Hamburg’da 37 yıl önce ırkçı dazlaklar tarafından katledilen Ispartalı Ramazan Avcı, isminin verildiği meydanda düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan avukat Ünal Zeran, Almanya’da ırkçı tehdidin görmezden gelindiğini söyledi. Zeran, “Irkçı cinayetlerdeki politik sebepleri görmezden gelenler ve ırkçılık kurbanlarının sayısını mümkün olduğunca az göstermeye çalışanlar bu cinayetleri aydınlatamaz” dedi.
#AlmanyaGeçen haftaki yazılarımızda, Almanya’da bu yılın başında yürürlüğe giren ve geçim sıkıntısı çeken emeklilere maddi destek sağlamayı amaçlayan temel emeklilik ödeneği hakkında genel bilgiler verdik. Bilindiği gibi söz konusu ödenekten yararlanmak için en az 33 yıl sigortalılık süresine sahip olunması gerekiyor. Bu haftaki yazımızda, asgari sigortalılık şartını yerine getirmek için hangi sürelerin dikkate alındığı sorusu başta olmak üzere, Türkiye’deki sigortalılık sürelerinin ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen aylıkların temel emeklilik ödeneği hesabında dikkate alınıp alınmadığını, ek gelirlerin, söz konusu ödeneğin miktarına nasıl etki ettiği konularına açıklık getireceğiz.
#Avrupadan HaberlerAlmanya’da bu yılın başından bu yana düşük gelirli emeklilerin yararlandığı temel emeklilik ödeneği konusunu son iki yazımızda soru ve cevaplarla detaylarıyla işlemeye başladık. Bugünkü yazımızda, kimin ne kadar emeklilik takviyesi alacağı konusuna ayıracağız.
#HürdanışAlmanya’da düşük gelirli emeklilerin maddi durumunu iyileştirmeyi amaçlayan temel emeklilik yasası, bu yılın başında yürürlüğe girdi. Bu haktan kimlerin yararlanabileceği, temel emekliliği hak etme şartlarının ne olduğunu, kime ne kadar oranda maddi destek sağlanacağını sizler için araştırdık. Bugünkü yazımızda soru ve cevaplarla temel emeklilik konusunu detaylarıyla inceleyeceğiz.
#AlmanyaGeçen haftaki yazımızda, Almanya’da yeni yılla birlikte bir dizi yeniliklerin yürürlüğe girdiğinden bahsetmiştik ve bu hafta için yeni hayata geçirilen temel emeklilik hakkını konu edeceğimizi duyurmuştuk. Almancası ‘Grundrente’ olan temel emeklilik hakkı kimler için geçerli olacak? Şartları nedir ve ne zamandan itibaren geçerli olacak? Kime ne kadar aylık temel emeklilik aylığı bağlanacak? Bu ve buna benzer aklınıza takılabilecek tüm soruların yanıtlarını sizler için araştırdık.
#Avrupadan HaberlerAlmanya’da her kesimi yakından ilgilendiren yeni düzenlemeler ve yasalar 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giriyor. Emekli maaşından vergi düzenlemelerine, taşıt vergisinden asgari ücrete kadar bir dizi yenilikler yeni yılla birlikte hayata geçecek. Büyük tartışmalara yol açan ve yaklaşık 1 milyon 300 bin yaşlıyı ilgilendiren Temel Emeklilik Yasası ve çocuk parasında artışı öngören yasa da yeni yılda yürürlüğe giriyor.
#AlmanyaAlmanya’da Bakanlar Kurulu’ndan geçen ve Federal Meclis’te de onaylanan ‘Temel Emeklilik Yasası’ 2021’de yürürlüğe giriyor. Yapılacak hesaplamalardan sonra ‘Temel Emeklilik’ hakkından yararlananlara ödemeler başlayacak. Ancak ödemelerin gelecek yılın ortasını bulması bekleniyor.
#Temel Emeklilik İçin Ödemeler...Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil (SPD), temel emekliliğin şu dönemde parlamentodan geçmeyeceği tartışmalarına noktayı koydu: “Yılbaşı itibarıyla gelecek. Ancak korona pandemisi yüzünden parlamentodaki gecikmeler sebebiyle ödemeler birkaç hafta ya da ay sürebilir.”
#Almanya Çalışma BakanıAlmanya’da hükümetin aldığı karar uyarınca 2021 yılından itibaren 1.3 milyon dar gelirli emeklinin yararlanabileceği temel emeklilik takviyesi önümüzdeki yılın başından itibaren hayata geçirilecek. Vergi gelirleriyle finanse edilmesi planlanan bu uygulamadan özellikle yıllarca düşük gelirli işlerde çalıştıkları için aylığı düşük emeklilerin yararlandırılması amaçlanıyor.
#Alman Emeklilik SigortasıAlmanya’da hükümet, dar gelirli emeklilerin yüzünü güldürecek bir karara imza attı. Aylarca süren yoğun tartışmalardan sonra geçen ay, Almancası ‘Grundrente’ olan temel emeklilik güvencesini karara bağlayan hükümet, emekli aylığıyla geçimini sağlayamayanlara destek amacıyla hayata geçirilecek olan temel emeklilik güvencesinin kıstaslarını da belirledi. Bugünkü yazımızda, temel emekliliğin ne olduğunu, kimlerin bundan yararlanabileceğini ve aranan şartları açıklamaya çalışacağız.
#Dar Gelirli EmekliAlmanya’da CDU/CSU ve SPD’den oluşan büyük koalisyon hükümeti, fakirlik sınırında yaşayan emeklilerin yüzünü güldürecek bir karar aldı. Bu kararla 1.5 milyon kişi ‘temel emeklilik’ uygulamasından faydalanacak.
#Avrupadan HaberlerAlmanya’da Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD), ilk ‘büyük koalisyon hükümeti’ni 1966-1969 yılları arasında oluşturdu. Daha sonraki yıllarda hem sol hem de sağ kanat, Hür Demokrat Parti (FDP) ile ortaklık etti. SPD 1969-1982, CDU/CSU da 1982-1998 yılları arasında.
#AlmanyaEski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Thüringen’de geçen hafta sonu yapılan seçimlerinde Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’nin (CDU) bir önceki seçimlere göre yüzde 11.7 oranında oy kaybederek ilk sırayı Sol Parti’ye kaptırması, hatta sağ popülist Almanya için Alternatif’ten (AfD) daha az oy alması üzerine partide adeta bir ‘iç savaş’ yaşanmaya başladı.
#AlmanyaAlmanya’da yapılan bir araştırma, emeklilerin durumunu gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, fakirlik sınırında gelire sahip emeklilerin oranı yüzde 16.8. Ancak bu oran, eğer bir iyileştirmeye gidilmezse önümüzdeki 20 yıl içinde yüzde 21.6’ya yükselecek.
#AlmanyaAlmanya’da hükümet ortakları CDU/CSU ve SPD, Saksonya ve Brandenburg Eyaletlerinde seçimlere iki hafta kala ülke gündeminden düşmeyen kira artışı ve yeni konut üretimi konularında anlaşmaya vardı. Kira artışlarını yüzde 10’la sınırlandıran tasarıya göre yüksek kira ödeyenler geçmişe dönük farkı ev sahibinden geri talep edebilecek. Komusyoncu payları yeniden düzenlenecek.
#AlmanyaAlmanya’da SPD Lideri Andrea Nahles’in istifası, Merkel hükümetinin ne kadar ayakta kalabileceği sorusunu gündeme getirdi. Göç yasasında uzlaşma sağlayan hükümet, yaşanan krize rağmen iş yaptığını göstermek istedi. SPD ise koalisyonun geleceğinin güvencesi için CDU/CSU’yu önemli konularda daha fazla uzlaşıya çağırdı.
#Andrea Nahles