MasterChef su böreği nasıl yapılır? El açması su böreği tarifi, malzemeleri ve tüyoları
Türk mutfağına özgür bir tepsi böreği olan su böreği, yapımı özen gerektiren hamur işi tariflerimizdendir. MasterChef su böreği yapımının ardından, geleneksel yemeğimiz yeniden gündeme geldi. Peki, el açmnası su böreği nasıl yapılır? İşte, orjinal su böreği tarifi ve tüyoları...
Su böreği, Haşlanmış yufka katmanları arasına su böreğinin çeşidine göre kıyma veya beyaz peynir harcı serpiştirilip en üstü yumurtalanmış bir şekilde fırınlanarak yapılır. Doğu Anadolu Bölgesinde ise genellikle civil peynirli yapılmaktadır. Has tereyağı kullanılarak hazırlanan börekler Erzurum ilinde rağbet görmektedir. Hemen her bölgemizde çok sevilen tarif, MasterChef su böreği hazırlanışı ile dikkat çekti. İşte, su böreği nasıl yapılır merak edenlere, el açması su böreği tarifi, malzemeleri ve püf noktaları...
EL AÇMASI SU BÖREĞİ MALZEMELERİ
Hamuru için:
4 su bardağı un
3 adet yumurta
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
250 gram yağlı beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
200 gram tereyağı
Yufkaları haşlamak için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
Sıcak su
Soğuk su
SU BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
Unu yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın.
Yumurtayı, suyu ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Üzerini streç filmle kaplayıp yarım saat kadar dinlendirin.
Bu esnada tereyağını eritip ılınmasını bekleyin.
Maydanozu ince ince kıyıp peyniri rendeleyin ve karıştırın.
Büyük bir tencerede su kaynatın ve içine tereyağını ve tuzu ekleyin.
Bir başka büyük tencereye de soğuk su koyun.
Dinlenen hamuru 10 bezeye ayırın.
30 santimetrelik fırın tepsisini tereyağıyla yağlayın.
Bezelerden birini fırın tepsisinden biraz büyük olacak şekilde açın ve tepsinin tabanına yerleştirin.
Ardından 4 adet bezeyi tepsi büyüklüğünde açıp birbirlerine yapışmayacak şekilde kenara alın.
Bu yufkaları tenceredeki sıcak suya batırıp 2-3 dakika haşladıktan sonra çıkarıp soğuk suya batırın.
Soğuk sudan alıp temiz bir örtünün üzerinde suyunu çektirdikten sonra tepsiye yerleştirin.
Aralarını erittiğiniz tereyağıyla güzelce yağlayın.
4 kat yufkanın üzerine peynirli maydanozlu karışımı serpiştirin.
Kalan hamurlardan 4 tanesini daha aynı şekilde açıp haşladıktan sonra tepsiye yerleştirin.
Kalan son hamuru da en alttaki yufka gibi haşlamadan en üste yayın.
Erittiğiniz tereyağından kalanı da en üste gezdirin ve böreğinizi ocağın üzerinde çevirerek pişmeye bırakın.
Bir tarafı kızardıktan sonra aynı büyüklükte bir başka tepsiye ters yüz ederek aktarın.
Diğer yüzünü de aynı şekilde ocağın üzerinde pişirip dilimledikten sonra servis edin. Afiyet olsun.
SU BÖREĞİNİN PÜF NOKTALARI
Su böreğinin içinde kıyma ya da peynir olabilir. İsteğe göre maydanoz da eklenebilir. Fakat börek kıymalı olacaksa önceden kıymanın kavrulmuş olması gerekir. Peynirli su böreğinde ise, sadece sert beyaz peynir kullanılmalıdır. Dilerseniz içine kaşar peyniri, grevyer ya da bol yağlı eriyen peynir de koyabilirsiniz. Bu peynirler eridiği zaman böreğe enfes bir görünüm kazandırsa da börek soğuduğu zaman donarak böreğin tadını kaçırır. Böreğin yufkasında bol yumurta olması gerekir.
Geleneksel tariflerde 2 yufkaya 1 yumurta olarak hesap yapılır. Yumurta, yufkanın daha dayanıklı, esnek ve düzgün olmasını sağlar. Böylelikle yufka daha rahat açılır. Açılan yufkalar, tepsiye yerleştirilmeden önce sıcak su ile haşlanır. Hamurunda bol yumurta olması bu haşlama aşamasında hamurun dağılmasını önler. Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli detay ise, hamurun haşlanacağı suya bir miktar tuz eklenmesi gerektiğidir.
Suyun içinde tuz olmazsa hamurlar dağılabilir. Hamurlar haşlanırken onları çok hassas bir şekilde tutmanız gerekir. Su böreğinde dikkat edilmesi gereken diğer önemli husus ise, bilinenin aksine su böreği fırında pişirilmez. Ocağın üstünde çevire çevire kısık ateşte yavaş bir şekilde pişmesi gerekir. Böreğin altı iyice kızardıktan sonra tepsi ile altı üste gelecek şekilde çevrilir ve diğer yüzü de aynı şekilde pişirilir.
Su böreğinin lezzetli ve besleyici olması için hamurunda bol miktarda yumurta bulunması gerekir. Aynı zamanda böreğin içinde peynir kullanılacaksa sert peynir tercih edilmelidir. Kaşar ya da yumuşak peynir kullanıldığı zaman bunlar börek yeni piştiğinde güzel görünse de börek soğuduğu zaman donar ve böreğin tadını kaçırır.