezip ardından yöresel sofralarına oturduğumuz Elazığ’ın kadim mutfağı damaklarımızı şenlendiriyor.
#ElazığKat kat döşenmiş, fırından yeni çıkmış, sıcacık bir dilim böreğe kim hayır diyebilir ki! İngiliz The Guardian gazetesi de buna katılıyor olmalı. Gazetenin okur yorumlarıyla hazırladığı ‘piknik önerileri’ haberinde Türk böreğine de yer verildi. Peynirlisinden ıspanaklısına, kıymalısından pudraşekerlisine çeşitli seçenekleriyle yolu Türkiye’den geçen herkesin gönlünde taht kuran böreğin en iyi adreslerini sıraladık.
#Gazetehaberleri