Telif Hakkı haberleri sayfasında Telif Hakkı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1412 Telif Hakkı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kanada ve Avustralya'da Google'ın içerik üreticilerine telif ödemeyi kabul etmesinin ardından gözler Türkiye'deki çalışmalara çevrildi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi yetkilileri, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Dijital platformların gönüllü anlaşmalar yapmaması durumunda zorlayıcı mekanizmaları barındıran mevzuatların uygulamaya konulması” gerektiğini vurguluyor.
#GoogleDijital içerik üreticilerinin Google'a karşı verdiği mücadele sonrası Kanada'da telif hakları yasası için harekete geçildi. Böylelikle Google, Kanada'da her yıl dijital yayıncılar için yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapacak. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Murat Kırık, bu gelişmeyi değerlendirdi.
#GoogleAvrupa Birliği’nin (AB), 2019’da yürürlüğe giren Dijital Tek Pazarda Telif Hakları Direktifi, aralarında Google gibi internet devlerinin yer aldığı bilgi toplumu hizmet sağlayıcılarının basın içeriklerinin çevrimiçi olarak ticari amaçla kullanımını yasaklıyor.
#GoogleBu hafta sanatseverlerin gündemi ‘Contemporary Istanbul’. Fuara katılan İstanbullu sanatseverler çağdaş sanatla buluşuyor. Gidemeyenler için de durum pek farklı değil. Son bir kaç gündür sosyal medyada nereye baksanız bir sanat eseriyle karşılaşmanız mümkün. Tablolar, heykeller, eser sahibinin hususiyetini taşıyan her türlü eser sanatseverlerin ruhuna dokunurken sanat taklitçilerinin ise iştahını kabartıyor. Tam da bu noktada sanatçıların eserlerini nasıl koruyacakları ve taklitçilikle mücadele konusu gündeme geliyor.
#Contemporary IstanbulCenk Eren, Kelebek’e verdiği röportajda “Tanju Okan Şarkıları” ve “Ferdi Özbeğen Şarkıları” albümlerinin yapımcısı Şafak Karaman’ın kendisine telif vermediğini öne sürmüştü. İddiaya Karaman’dan jet yanıt geldi: “Yaptığım ödemelerin banka dekontları mevcut. Madem mağdur oldu, neden çalışmaya devam etti?”
#Şafak Karamanİnternet teknolojisinde yaşanan hızlı gelişme fotoğrafı günümüzün en önemli süjelerinden biri haline getirdi. Her birimiz kendimizi, işimizi, yeteneklerimizi, hatta günlük hayatımızı gerek içinde yer aldığımız gerekse bizzat çektiğimiz fotoğraflarla ifade etmeye başladık. Bununla beraber Instagram, Facebook gibi fotoğraf paylaşım odaklı sosyal medya mecraları da fotoğrafın hayatımızdaki yerini günbegün sağlamlaştırmaya devam etmektedir.
#Fotoğraf Üzerindeki HaklarTelif hakkının doğması için tescile gerek yoktur. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar.T elif hakların korunması temel insan haklarından biridir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 27. maddesine göre herkesin yaptığı her türlü bilim, edebiyat veya sanat eserinden mütevellit manevî ve maddî menfaatlerin korunmasına hakkı vardır. Peki, telif hakkı nedir?
#Telif HakkıKültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan yeni sinema yasa taslağı ile dünyanın 140'tan fazla ülkesinde gösterilen, milyonlarca dolarlık ihracat başarısına imza atarak ABD'nin ardından sektörde ikinci sıraya yerleşen Türk dizilerine ilk kez maddi destek sağlanacak. Düzenlemeyle yabancı sinema filmleri için Türkiye'de yapılan harcamaların yüzde 30'u kadarının iade edilmesi öngörülüyor. Telif haklarına yönelik yasa taslağıyla da meslek birliklerine "çatı kuruluş" oluşturma zorunluluğunun getirilmesi ve tarife bedellerine yönelik şikayetlerin giderilmesi için "Telif Hakem Kurulu" kurulması planlanıyor.
#DiziMichael Jackson ile ortak oldukları müzik yayıncılığı şirketinin tüm telif haklarını Sony, 750 milyon dolara satın aldı. Şirketin yaptığı 750 milyon dolarlık ödemeden ise Michael Jackson'ın annesi Katherine ve üç çocuğu Prince, Paris ve Blanket faydalanabilecek. Peki; Michael Jackson kimdir? Detaylar haberimizde…
#Michael JacksonYapay zekâyı kullanarak ünlü yönetmen Miyazaki tarzında görseller üretme ve bunları sosyal medyada paylaşma trendi yayılıyor. Birçok kullanıcı fotoğrafları ya da günlük hayattan bazı anların görüntülerini Miyazaki dünyasına aitmiş gibi yeniden üretiyor.
#Uygar TAYLANYazar Aydın Türkgücü, tüm zamanların en çok okunan romanlarından Da Vinci Şifresi’nin yazarı Dan Brown’ın kendi kitaplarından intihal yaptığı iddiasıyla zorunlu arabuluculuğa başvurup tazminat istedi. Arabulucudan sonuç alamazsa Brown’a ve New York’taki yayınevine dava açacak.
#Aydın TürkgücüRekabet Kurumu, 'Rekabet Kurulu tarafından film, dizi gibi içeriklere yönelik abonelik temelli isteğe bağlı video hizmeti sunan NETFLIX, DISNEY+, EXXEN, BLUTV, AMAZON ve GAİN hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettikleri şüphesiyle soruşturma başlatıldı.' açıklamasında bulundu.
#Rekabet KurumuKültür ve Turizm Bakanlığının himayelerinde, müzik ve gastronomi sektörleri arasındaki 40 yıllık telif hakları sorunu çözüme kavuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Telif hakları sadece sanatçıları korumakla kalmaz, kültürel gelişimi de destekler." dedi.
#Bakan ErsoyUsta yazar Sait Faik Abasıyanık, tüm kitaplarının telif gelirini Darüşşafaka’da eğitim gören öksüz ve yetimlere bırakmıştı. Ancak vefatının üzerinden 70 yıl geçtiği için 1 Ocak’ta eserlerindeki telif hakkı kalktı. Hürriyet, manşetinden Abasıyanık’ın vasiyetinin devam etmesi çağrısını yapmıştı. İş Bankası, İthaki ve Can’ın aralarında olduğu yayınevleri, telif gelirlerini Darüşşafaka’ya vermeye devam edeceklerini açıkladı...
#Sait Faik AbasıyanıkYapay zekâ (YZ) teknolojileri yaşamın tüm alanlarına yayılmaya devam ediyor. Özellikle büyük dil modelleri ile desteklenen ChatGPT gibi üretken YZ (ÜYZ) teknolojilerinin erişilebilir olduktan kısa sürede milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya başlanması bu yayılımı çok farklı bir boyuta taşıdı.
#Konuk YazarTBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nun dinlediği Google Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Birimi Müdürü Duygu Yücesoy, “Google’ın dijital telif” ödemesine yönelik çağrıya, “Biz buradaki habercilik ekosisteminin ihtiyaçlarını, beklentileri anlamak için herkesle, tüm paydaşlarımızla masaya oturmaya hazırız” açıklamasını yaptı.
#TBMM- MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve Rektör Danışmanı Dr. Caroline Fell Kurban, yapay zekânın yükseköğretime etkisini araştırdı. İki akademisyenin kaleme aldığı, dünyada bu alanda yazılmış ilk uluslararası kitap “ChatGPT’nin Yükseköğretime Etkisi: Yapay Zekâ Devrimini Keşfetmek” birçok ülkede yayımlandı.
#Yapay ZekâTBMM'de çalışmaları devam eden Dijital Telif Yasası düzenlemesiyle ilgili Doç. Dr. Cahit Suluk, Türkiye’nin haberciyi ve haberin niteliğini korumak için zaman kaybetmeden bir uygulama yapması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Suluk, "Bu düzenlemenin yapılması zorunlu. Aksi halde haber sektörü göz göre göre yok oluyor. İçerik üretenler, üretemediklerinde 'misenformasyon' diye adlandırılan yalan yanlış bilgileri ve şirketlerin reklamvari bilgilerini haber diye topluma yutturacaklar. Avrupa'daki telif hukukçuları buna karşı çıkıyor. Buna rağmen AB bu konuda gerekli düzenlemeyi yaptı. Türkiye'de de düzenlemelerin yapılması zorunlu" ifadelerini kullandı.
#Dijital Telif YasasıFerhat Göçer’in “Son Aşkım” şarkısının “Kuru Otlar Üstüne” filminde izinsiz kullanıldığının ortaya çıkmasının ardından, Nuri Bilge Ceylan’ın şirketi sanatçıdan özür diledi. Şirket, Göçer’e ünlü yönetmenin kendisini Cannes’da ağırlamak istediğini de iletti.
#Kuru Otlar Üstüne“YAPAY Zekâ” olgusu sıradan insanları pek ilgilendirmeyen bir süreç. Oysa teknolojideki atılımlar bir süre sonra hayatımızın tam ortasında yerini alıyor. “Bilgi” denilen kavram insanlık tarihi boyunca biriktirilen her bir verinin bütünlüklü değerlendirilmesiyle, müthiş teknolojik devrimlere yol açıyor. Yapay zekâ da böylesi bir imkânı sağladığı için çok önemli.
#1"Yapay Zeka Yasası" olarak da bilinen yapay zeka kullanımına ilişkin geniş kapsamlı kanun, Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı. Yeni kanun ile AB otoriteleri yasanın çiğnenmesi durumunda 35 milyon euroya varan dev cezalar kesebilecek.
#ABAlmanya tarihine ilk ve tek kadın başbakan olarak geçen Angela Merkel’in anılarını içeren kitap, sonbaharda 30’un üzerinde ülkede yayımlanacak. Frankfurter Allgemeine Zeitung’un (FAZ) konuyla ilgili haberine göre, kitap bu ülkelerin büyük bir çoğunluğunda aynı anda piyasaya çıkacak. Türkiye ise bu ülkeler arasında yer almıyor.
#AVRUPADAN HABER