Emekliler zorda

Güncelleme Tarihi:

Emekliler zorda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2023 10:50

Almanya’da 45 yıl boyunca emeklilik sigortası primi ödeyenlerin ortalama 1543 Euro emekli aylığı aldığı açıklandı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da emeklilerin önemli bir bölümünün fakirlik sınırında yaşadığı ve bazı emeklilerin sosyal yardım talebinde bulunmak zorunda kaldığı belirtildi. Federal Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, Almanya’da 45 yıl boyunca çalışan ve emeklilik sigortalarına prim ödeyenlerin ortalama 1543 Euro emekli aylığı aldığı kaydedildi. Erkeklerin ortalama 1637, kadınların da 1323 Euro emekli aylığı aldıkları açıklandı. Emekli aylıklarında eski Doğu Almanya ile Batı Almanya arasında farklılık olduğu da kaydedildi. Emekli aylıklarının Batı’da ortalama 1605 Euro, Doğu’da ise 1403 Euro olduğu da açıklandı. Doğu Almanya’da kadınlar ortalama 1070 Euro emekli aylığı alırken, bu rakamın Batı’da 809 Euro olduğuna da dikkat çekildi. Bu rakamın da 1148 Euro olan fakirlik sınırı rakamlarının altında olduğu vurgulandı. Saarland eyaletindeki emeklilerin ayda ortalama 1677 Euro, Kuzey Ren Vestfalya’dakilerin 1644 Euro, Hessen’dekilerin de 1609 Euro aylık aldıkları saptandı. Eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Brandenburg’da ortalama 1486, Saksonya’da 1445, Mecklenburg-Vorpommern’de 1443, Saksonya-Anhalt’ta 1434 ve Thüringen’de 1424 Euro emekli aylığı alındığı da belirlendi.

Emekliler zorda

UTANÇ VERİCİ BİLANÇO
Sol Parti Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Dietmar Bartsch, 45 yıl çalışan ve 45 yıl emeklilik sigortası primi ödeyen insanların ayda ortalama 1543 Euro emekli aylığı almalarına ‘utanç verici bir bilanço’ değerlendirmesinde bulundu. Bartsch, “Bu son on yıllarda iktidarda bulunan hükümetlerin yanlış emekli reformu politikasından kaynaklanmaktadır. İnsanların yaşlılıklarında insanlığa yaraşır şekilde yaşayabilmeleri için bu alanda zaman kaybetmeden ciddi önlemler alınmalıdır” dedi. Dietmar Bartsch aynı zamanda, emekli aylıklarına yılda en az yüzde 10 zam yapılması gerektiğini de söyledi. Öte yandan Almanya’da bu yılın ilk çeyreğinde 684 bin emeklinin sosyal yardım alma başvurusunda bulunduğu ve bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış anlamına geldiği de belirtildi.

Haberin Devamı

SÖDER’E EMEKLİ MEKTUBU
Almanya’nın Würzburg kentinde yaşayan ve 33 yıl aralıksız çalıştıktan sonra emekli olup da şu anda fakirlik sınırında bir aylıkla yaşayan 82 yaşındaki bir Alman kadının, CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder’e bir mektup gönderdiği ortaya çıktı. Mektubunda geçirdiği hastalıklar nedeniyle erken emekli olmak zorunda kaldığına yer veren yaşlı kadın, kendisi gibi 1945 yılından önce doğanlara emekli aylıklarının yanısıra 1300 Euro ‘temel emeklilik aylığı’ ödenmesini önerdi. Yanıt Söder’in yerine Bavyera Aile, Çalışma ve Sosyal Bakanlığı’ndan geldi ve “Eşitlik prensibine aykırı olduğu gerekçesiyle bunun mümkün mümkün olmadığı” bildirildi.

BAKMADAN GEÇME!